Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

ΈΤΣΙ ΕΘΑΨΑΝ 40 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΟ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων χωριών της επαρχίας Κερύνειας για τον ομαδικό τάφο στο Πικρό Νερό, στην Κερύνεια, όπου θάφτηκαν περίπου 40-50 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Το θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια στο πλαίσιο νέας προσπάθειας εντοπισμού των πιο πάνω αγνοουμένων και μέσα από την ξεχασμένη έκθεση του υπαστυνόμου Σ.Μ., ο οποίος έλαβε καταθέσεις από μάρτυρες. Αποκαλύπτεται τι συνέβη την Πέμπτη 25 Ιουλίου 1974 στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται μεταξύ Καραβά και Αγίου Γεωργίου Κερύνειας.

Στα γεγονότα της έκθεσης καταγράφεται ότι:

«Την Πέμπτη 25/7/74, ενωρίς το πρωί, Τούρκοι στρατιώτες, πήγαν στο σπίτι του Χαλκούση και είπαν στον Α.Γ. ότι ήθελαν μερικούς από τους κρατουμένους, να πάνε μαζί τους για να θάψουν κρέατα που βρόμησαν. Κατόπιν τούτου, οι Τούρκοι πήραν τους Α.Ο., Δ.Δ., Τ.Σ. και δύο αδέλφια και τους οδήγησαν απέναντι από το σπίτι του Χαλκούση, σε απόσταση περίπου 40 μέτρων. Στο οικόπεδο αυτό, ένας εκσκαφέας είχε ανοίξει ένα λάκκο μήκους 20 μέτρων, πλάτους 10 μέτρων και βάθους ενός μέτρου. Στον λάκκο αυτό είχαν ρίξει περί τα 40 πτώματα. Οι Τούρκοι ζήτησαν από τα πρόσωπα που πήραν μαζί τους,

να σκεπάσουν τα πτώματα με χώματα και τους έδωσαν φτυάρια. Δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους νεκρούς».

Ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε ότι δεν αναγνώρισε τα πτώματα επειδή ήταν μαυρισμένα.

Στα γεγονότα αναφέρεται επίσης, πως σύμφωνα με τον μάρτυρα 1 Α.Γ., μετά το μεσημέρι, της ιδίας ημέρας 25/7/74, οι Τούρκοι μετέφεραv στο σημείο του λάκκου δύο πολίτες, τους οποίους πυροβόλησαν πρώτα στα πόδια και στη συνέχεια τους σκότωσαν και τους έριξαν στο λάκκο. Λόγω της απόστασης δεν αναγνώρισε τους δύο αυτούς πολίτες.

Την Παρασκευή 26/7/74, ενωρίς το πρωί, οι Τούρκοι παρέλαβαν πάλι κάποιους από τους μάρτυρες και τους μετέφεραν στον ίδιο λάκκο και τους βοήθησαν στην ταφή και άλλων πτωμάτων. Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να υπολογίσει πόσα ήταν τα πτώματα αυτά.

Στις 26/7/74 τους επεσκέφθη (στο σπίτι όπου είχαν εγκλωβιστεί) ο Τ/Κύπριος Σαμή, πρώην 'Επαρχος Αμμοχώστου, και  διευθέτησε τη μεταφορά τους στο ξενοδοχείο DOME. Από το ξενοδοχείο DOME οι Τούρκοι τους μετέφεραν στο Σεράι στη Λευκωσία, όπου τους ανέκριναν. Παρέμειναν στο Σεράι για 4 μέρες και τους επέστρεψαν και πάλιν στο DOME, απ' όπου απολύθηκαν στις 6/12/74.

