Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017

ΣΦΙΧΤΗ «ΘΗΛΙΑ» ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ (ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ)

Ρύθμιση, θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού, πληρωμή χρεών με «έναντι», πώληση ακινήτου και διαπραγμάτευση είναι οι πέντε τρόποι με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν από το κύμα κατασχέσεων που έρχεται από την Εφορία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από το μέτρο της κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, ακόμη και ακίνητης περιουσίας με τις εξής εναλλακτικές:

1. Να προχωρήσουν σε ρύθμιση των κόκκινων χρεών τους

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις (εφόσον προέρχεται το χρέος από έκτακτη φορολογία) τις οφειλές τους προς την Εφορία, όπως ορίζουν οι διατάξεις περί «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Η υποβολή γίνεται, με υπεύθυνη δήλωση που θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η δήλωση γίνεται και ηλεκτρονικά, μέσω TAXISnet.

2. Ορισμός ακατάσχετου λογαριασμού

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ και αφορά καταθέσεις σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να δηλωθεί ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στο σύστημα TAXISnet.

3. Τμηματική αποπληρωμή χρεών με έναντι

Η λύση αυτή δίνεται στον οφειλέτη εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση και μπορεί να εξοφλεί ανά μη τακτικά χρονικά διαστήματα ποσά «έναντι». Η ρύθμιση ευνοεί όσους χρωστούν πολύ περισσότερα από 500 ευρώ. Η πληρωμή μπορεί να γίνεται σε υποκαταστήματα ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή με web banking με την ταυτότητα οφειλής.

4. Αίτηση για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση

Με αίτηση προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΥΟ, μπορεί ο οφειλέτης που υπόκειται στο μέτρο της κατάσχεσης μηνιαίου μισθού, άνω των 1.000 ευρώ, να ζητήσει μείωση του ποσού του μισθού του που παρακρατείται για αποπληρωμή του χρέους του.

5. Πώληση μέρους ή όλου του ακινήτου

Σε περίπτωση μεγάλου χρέους, ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να πουλήσει ακίνητο που είναι στην κατοχή του, με την προϋπόθεση ότι μέρος ή και το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει, θα αποδοθεί στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτή την εναλλακτική, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει ο ίδιος ποιο ακίνητο θα πουλήσει.

«Θηλιά» από την εφορία

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, στα σκαριά έχει η ΑΑΔΕ και νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα φορολογικά έσοδα από την αναγκαστική είσπραξη που με τη σειρά της οδηγεί και σε μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Στις παρεμβάσεις που έρχονται περιλαμβάνεται:
-H δημιουργία εντός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων τραπεζικών υπολοίπων. Πρόκειται για ειδική εφαρμογή που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης που θα τους δίνει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν ταχύτατα και με αντικειμενικό τρόπο τις κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών.
Στο σύστημα θα χτίζεται το εισοδηματικό προφίλ κάθε οφειλέτη προκειμένου να λαμβάνονται εναντίον του όλα τα αναγκαία μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
-H υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η εμπορική αξία των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται από την εφορία για χρέη προς το δημόσιο. Μέχρι σήμερα τα ακίνητα που εκπλειστηριάζει το δημόσιο έχουν ως τιμή εκκίνησης στον πλειστηριασμό την αντικειμενική αξία. Ωστόσο, στις τιμές αυτές οι πλειστηριασμοί βγαίνουν άγονοι και μετά από πίεση των δανειστών οι τιμές εκκίνησης θα είναι οι εμπορικές.
-Η εντατικοποίηση των ενεργειών ενημέρωσης και ενεργοποίησης των οφειλετών αναφορικά με τις οφειλές τους.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αρμόδιο τηλεφωνικό κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα καλεί τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς την εφορία και κυρίως μικροοφειλές έως 500 ευρώ. Παράλληλα το κέντρο ενημερώνει και τους φορολογούμενους για την παράλειψη εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, όπως είναι η υποβολή κάθε είδους φορολογικών δηλώσεων και η αντίστοιχη απόδοση του φόρου.
Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ αποστέλλει και μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους οφειλέτες προκειμένου να τους ενημερώσει για την οφειλή αλλά και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενεργοποίησης κατασχέσεων εναντίον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: