Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Η ΣΙΩΠΗ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ-«ΣΤΑΘΜΟ» ΛΑΛΙΩΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ΣΕΙΣΜΟ»

  • Ο Κ. Λαλιώτης αποτύπωσε με ένα ιστορικό κείμενο την διαχρονική αλήθεια για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της Κεντροαριστεράς συνολικά-Πως ερμηνεύουν την παρέμβαση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν πήραν μέχρι τώρα δημόσια θέση-Κανείς δεν απάντησε δημόσια από τη ΝΔ για την αποδόμηση των πεπραγμένων - Με τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της ΔΗΣΥ, η Κεντροαριστερά θα δυναμώσει πολιτικά
  • Πως ερμηνεύουν την παρέμβαση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν πήραν μέχρι τώρα δημόσια θέση
  • Κανείς δεν απάντησε δημόσια από τη ΝΔ για την αποδόμηση των πεπραγμένων
Παρ’ ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και η θερινή ραστώνη απογειώνεται, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν την παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη μέσω του TheCaller και ό, τι αυτή σημαίνει εκ του αποτελέσματός της.  Όχι  όμως δημόσια γιατί μέχρι τώρα το αποφεύγουν.
Το κάθε επιτελείο ερμηνεύει το ηχηρό μήνυμα Λαλιώτη από την πλευρά που βρίσκεται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα που να προκύπτει παρά μόνο απόψεις οι οποίες εκφράζονται σε συσκέψεις και όχι δημόσια για το που στόχευε η παρέμβαση αυτή και που αποσκοπεί ώστε να παίξει ρόλο γενικότερα αφού τώρα το παιχνίδι στην ευρύτερη κεντροαριστερά αρχίζει.
Στον ΣΥΡΙΖΑ  ερμηνεύουν,
σε λάθος κατεύθυνση την παρέμβαση του πρώην υπουργού αποτύπωσε με ένα ιστορικό κείμενο την διαχρονική αλήθεια για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και της κεντροαριστεράς συνολικά. Θεωρούν ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως ο κ. Λαλιώτης με την παρέμβασή του ήθελε να μονοπωλήσει με τον τρόπο του δίνοντας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατεύθυνση λίγο ως πολύ για προς ποια οδό  θα οδηγηθεί στις μετεκλογικές συνεργασίες. Με άλλα λόγια πιστεύουν πως το άρθρο του κ. Λαλιώτη είχε παρόμοια αξία και στόχο το αντιδεξιό μέτωπο που εκφράζει διαχρονικά η Δημοκρατική παράταξη. Κάποιοι άλλοι μάλιστα έλεγαν πως ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήθελε με το κείμενό του να αποκλείσει κάθε άλλη συνεργασία πλην των κομμάτων που κινούνται προς τον αριστερό χώρο.
Φυσικά στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χαρακτηρίζουν ανοησίες, γιατί πίσω απ όλα αυτά δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά μόνο η αποκατάσταση της αλήθειας για όλα τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε πολιτικά κοινωνικά και ιδεολογικά.
Στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κάνουν ό, τι δεν άκουσαν και  ότι δεν είδαν τίποτα απολύτως. Δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση στελέχους της σε ότι ανέφερε ο κ. Λαλιώτης, που  διαχρονικά είναι αντίθετος και πολιτικά αντίπαλος της οικογένειας Μητσοτάκη, στα χρόνια του Ανδρέα και του Σημίτη και τελικά και όχι μόνο τότε όπως αποδεικνύεται.
Αν εξαιρέσει κανείς, κάποιες γραφίδες αρθρογράφων που επιχείρησαν να απαντήσουν για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας στα διάφορα φιλικά της site, ή ακόμη κάποιες φιλικά προσκείμενες εφημερίδες, αλλά και επιστρατεύοντας τα γνωστά troll του διαδικτύου, επισήμως  δεν υπήρξε κανείς άλλος που να μίλησε για τα «ιερά και τα όσια» της παράταξης που αποδόμησε πολιτικά ο κ. Λαλιώτης. Κανείς δεν μίλησε από τη Ν.Δ για τα έργα και τις ημέρες που έφερε στο φως ο πρώην υπουργός  και στην ουσία αποδέχθηκαν με την σιωπή τους, τις ιστορικές αναφορές και γεγονότα πάνω στα οποία πολιτεύτηκε η συντηρητική παράταξη. Ούτε φυσικά και στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν τους  λόγους τους που το καθένα ξεχωριστά κόμμα, αντιμετωπίζουν την δημόσια πρόκληση που τους απηύθυνε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο.
Η ερμηνεία στο γιατί υπήρξε παρόμοια αντιμετώπιση από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Ωστόσο εκείνο που φαίνεται εξίσου καλύτερα είναι το γιατί το αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Οι λόγοι είναι προφανείς, όπως υποστήριξαν μερικοί: ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει σε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αποκλείοντας την περίπτωση να στραφεί προς τη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να διατηρηθεί και την επομένη των εκλογών στο παιχνίδι με φίλιες πολιτικές δυνάμεις δίπλα του, η δε Νέα Δημοκρατία ξέρει ότι για να κυβερνήσει, αν δεν πετύχει αυτοδυναμία, θα χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ. Γι αυτό και αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους, με ότι και αν τους πει ο Κώστας Λαλιώτης.  Ειδικά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κάποιος άλλος, αλλά ο κ. Μητσοτάκης , γιός του επιτίμου προέδρου που επί εποχής Ανδρέα έγιναν ομηρικές πολιτικές μάχες, ή σημερινή Ν.Δ όφειλε να δώσει εξηγήσεις και να αντιπαρατεθεί στο κείμενο του κ. Λαλιώτη. Όμως αυτό μέχρι στιγμής δεν έγινε και υπάρχει λόγος που δεν έγινε. Όχι μόνο πολιτικός, αλλά και λόγος που έχει να κάνει με τα πρόσωπα που βρίσκονται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη.
Άρα όλα έχουν την εξήγησή τους και τίποτα, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, δεν είναι τυχαία. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανούν όλα, γιατί αυτό που οι πάντες σκέφτονται είναι πως με τις διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της ΔΗΣΥ, η Κεντροαριστερά θα δυναμώσει πολιτικά και θα ασκήσει τον δικό της ρόλο που πρέπει για τη χώρα και τους πολίτες της.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: