Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ

Τον πιο «καυτό» Ιούλιο μέσα στον οποίο οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που θα συντελεστούν προκαλούν ήδη την έντονη ανησυχία των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, προσπαθεί να χειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Με τα μηνύματα να φτάνουν σε ρυθμούς καταιγίδας και να προειδοποιούν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο για τις μεγάλες «ποσότητες» δυσαρέσκειας και απογοήτευσης ανάμεσα σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, τα κορυφαία στελέχη αναζητούν άμεσες λύσεις, ένα ισχυρό φρένο στην δημοσκοπική κατάρρευση. Άλλωστε μέσα στον μήνα πρέπει να γίνουν ή να κριθούν εν τέλει απαγορευτικά, συγκεκριμένα βήματα που δοκιμάσουν συν τοις άλλοις την βιωσιμότητα του κυβερνητικού αφηγήματος. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε χθες υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στο γραφείο του στην βουλή,
προκειμένου να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Το αρνητικό κλίμα το οποίο επιβάρυνε περαιτέρω και η ιστορία της τοποθέτησης της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου στο νομικό επιτελείο του Μαξίμου, έχει σημάνει συναγερμό στην κομματική πυραμίδα και εντείνει την ανησυχία για τους επόμενους κρίσιμους σταθμούς. Ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο βήμα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές μέσα στον Ιούλιο είναι για παράδειγμα καθοριστικής σημασίας και φυσικά δεν προαναγγέλλεται! Αντιθέτως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να κρατηθεί κρυφή η σχετική κινητικότητα, ωστόσο ακόμη και μερίδα των δανειστών αναφέρεται δίνοντας έμφαση στο θέμα.
Εγκυρότατες καταρχάς πληροφορίες τονίζουν ότι τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας αναλυτικά τα οικονομικά και επιστημονικά επιχειρήματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς και την στρατηγική ανάλυση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τους εξουσιοδότησαν να προχωρήσουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια που θα συμβάλει στον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δυο – τρία στελέχη τα είπαν έξω από τα δόντια. Περιέγραψαν το κλίμα που επικρατεί και τον έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της σχέσης συνεργασίας με τον κυβερνητικό εταίρο. Εντούτοις στο τέλος και αφού η συνεδρίαση φάνηκε ότι λειτούργησε εκτονωτικά, τα στελέχη συμφώνησαν με τον συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη – και έμειναν με την αίσθηση ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές με το περιβόητο ομόλογο ανά χείρας βρίσκεται επί θύρας εκτός και αν υπάρξουν απρόοπτα σημάδια στην διαδρομή.
Κορυφαίος υπουργός μίλησε δε και για ημερομηνίες έστω και με απολύτως έμμεσο τρόπο. Η αποστροφή του Πολ Τόμσεν ο οποίος θεώρησε καλό (γιατί άραγε;) να μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της, δημιουργεί νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση καθιστά άκρως σημαντική την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 20 Ιούλη για το ελληνικό χρέος και την σχετική έκθεση. Που σημαίνει για τους γνωρίζοντες ότι η συνεδρίαση συνδέεται εκ των πραγμάτων και με την πιθανή έξοδο στις αγορές.
Βέβαια Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο δεν επιβεβαιώνουν τις σχετικές πληροφορίες αντιθέτως τις διαψεύδουν επιχειρώντας να απαλλαγούν από τις βαρύτατες πολιτικές σκοτούρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε εν τω μεταξύ τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου για το πλήρες σχέδιο και τον δύσβατο δρόμο που έχει μπροστά του το κυβερνητικό επιτελείο. Εξήγησε επίσης στα στελέχη ότι το σημερινό πρώτο Συνέδριο στην Κοζάνη με σύνθημα την παραγωγική ανασυγκρότηση και την «Δίκαιη Ανάπτυξη» δεν θα είναι το μοναδικό. Θα ακολουθήσουν και άλλα Συνέδρια σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να μπει μπρος η μηχανή της αναπτυξιακής προοπτικής και η κυβέρνηση να προλάβει να πιάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων κυρίως με την σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να συνεδριάσει και να συζητήσει επί όλων των καυτών θεμάτων η Κεντρική Επιροπή του ΣΥΡΙΖΖΑ, ώστε τάσεις και όποια αυτόνομα στελέχη να πάρουν καθαρή θέση για την στρατηγική των επόμενων μηνών και με δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση θα βάλει στην γωνία των απαιτήσεων το κυβερνών κόμμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: