Εν αρχή ήτανε το ΙΚΑ. Το εύρωστο ταμείο ασφάλισης που στην περιοχή μας διέθετε γιατρούς στην Άμφισσα και στην Ιτέα. Παθολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρο, γυναικολόγους, οφθαλμίατρους, μικροβιολογικά εργαστήρια. Με δωρεάν παροχές υγείας και σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής περίθαλψης από ιδιώτη, άμεση αποπληρωμή των εξόδων, απ’ ευθείας στον ασφαλισμένο. Τα δε άλλα ασφαλιστικά ταμεία με δωρεάν γιατρούς της επιλογής του ασφαλισμένου και με δημόσιες δομές υγείας σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι είναι σήμερα, μιας και λειτουργούσαν όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου και υπήρχε κάλυψη όλων των εφημεριών στις βασικότερες εξ αυτών.
Σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας επίσης, υπήρχαν οι αγροτικοί γιατροί που κάλυπταν το μεγαλύτερο τμήμα του νομού,
ενώ μαζί με τα δύο Κέντρα Υγείας απορροφούσαν τμήματα της πίεσης που θα μπορούσε να δεχτεί το νοσοκομείο σε περιπτώσεις σαν ή περίπου σαν αυτές που έχουμε σήμερα!Σίγουρα και τότε δεν ήτανε οι χρυσές εποχές για την υγεία όμως θέλεις γιατί δεν είχε μπει για τα καλά ο ιδιωτικός τομέας (το μεγάλο κεφάλαιο, για να μην ξεχνιόμαστε), θέλεις και γιατί υπήρχε το αντίπαλο δέος των γειτονικών σοσιαλιστικών χωρών (μην ξεχνάμε τη Βουλγαρία που, δια κάθε νόσο την επισκέπτονταν χιλιάδες συμπατριώτες μας, που την παρείχε το σύστημα ΔΩΡΕΑΝ), υπήρχαν οι δομές εκείνες που μας επέτρεπαν μια στοιχειώδη φροντίδα για την υγεία μας.
Από τότε και μετά και όσο το κεφάλαιο διέβλεπε νέα πεδία κερδοφορίας του στην υγεία (όσο και στην παιδεία) τόσο νέα μέτρα, νέοι νόμοι, νέες ντιρεκτίβες και κατευθύνσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΟΣΑ οδηγούσαν τις κάθε χρώματος κυβερνήσεις σε διάφορες αναμορφώσεις του ΕΣΥ που μοναδικό σκοπό είχανε το πώς θα γίνει η υγεία εμπόρευμα και ως τέτοιο πως θα αποκομίσει το κεφάλαιο και άλλα κέρδη. Από τότε λοιπόν ξεκίνησε η σταδιακή αποψίλωση αυτού του συστήματος υγείας όπως το είχαμε γνωρίσει με στόχο πέραν όλων των άλλων να διαπομπευθούν οι κάθε είδους ελλείψεις που οι ίδιοι δημιουργούσαν για να περάσουν ευκολότερα την πολιτική τους.
Ακούγαμε και ακούμε ξανά τις βαρύγδουπες λέξεις που από πίσω κρύβουν πολλά: Εξορθολογισμός, εκσυγχρονισμός, μείωση της δαπάνης, και άλλα τέτοια. Στο όνομά τους έπεφτε «τσεκούρι» στις παροχές Υγείας όλα αυτά τα χρόνια.
Εξορθολογισμός του ΕΟΠΥΥ (αφού τελειώσαμε με το πρώην ΙΚΑ) σημαίνει παροχή υπηρεσιών στη βάση τού «ό,τι πληρώνεις παίρνεις». Αυτό, άλλωστε, εξυπηρετεί και ο σχεδιασμός των νέων αντιασφαλιστικών νομοθετημάτων καθώς και η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.
Εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και εφαρμογή των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, συγχωνεύσεις, μείωση δομών, μονάδες Υγείας διαφοροποιημένες, που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, διαμορφώνοντας έτσι ένα σύστημα Υγείας κατ' όνομα μόνο δημόσιο.
Φαίνεται για άλλη μία φορά πως συνεχίζει να είναι «μόλυνση» οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες για την υγεία του λαού και παρουσιάζονται ως «θεραπεία» τα επιχειρηματικά κέρδη και η πολιτική που μας έφτασε μέχρι εδώ.
Αλήθεια, ξέχασε κανείς ότι ο ιδιωτικός τομέας κερδοφορούσε και κερδοφορεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της τραγωδίας της πανδημίας;
Βέβαια, αυτόν τον δρόμο, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης στην Υγεία, τον περπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις. Σήμερα σημαιοφόρος της είναι η ΝΔ και παραστάτης της, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα διάφορα κόμματα που πέρασαν από τις κυβερνήσεις την τελευταία 10ετία.
Μαζί άλλωστε πριν από λίγους μήνες, άλλος ως κυβέρνηση και άλλος ως αντιπολίτευση, ήταν σε επίσημες εκδηλώσεις με στελέχη πολυεθνικών, εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων, ασφαλιστικών ομίλων, τραπεζίτες, και ο καθένας τους επανέλαβε τις δεσμεύσεις του απέναντι σε όλους αυτούς.
- Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε για πρώτη φορά, πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας; Αυτός δεν εγκαινίασε τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ΝΠΙΔ στη Σαντορίνη;
Η Ν.Δ. τώρα μας πιπιλάει τ’ αυτιά για το νέο ΕΣΥ. Νέο ΕΣΥ θα υπάρξει, το ζήτημα είναι ποιον θα υπηρετεί!
Ο όρος «νέο» χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν αυταπάτες στον λαό ότι οι αλλαγές στο σύστημα Υγείας μπορεί να βελτιώσουν την άθλια κατάσταση που υπάρχει. Το γεγονός ότι στο περιεχόμενο του «νέου» συμφωνούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και ένα τμήμα επιστημόνων που τα συμφέροντά τους συνδέονται με τους παραπάνω, είναι αρκετό για να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα.
Εμείς, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταλάβουμε, να εμπεδώσουμε, ότι η υγεία δεν είναι «εθνικό ζήτημα» αλλά βαθιά ταξικό. Αυτό το «εθνικό» δεν αντιμετωπίζει στα ίσα τον μεγαλοεπιχειρηματία με τον εργαζόμενο άνθρωπο ή για να το κάνουμε πιο λιανά, περιθάλπεται ο κατέχων και πετάγεται στα αζήτητα αυτός που δεν έχει, αυτός δηλαδή που τον έχει καταντήσει πένητα αυτή η ίδια πολιτική των χειροκροτητών «του εθνικού ζητήματος της υγείας».
Τώρα η κυβέρνηση διακηρύσσει ένα νέο πακέτο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που με την υλοποίησή τους θα διαμορφωθεί το «νέο ΕΣΥ».
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το πακέτο αναδιαρθρώσεων δεν αποτελεί κάτι το καινούργιο. Από τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό μέρος τους έχει μπει σε εφαρμογή. Με το κριτήριο του «ποσοστού πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών» και της «αλληλοκάλυψης» νοσοκομειακών τμημάτων και μονάδων της ΠΦΥ, αυτές είτε καταργήθηκαν (όπως οι 30 κλίνες του νοσοκομείου μας) είτε συγχωνεύτηκαν. Υπήρξε μείωση του υγειονομικού προσωπικού, η κρατική χρηματοδότηση περιορίστηκε δραστικά, τμήματα πέρασαν σε ιδιώτες (όπως στο νοσοκομείο με τα μαγειρεία, τη φύλαξη, την καθαριότητα). Έχει ήδη εφαρμοστεί ο «ενιαίος και προς τα κάτω» κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ προς όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η πληρωμή - εξολοκλήρου ή με το ποσοστό συμμετοχής - των λαϊκών οικογενειών.
Πρόκειται για μέτρα που έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν, αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Την κατεύθυνση των μέτρων τη γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή συμφωνεί, πρότεινε υπουργό «κοινής αποδοχής». Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο...
Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και τον σημερινό, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Η Ένωσή μας θα είναι εδώ, μαζί με τους άλλους συνταξιοδοτικούς συλλόγους, τα εργατικά σωματεία, το σωματείο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο, τους φορείς των επαγγελματιών αλλά και κάθε μαζικό φορέα του λαού. Μέσα από την καθημερινή πάλη για να μην αφαιρεθούν δικαιώματα, για να δυσκολέψουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όπου η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας, η αύξηση της παραγωγικότητας πρέπει να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
- Με ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό χρηματοδοτούμενες από το κράτος χωρίς καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών». Με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχή, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
…Και ενώ εμείς θα είμαστε στους δρόμους του αγώνα, παλεύοντας για τέτοιο σύστημα υγείας, θα πρέπει να έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι απέναντί μας θα έχουμε όλους αυτούς που συμφωνούν (ο καθ’ ένας του από το στασίδι του, στην τοπική ή κεντρική εξουσία) με αυτή την πολιτική που μας τσακίζει και οι ίδιοι όχι μόνο στηρίζουνε αλλά βάζουν και πλάτη για να περνάει ανώδυνα από τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Αν θα φανούνε μαζί μας, στον αγώνα μας, είναι και για να θολώσουν τα νερά και γιατί σκέφτονται και τις εκλογές που έρχονται έχοντας ανάγκη τα ψηφαλάκια μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου