Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑΝΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΙΜΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η ΈΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αφενός η εξέλιξη αυτή έρχεται 10 μέρες μετά την αποχώρηση της κυρίας Θάνου από το δικαστικό ΣώμαΑφετέρου βρίσκεται σε εξέλιξη την ίδια στιγμή μια πρωτοφανής σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δικαστές - «Σημείο κατάρρευσης και παρακμής» χαρακτηρίζει την επιλογή Θάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος
Πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού από την επίτιμη πλέον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Όχι μόνο διότι η εξέλιξη αυτή έρχεται 10 μέρες μετά την αποχώρηση της κυρίας Θάνου από το δικαστικό Σώμα, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, αλλά κυρίως διότι βρίσκεται σε εξέλιξη την ίδια στιγμή μια πρωτοφανής σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δικαστές, με αφορμή αποφάσεις της Δικαιοσύνης και σχόλια κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Παύλος Πολάκης.
Οι αντιδράσεις δεν φαίνεται να κοπάζουν,
ούτε από το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυρία Θάνου θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αμισθί. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που γίνεται για καθαρά τυπικούς λόγους, αφού η νέα προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού είναι πλέον συνταξιούχος, σύμφωνα με νομικούς και πολιτικούς κύκλους.
Με υποθέσεις αιχμής να παραμένουν ανοιχτές, όπως για παράδειγμα αυτή του Πάνου Καμμένου για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για το Noor 1 ή του Γιάνη Βαρουφάκη για το παράλληλο σύστημα πληρωμών, αλλά και τις δικαστικές ενώσεις να επιτίθενται η μία μετά την άλλη στην κυβέρνηση, ο ορισμός της κυρίας Θάνου προκαλεί εύλογους συνειρμούς. Πολλώ δε μάλλον, όταν συνάδελφοί της λέγεται πως εκφράζουν την έκπληξή τους με την ανάληψη των καθηκόντων της στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αντικαταστάτης στον Άρειο Πάγο.
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε λόγο ακόμη και για υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, ενώ η Ένωση Διοικητικών Δικαστών χαρακτηρίζει συκοφαντικές τις δηλώσεις Πολάκη για τα πόθεν έσχες των δικαστών. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πρόσφατα αποκαλέσει ούτε λίγο ούτε πολύ ως «θεσμικό εμπόδιο» αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει ο τρόπος να ξεπεραστούν.
Κατά τον ίδιο τρόπο, έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρεται με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στο ζήτημα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία». Προσθέτει πως «αποδεικνύεται έμπρακτα ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών» και πως «οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου». Μιλάει επίσης για παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, οι οποίες «δυναμιτίζουν το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα και αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής».
Σημείο κατάρρευσης και παρακμής χαρακτηρίζει την επιλογή Θάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα.
Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι το Ποτάμι αισθάνεται «απολύτως δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κυρία Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό, αλλά ως όργανο της κυβέρνησης». Και προσθέτει ότι η εξέλιξη «εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα, διότι αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς γι’ αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή τη διάκριση των εξουσιών».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη πλέον του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού είχε επιδιώξει, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, την κατάργηση του ορίου ηλικίας για τους δικαστικούς λειτουργούς. Στόχος ήταν να παραμείνει στο δικαστικό Σώμα, παρά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας που ορίζει το Σύνταγμα. Οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ωστόσο, στους ίδιους τους δικαστές και τις ενώσεις τους από την κίνηση αυτή οδήγησαν τελικώς σε υποχώρηση και στη μετάβασή της από το Ανώτατο Αναιρετικό στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: