Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΟΙ ΘΟΡΥΒΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας

Το πρόβλημα μάλλον γνωστό σε όλους. Κάποια αυτοκίνητα και κυρίως μηχανές μεγάλου κυβισμού, με «πειραγμένες» τις εξατμίσεις, κυκλοφορούν όλες τις ώρες της ημέρας, διαγωνιζόμενα ποιο θα κάνει τον περισσότερο θόρυβο. Και όταν λέμε θόρυβο, δεν εννοούμε απλώς λίγο παραπάνω από τον συνήθη θόρυβο της κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά εκκωφαντικό θόρυβο, που σε κάνει να πετάγεται από το κρεβάτι σου στις τρεις η ώρα τα ξημερώματα. Και φυσικά, όλα αυτά σε συνθήκες απαγορεύσεων της κυκλοφορίας κάποιες ώρες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα δεν είναι η αστυνόμευση αυτής της κατάφωρα ενοχλητικής συμπεριφοράς μερικών μεμονωμένων ατόμων, όπου ίσως κάποιος να επικαλούνταν αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. έλλειψη προσωπικού για την αστυνόμευση, ώρες που εκδηλώνονται αυτές οι παραβατικές συμπεριφοράς, κλπ.). Είναι το αναμφισβήτητο, κατά την γνώμη μου,

γεγονός ότι αυτά τα άτομα δεν είναι κάποιοι άγνωστοι και περαστικοί από την πόλη. Είναι δικοί μας άνθρωποι, που κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας και σίγουρα γνωστοί στις αρμόδιες αρχές.

Εκείνο που με κάνει να απορώ είναι το πώς αυτό το χαρακτηριστικό της κοινωνικής ζωής της πόλης δείχνει να μην απασχολεί όλους εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τον τόπο μας ελκυστικό για επισκέπτες, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, καθώς δεν λείπουν και τα έργα εξωραϊσμού της Ιτέας (Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, κλπ.).

Και λέω ότι δείχνει να μη τους απασχολεί, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, όχι της μορφής «τιμωρίας» αυτών των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά έστω μίας απλής «νουθεσίας», που θα μπορούσε να είναι μία σύσταση να «ξεδίνουν» εκτός πόλης, όπου μπορούν να βγάζουν τα απωθημένα τους, χωρίς να ξεσηκώνουν τους κατοίκους με τις «επιδείξεις» τους και μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας.

Αν κάποιος ήθελε να προχωρήσει και σε απλές «τεχνικές» προτάσεις, θα μπορούσε να σκεφθεί την εγκατάσταση καμερών που να επιτηρούν τις βασικές αρτηρίες, στις οποίες εκδηλώνονται αυτές οι παραβάσεις, ώστε να υπάρχει και ένα μέσο «αποτροπής». Τέτοιες υπάρχουν στους δρόμους (π.χ. Ιτέα – Άμφισσα) και δεν ξέρω κατά πόσο χρησιμοποιούνται ή απλώς υπάρχουν.

Εκείνο που δεν πρέπει να συνεχίζεται είναι αυτή η «ανοχή», για να μη πω η «αδιαφορία» για κάτι που σίγουρα δεν συνάδει με την όμορφη, ήσυχη και ειδυλλιακή πόλη, που όλοι χαίρονται να ζουν και σίγουρα θέλουν να την επισκέπτονται και ξένοι.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: