Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας,Γερμανίας και Ισπανίας ανακοίνωσαν επισήμως την ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με το περιεχόμενο της επόμενης φάσης για το μαχητικό αεροσκάφος 6ης γενιάς.
Η Florence Parly, υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Annegret Kramp-Karrenbauer, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας και Margarita Robles, υπουργός Άμυνας της Ισπανίας ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με το περιεχόμενο της επόμενης φάσης του NGWS / Πρόγραμμα FCAS, με στόχο την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς που θα πετάξει μέχρι το 2027.
Στη κοινή δήλωση του αναφέρουν ότι “σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό πλαίσιο όπου η αεροπορική υπεροχή αμφισβητείται σοβαρά από ταχέως αναπτυσσόμενες απειλές, το πρόγραμμα NGWS / FCAS (Next Generation Weapon System in a Future Combat Air System) συμβάλλει άμεσα στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία και ασφάλεια.
Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν,
κατά τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την επίτευξη ισορροπημένης συμφωνίας μεταξύ των εταίρων για το επόμενο βήμα του προγράμματος. Οι σχετικές κυβερνητικές ρυθμίσεις είναι τώρα έτοιμες να εισέλθουν στις εθνικές διαδικασίες στελέχωσης για επίσημη επικύρωση.Το NGWS θα αποτελείται από ένα NGF (New Generation Fighter), RC (Remote Carrier, μη επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες) και ένα Combat Cloud σχεδιασμένο να επιτυγχάνει κυριαρχία πληροφοριών. Πλήρως ενσωματωμένο στα διάφορα εθνικά συστήματα το Future Combat Air Systems, το NGWS θα είναι σε θέση να επιτύχει λειτουργική υπεροχή .
Με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής για να παρέχουν στις ένοπλες δυνάμεις το αναμενόμενο επίπεδο απόδοσης (πρόωση, ευελιξία, αισθητήρες ραντάρ, οπτικά, ηλεκτρονικός πόλεμος, συνδεσιμότητα, τεχνητή νοημοσύνη, διαλειτουργικότητα κ.λπ.), το NGWS / FCAS θα εισάγει στις συμμετέχουσες βιομηχανίες την αιχμή της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα.
Η βιομηχανική οργάνωση του προγράμματος δημιουργήθηκε κατάλληλα για να εξασφαλίσει τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα του έργου, αξιοποιώντας τις βέλτιστες δεξιότητες κάθε εθνικής βιομηχανίας σε μια ισορροπημένη, ευρεία και βαθιά συνεργασία. Το εφαρμοζόμενο σύστημα συνεργασίας προσφέρει μια απαράμιλλη ευκαιρία για την ενίσχυση των τεχνολογικών πόρων των τριών συμμετεχουσών χωρών, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλύτερη ανταγωνιστικότητα του μελλοντικού συστήματος.
Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα θα αυξήσει αποφασιστικά το καθεστώς της Ευρώπης ως αξιόπιστου και αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας, καθώς τα τρία συμμετέχοντα κράτη θα είναι σε θέση να ενεργούν κυριαρχικά στους κοινούς στρατηγικούς τομείς”.
Έχουμε θέσει αρκετές φορές το ερώτημα τι κάνει η Ελλάδα. Ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί έστω; Επειδή πολλοί θα σπεύσουν να ασπαστούν τη λογική “της Ελλαδίτσας μας” ,όπως την αποκαλεί συχνά και υπουργός της κυβέρνησης, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα αν θέλει μπορεί να ΄χει συμμετοχή σε νέα προγράμματα. Για την ακρίβεια επιβάλλεται να ΄χει συμμετοχή. Πάντα επικρατεί η νεοελληνική βολική λογική του “έλα μωρέ…”
Με το “έλα μωρέ” δεν κάνουμε τίποτα. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Μάλλον να κάνουμε επανεκκίνηση ,γιατί κρατική αμυντική βιομηχανία είχαμε. Ιδιωτική αμυντική βιομηχανία έχουμε, με εταιρείες που στο εξωτερικό πάνε πολύ καλά. Ας αφήσουμε λοιπόν τα “έλα μωρέ” και την “Ελλαδίτσα” που θυμίζει το Βασιλάκη Καϊλα και ας αποφασίσουμε πρώτα απ΄ όλα αν θέλουμε να “πάρει μπροστά” η αμυντική βιομηχανία.
Αναμένουμε την απάντηση που θα δώσει ο ΥΕΘΑ στη Βουλή για το μαχητικό 6ης γενιάς και για το τι κάνει η Ελλάδα. Την ερώτηση έχει καταθέσει το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου