Έρχονται εκλογές, γενικώς όπως φαίνεται, και αρκετοί “ανησυχούν” για τα ποσοστά τους. “Μολύβι και χαρτί” λοιπόν έπιασαν “καλοθελητές” και “παρατρεχάμενοι” με στόχο να πλήξουν το Κίνημα Αλλαγής επικοινωνιακά και ηθικά σε ό,τι αφορά την στάση του στην ολομέλεια της Βουλής για το ΑΣΕΠ.
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτό ακολουθήθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας για τα μέλη της επιτροπής της ανεξάρτητης αρχής και τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου γίνονται και ολοκληρώνονται στην Ολομέλεια της Βουλής, κρίνονται πολιτικά από τα κόμματα και τους πολίτες και συνταγματικά από τα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό είναι το “τυπικό” σκέλος της υπόθεσης.
Από υψηλόβαθμα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής διαρρέει το εξής:
“Για πολλές ανεξάρτητες αρχές, δεν μας βρίσκει σύμφωνους (απόλυτα τουλάχιστον) το νομοθετικό πλαίσιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουμε από τις δημοκρατικές διαδικασίες συγκρότησης τους που αποτελούν υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων.”Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν που ενισχύουν τα παραπάνω:
- Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής δεν είχε ψηφίσει τον νόμο για την ΑΠΑ αλλά υπερψήφισε τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Θυμίζουμε πως τότε, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, δεν συμφωνούσαν με τον νόμο Παππά επί ΣΥΡΙΖΑ για την αδειοδότηση των καναλιών και το ρόλο του ΕΣΡ, ωστσόσο, πήραν πρωτοβουλίες και ώστε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ΕΣΡ, την σύνθεση του οποίου ψήφισαν κανονικά.
Συγκεκριμένα για το ΑΣΕΠ
- Για τις τροποποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ως προς τη θητεία των στελεχών των ανεξαρτήτων αρχών και άλλα θέματα ήταν εμφανής η ψηφοφορία των μελών της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ με τα “ΝΑΙ” και τα “ΟΧΙ”
Για αυτές που αφορούσαν το ΑΣΕΠ η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, σύσσωμη, ψήφισε ΟΧΙ
- Αναφορικά με την ανάδειξη νέου Προέδρου, Αντιπροέδρων και η συμπλήρωση μελών του ΑΣΕΠ με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, είναι υποχρέωση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και η ευθύνη των κομμάτων είναι να λειτουργήσει ο θεσμός και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη των εχόντων έννομο συμφέρον.
- Το Κίνημα Αλλαγής με σταθερή θέση και διαχρονική συμβολή όχι μόνο στη δημιουργία αλλά και στη λειτουργία του ΑΣΕΠ και των άλλων Ανεξαρτήτων Αρχών, αφού τοποθετήθηκε θετικά για την ευδόκιμη θητεία του απερχόμενου Προέδρου, δεν μπορούσε να «σαμποτάρει» την συγκρότησή του και συμμετείχε με τις προτάσεις και την ψήφο του. Στη διαδικασία της Διάσκεψης των Προέδρων κρίθηκε η πρόταση του Προέδρου της Βουλής και μόνο και όχι πρόσωπα που δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν.
Αναφορικά με το κατηγορητήριο του κ. Βελόπουλου στη Βουλή ότι οι 4 από τους 6 είναι πρώην ΠΑΣΟΚΟΙ:
- Το ενστερνίζονται και βρίσκει ευήκοα ώτα στους Καραμανλικούς που ενδεχομένως να προωθούσαν άλλη υποψηφιότητα Προέδρου του ΑΣΕΠ,
- Το ενστερνίζονται και βρίσκει ευήκοα ώτα και σε μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ καθώς και στα “φίλα προσκέιμενα ΜΜΕ στο κόμμα” . Θυμίζουμε εδώ τη μακρά διαβούλευση με την Κυβέρνηση για τη συγκρότηση της επιτροπής “μεταξύ τους” αλλά μάλλον δεν τα βρήκαν στους αριθμούς..
Δεν μπορεί όμως, το αφήγημα της “πατερίτσας” να γίνεται άκριτα αποδεκτό από κανέναν που πιστεύει ανιδιοτελώς στις Δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των θεσμών με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.
1 σχόλιο:
ΠΟΙΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ???
ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ???
Δημοσίευση σχολίου