Ο μάρτυρας  Α.Ο. κατέθεσε ότι στις 23/7/74, οι Τούρκοι πήραν τον ίδιο και όλους τους άνδρες που κρατούνταν στο ίδιο σπίτι και τους μετέφεραν στην περιοχή Πέντε Μίλι. Στο δρόμο που οδηγεί, στο κέντρο "Χρυσός Βράχος", τους έβαλαν σε ένα σπίτι στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Στη δεξιά πλευρά του δρόμου στο υπόγειο κάποιου σπιτιού, είδε E/Κύπριους αιχμαλώτους, τους οποίους φρουρούσαν οι Τούρκοι, χωρίς όμως να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από αυτούς.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 23/7/1974 περνούσε με τη μοτοσυκλέτα της (έξω από το σπίτι όπου κρατούνταν Ελληνοκύπριοι) Αγγλίδα, μόνιμη κάτοικος του χωρίου Τριμίθι. Ένας από τους μάρτυρες την σταμάτησε και της είπε ότι στο σπίτι υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι άνδρες και γυναικόπαιδα και ένας πληγωμένος και ζήτησε από αυτήν, όπως βρει τον Τούρκο Αξιωματικό, στον οποίον να πει ότι θέλουν να παραδοθούν. Η Αγγλίδα ζήτησε από τον μάρτυρα να καταγράψει τα ονόματα όλων που ήσαν στο σπίτι. Αφού τα κατέγραψαν, η Αγγλίδα παρέλαβε τη λίστα με τα ονόματα και έφυγε. 

Την ιδία ημέρα Τρίτη 23/7/74, οι Τούρκοι μετέβησαν στο σπίτι του Σ.Θ., όπου συνέλαβαν τους εκεί ευρισκόμενους άνδρες και δύο από τους μάρτυρες. Αρχικά τους οδήγησαν σε ένα σπίτι στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο "Χρυσός Βράχος" παρά το Πέντε Μίλι. Ο ένας μάρτυρας είδε ότι στο απέναντι σπίτι, στο υπόγειο, οι Τούρκοι κρατούσαν αιχμαλώτους περί τους 20 εθνοφρουρούς και μεταξύ αυτών αναγνώρισε τον Κ.Π.,  ο οποίος όταν καταγραφόταν η έκθεση, διέμενε στη Λεμεσό.

Στις παρατηρήσεις του υπαστυνόμου Σ.Μ. αναφέρεται πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων τους οποίους κατονομάζει, αποδεικνύεται, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, η ύπαρξη ομαδικού τάφου, στην τοποθεσία "Πικρό Νερό" παρά το Πέντε Μίλι της επαρχίας Κερύνειας.

Στην έκθεση επισυνάπτεται και το τοπογραφικό σχέδιο στο οποίο φαίνεται ο ομαδικός τάφος.

Σκότωσαν τραυματία στο κρεβάτι

Συγκλονιστική είναι και η αναφορά για το τέλος Ελληνοκύπριου στρατιώτη, με τα αρχικά Α.Σ.Μ, ο οποίος ετύγχανε τραυματίας και φιλοξενείτο σε σπίτι. 

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας Δ.Δ., κατά την επιστροφή του στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου - Καραβά, είδε ένα Λάντ-Ρόβερ της Ε.Φ. στο οποίο υπήρχε πολυβόλο Π.Α.Ο. Στη θέση του οδηγού καθόταν ένας εθνοφρουρός. Τον πλησίασε, τον άγγιξε και τον ρώτησε αν είναι Έλληνας ή Τούρκος. 0 εθνοφρουρός που αιμορραγούσε στο κεφάλι, του απάντησε ότι είναι Λοκατζής και του έδειξε ένα Τούρκικο κατεστραμμένο άρμα σε απόσταση 25-30 μέτρα από το Λάντ-Ρόβερ και του είπε ότι το κατέστρεψε ο ίδιος με το Π.Α.Ο. Στη συνέχεια ο μάρτυς, παρέλαβε τον τραυματισμένο εθνοφρουρό και με την μοτόρα (μοτοσυκλέτα) του, τον μετέφερε στο σπίτι που ήταν όλοι οι εγκλωβισθέντες. Εκεί ο πληγωμένος, τους πληροφόρησε ότι ονομάζεται…ΑΣΜ και ότι κατάγεται από την Κ…

Και η περιγραφή μάρτυρα για το τι έγινε όταν στο σπίτι που νοσηλευόταν μπήκαν οι Τούρκοι: «Τον τραυματισμένο στρατιώτη τον σκότωσαν στο κρεβάτι που βρισκόταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: