Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΝΟΣ ΑΡΝΗΤΗ

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου Κάτοικου Ιτέας

Πριν λίγες μέρες συζήτησα με μία νεαρή κοπέλα που ευθέως δηλώνει αντίθετη με τον εμβολιασμό. Το βασικό της σκεπτικό είναι ότι το εμβόλιο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο και επομένως δεν είναι ασφαλές, το αντίθετο μάλιστα, έχουν παρουσιαστεί σοβαρές παρενέργειες.

Στο ερώτημα γιατί τόσοι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο συνιστούν τον εμβολιασμό, χωρίς να υιοθετούν τον σκεπτικισμό για «επικίνδυνες παρενέργειες»,

πήρα την πραγματικά εκπληκτική απάντηση ότι οι υποστηρικτές του εμβολίου είναι μία μειοψηφία που έχει «εξαγοραστεί» από κάποια σκοτεινά κυκλώματα, ενώ οι πολλοί περισσότεροι «αρνητές του εμβολίου» αποκλείονται από τα επίσης «εξαγορασμένα» ΜΜΕ, ώστε να μη μαθαίνει ο απλός πολίτης την αλήθεια.

Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κούβελα, τον οποίο το «σύστημα» τον έβαλε στο περιθώριο, επειδή διατυπώνει απόψεις αντίθετες από αυτές της επίσημης Πολιτείας και της αρμόδιας Επιτροπής των Ειδικών που συμβουλεύει την τελευταία.

Ανέτρεξα στο διαδίκτυο και βρήκα αρκετές αναφορές στον συγκεκριμένο καθηγητή, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν από συνεντεύξεις σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, κάποια από τα οποία μάλιστα ήταν και από τα λεγόμενα «συστημικά». Επομένως, δεν βλέπω κατ’ αρχήν από πού έχει υπάρξει «αποκλεισμός» και «φίμωση» της κατά του εμβολιασμού άποψης.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνουν αυτές τις αναφορές του κ. Κούβεα :

 Σχόλιο Δημητρίου Κούβελα, Καθηγητή Φαρμακολογίας ΑΠΘ:

«Αναρτώ το παρακάτω, λόγω των χαρακτηρισμών που πολλοί μου αποδίδουν, για την επιφυλακτική στάση που έχω κρατήσει για τους χρόνους διάθεσης των εμβολίων. Μετά τη δήλωση του Ελληνικής καταγωγής αντιπροέδρου της Astra Zeneca κ. Πάγκαλου, ότι κανονικά η έρευνα θα κρατούσε 10 χρόνια, η δήλωση του ΕΜΑ ότι θα αξιολογήσει με καινοφανή διαδικασία, και ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ τα εμβόλια. Αυτό ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και το θεωρώ παράλογο, μη σύννομο και άδικο.

Όταν δηλαδή εμφανίζεται φάρμακο, πολλά υποσχόμενο, για μορφή καρκίνου, όπου ήδη νοσούν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, που περιμένουν το σωτήριο προϊόν, και το αξιολογούμε επί ένα έτος πολύ προσεκτικά ή στην καλύτερη με accelerated διαδικασία σε ένα εξάμηνο, ποια η διαφορά με τα παρόντα εμβόλια; Η αγωνία των ασθενών διαφέρει ή η ζωή τους έχει άλλη αξία;»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

Ο EMA, με έδρα το Άμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP

«Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή. Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA.

Καθηγητής Φαρμακολογίας: Ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό, αλλά προστατεύεται από την «κακή» μόλυνση

«Ο κορονοϊός έχει πολύ χαμηλή θνητότητα στα παιδιά»

 

Διευκρινίσεις για την κάλυψη και την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (6/7) ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

«Την μεγαλύτερη ανάγκη για εμβολιασμό την έχουν τα άτομα που είναι γύρω στα 80 έτη, αυτοί που είναι ευπαθείς, είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από 70 ετών, βάζουμε πάνω από 60 ετών και αν έχουν και θέματα όπως η παχυσαρκία», είπε στον ΑΝΤ1.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας εξήγησε αναφερόμενος στα εμβόλια πως «τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν κατασκευαστεί για να μην κολλάς και να μην μεταδίδεις. Αυτός που εμβολιάζεται δεν προστατεύεται από την μόλυνση, αλλά από την ”κακή” μόλυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμένος να μεταδώσει τον ιό. Μεταδίδει, αλλά ίσως λιγότερο, όπως λέμε και για τα παιδιά ότι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό».

«Ο κορονοϊός έχει πολύ χαμηλή θνητότητα στα παιδιά»

Αναφερόμενος στα παιδιά ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ υπογράμμισε πως στην εν λόγω ομάδα του πληθυσμού «ο κορονοϊός έχει πολύ χαμηλή θνητότητα».

«Αν μου ζητούσαν να κάνω πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν θα το σταματούσα, θα το ενίσχυα, αλλά στις κατηγορίες εκείνων που το χρειάζονται» επεσήμανε ο κ. Κούβελας.

«Λανθασμένα, κατά εμένα το πρόγραμμα εμβολιασμού απευθύνεται στα παιδιά για να χτιστεί τείχος ανοσίας. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, αλλά αντίθετα τους αυξάνουμε τον κίνδυνο θρομβώσεων που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υπόλοιπη ζωή τους» συμπλήρωσε.

«Η παχυσαρκία είναι μια από τις καταστάσεις που μας αλλάζουν πολύ την εικόνα που έχουμε για την νόσο»

Εστιάζοντας στην παχυσαρκία ξεκαθάρισε ότι είναι μια από τις καταστάσεις που μας αλλάζουν πολύ την εικόνα που έχουμε για την νόσο».

«Τα εμβόλια δεν ξέρουμε πόση ανοσία μας αφήνουν. Μας είπαν 6 με 9 μήνες», σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, προσθέτοντας «ο πατέρας μου είναι 91 ετών και εμβολιάστηκε τον Γενάρη. Τον Ιούνιο είναι ακάλυπτος; Θα πρέπει να τον εμβολιάσω ξανά τον Σεπτέμβριο; Θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα, μια χημική έρευνα αντισωμάτων για να δούμε τα αποτελέσματα».

«Ο ανεμβολίαστος πείθεται από τον γιατρό του. Δεν θα ακούσει κανένας έναν δημοσιογράφο στην τηλεόραση. Αυτό δεν έγινε καθόλου. Ο πολίτης βλέπει τον γιατρό του πολύ συχνά. Αν του πει “θα πάρεις αυτό το χάπι για την πίεση και θα κάνεις και το εμβόλιο”, τότε θα το κάνει. Αλλά δεν δόθηκε βάση, από καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα, από κανένα κόμμα, η πρωτοβάθμια υγεία» εξήγησε.

Ο Κούβελας ανέφερε ακόμη πως «δεν υπάρχει πανδημία χωρίς θανάτους. Το ζήτημα είναι να τους περιορίσουμε στο ελάχιστο. Δεν πήραμε μέτρα προστασίας άμεσα, δεν έχουμε οικογενειακούς γιατρούς», ενώ σε άλλο σημείο της συζήτησης με τον Γιώργο Παπαδάκη είπε ότι «το τείχος ανοσίας δεν μπορεί να γίνει με αυτά τα εμβόλια, δεν είναι τα “παλιά εμβόλια”».

Όπως είπε ο κ. Κούβελας, απαντώντας σε όσους τον χαρακτηρίζουν ως αρνητή των εμβολίων, «εγώ έχω εμβολιαστεί, έχω εμβολιάσει τον πατέρα μου, έχουν εμβολιαστεί όλοι οι φίλοι μου που έχουν μια σωματική διάπλαση συγκεκριμένη».

Τι είπε για τον εμβολιασμό των γυναικών.

Σημείωσε ακόμη πως «έχουμε ενδοιασμούς για το κατά πόσον πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί σε γυναίκες νεαρότερης ηλικίας, 20, 30, 40 ετών, οι οποίες προστατεύονται από τα οιστρογόνα».

«Διαφωνώ κάθετα στα μέτρα για την εστίαση»

«Διαφωνώ κάθετα στα μέτρα για την εστίαση. Δεν γίνεται να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους. Δεν τηρούνται τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας» είπε ο Δημήτρης Κούβελας.

«Έβαζε ο γιος μου μια φόρμα και έλεγε πάω για τζόκινγκ. Που ξέρω που πήγαινε και με ποιους ερχόταν σε επαφή; Αν θέλαμε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία, θα έπρεπε να κλείσουμε το Μετρό. Δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα χωρίς να κάνουμε προσέγγιση με βάση τον άνθρωπο» πρόσθεσε.

Δεν θα σχολιάσω τις απόψεις του καθηγητή. Σαν επιστήμονας έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, όπως ακριβώς και άλλοι επιστήμονες έχουν και εκείνοι το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους διαφορετικές απόψεις. Το ερώτημα είναι ποιες απόψεις είναι οι αντικειμενικά σωστές. Και αυτό το προσδιορίζει εξ ανάγκης η λεγόμενη παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με όποιους τρόπους αυτή εκφράζεται.

Εγώ σαν επιστήμονας, σε άλλο φυσικά κλάδο, έχω συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια, στα οποία έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις. Κάποιες από αυτές, όχι πολλές βέβαια, ήταν κραυγαλέα λανθασμένες, όχι τόσο από καθαρά επιστημονική σκοπιά, όσο από τη βάση από την οποία ξεκινούσε το σκεπτικό των συγκεκριμένων επιστημόνων. Και η βάση αυτή αναγόταν σε θέματα ευρύτερης θεώρησης της ζωής και του τρόπου που συγκροτείται και λειτουργεί η κοινωνία.

Για παράδειγμα, ο κ. Κούβελας λέει  «δεν δόθηκε βάση, από καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα, από κανένα κόμμα, η πρωτοβάθμια υγεία, δεν έχουμε οικογενειακούς γιατρούς». Απολύτως σωστό αλλά αυτό δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα «τώρα τι κάνουμε». Και δεν είναι μόνο η πρωτοβάθμια υγεία που λείπει. Και η δευτεροβάθμια και η τριτοβάθμια έχουν τεράστιες ελλείψεις. Θα ήταν ωραίο να είχαμε 1.000 ΜΕΘ αντί για 100. Το γεγονός όμως είναι ότι δεν έχουμε. Και από ό, τι φάνηκε, ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο δεν υπήρχαν αρκετές ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την συγκεκριμένη πανδημία.

Είναι πολύ ωραίο, και εύκολο, θα συμπλήρωνα εγώ, να λες «Δεν τηρούνται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αν θέλαμε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία, θα έπρεπε να κλείσει το Μετρό», αλλά πόσο ρεαλιστικό είναι κάτι τέτοιο ; Η ζωή είναι αμείλικτη. Πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη και με κόστος. Διότι διαφορετικά, απλά δεν θα υπάρχει ζωή.

Πέρα όμως από αυτό,  εκείνο που διαβάζω στις δηλώσεις του κ. Κούβελα είναι : «εγώ έχω εμβολιαστεί, έχω εμβολιάσει τον πατέρα μου, έχουν εμβολιαστεί όλοι οι φίλοι μου που έχουν μια σωματική διάπλαση συγκεκριμένη». Που είναι η άρνηση του εμβολιασμού ; Απλώς έχει αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες επιλογές, κυρίως ως προς τις ηλικιακές ομάδες. Και κυρίως τις νεαρές ηλικίες.

Ας δούμε όμως τι λέει ο ΕΟΔΥ.

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων για την νόσο COVIT-19 ;

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια έναντι του ιού Sars-Cov-2 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Το εμβόλιο Pfizer COVID-19 mRNA έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Άλλα εμβόλια COVID-19 εξακολουθούν να δοκιμάζονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Όταν το εμβόλιο Pfizer δοκιμάστηκε σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών, βρέθηκε ότι ήταν ασφαλές και συγκεκριμένα:

  • Άτομα ηλικίας 16 έως 18 ετών συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές που υποβλήθηκαν στο FDA τον Δεκέμβριο του 2020. Έκτοτε, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έφηβοι έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έχουν λάβει και τις δύο δόσεις έως τις 12 Μαΐου 2021, ημερομηνία κατά την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου.
  • Η κλινική δοκιμή σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών αξιολόγησε περίπου 1.100 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο και τα συνέκρινε με περίπου ίδιο αριθμό παιδιών που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπλέον αξιολόγησε περίπου 2.000 άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών που εμβολιάστηκαν και τα συνέκρινε με περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων ομάδας που έλαβε εικονικό φάρμακο. Κανένα εμβολιασμένο άτομο δεν μολύνθηκε με COVID-19 ή εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, όπως αναφυλακτική αλλεργική αντίδραση. Ένας μικρός αριθμός εμφάνισε διόγκωση (λεμφαδενοπάθεια) κάτω από το βραχίονα στην πλευρά στην οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο, η οποία μπορεί επίσης να συμβεί σε ενήλικες που λαμβάνουν εμβόλια mRNA. Αυτή η παρενέργεια εμφανίστηκε 2-10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και συνήθως διήρκεσε έως 10 ημέρες.

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων για την νόσο COVIT-19, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό ;

Παρά το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εφήβους μετά τον εμβολιασμό τους έναντι της νόσου COVID-19, τα τρέχοντα δεδομένα δεν υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα σε έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό.  Το CDC μετά τη χορήγηση 900.000 δόσεων εμβολίου m-RNA, μελέτησε τη συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε ομάδες εμβολιασθέντων και μη εμβολιασθέντων ατόμων και δεν παρατήρησε διαφορά στη συχνότητα.

Η μυοκαρδίτιδα παρατηρείται συχνά ως επιπλοκή ιογενών λοιμώξεων κυρίως την άνοιξη και καταγράφονται περίπου 100-200 περιστατικά ανά 1.000.000 πληθυσμού ετησίως στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου m-RNA σε εφήβους. Συνεπώς, μέσα στο χρονικό διάστημα που διενεργήθηκαν εμβολιασμοί, ήταν αναμενόμενο να παρατηρηθούν περιστατικά μυοκαρδίτιδας .

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε νεαρά άτομα, συχνότερα σε αγόρια που είχαν καλή πρόγνωση. Τα συμπτώματα παρουσιάσθηκαν περίπου 4 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης εμβολίου, αλλά είναι δυνατό να εμφανισθούν σε χρονικό διάστημα ακόμα και 2 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.  Μέχρι σήμερα όμως δεν φαίνεται να υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό.

Παρόλα αυτά, οι έφηβοι που εμβολιάζονται και οι γονείς τους, οφείλουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση συμπτωματολογίας συμβατής με μυοκαρδίτιδα (π.χ. προκάρδιο άλγος, αύξηση αρτηριακής πίεσης, αίσθημα παλμών, δυσχέρεια αναπνοής  κ.α) μετά τον εμβολιασμό τους και να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Οι υγειονομικές αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα περιστατικά αυτά.

Με απλά λόγια, η εμφάνιση της επιπλοκής της μυοκαρδίτιδας επιστημονικά δεν έχει συσχετισθεί με τον εμβολιασμό, καθώς συμβαίνει και σε κανονικές συνθήκες, δηλαδή όχι σε καιρούς επιδημίας, και μάλιστα με την ίδια συχνότητα με αυτήν που εμφανίστηκε στην περίοδο των εμβολιασμών.

Αν αυτή η επιστημονική θέση αμφισβητείται από κάποιους, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό επιστημονικά. Το να υιοθετούν όμως αυτή την αμφισβήτηση απλοί άνθρωποι που δεν έχουν την παραμικρή ειδική γνώμη, απλώς και μόνο διότι αρέσκονται στα σενάρια της παγκόσμιας συνομωσίας, αυτό ξεπερνά την κοινή λογική.

Ας πάμε όμως και στη θέση του κ. Κούβελα που λέει ότι  «τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν κατασκευαστεί για να μην κολλάς και να μην μεταδίδεις. Αυτός που εμβολιάζεται δεν προστατεύεται από την μόλυνση, αλλά από την ”κακή” μόλυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμένος να μεταδώσει τον ιό. Μεταδίδει, αλλά ίσως λιγότερο, όπως λέμε και για τα παιδιά ότι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό».

Αναρωτιέμαι εγώ ο απλός άνθρωπος. Για να υπάρξει μετάδοση του ιού, πρέπει αυτός που τον μεταδίδει, να τον έχει μέσα του, δηλαδή να έχει μολυνθεί. Άρα, η μείωση της μετάδοσης επιτυγχάνεται με την τήρηση των μέτρων του μη συγχρωτισμού, δηλαδή με τήρηση αποστάσεων και με τη μάσκα.

Είναι τα παραπάνω μέτρα πρόληψης πλήρως εφαρμόσιμα ; Σίγουρα όχι, διότι,

·         Δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη απομόνωση των ατόμων και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

·         Είναι δεδομένη η «ελαφρότητα» με την οποία τα νέα άτομα αντιμετωπίζουν το θέμα, με δεδομένη την πικρότερη πιθανότητα δικής τους σοβαρής νόσησης, εξου και οι αθρόες συναθροίσεις σε πάρτι κλπ.

Προς τι λοιπόν ο εμβολιασμός ; Ο κ. Κούβελας απαντά με σαφήνεια.  Για να αποφύγουμε την «κακή μόλυνση». Και ποια είναι η κακή μόλυνση ; Είναι αυτή που οδηγεί στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση. Αφού, από τη μία οι αντικειμενικές συνθήκες συνέχισης της κοινωνικής δραστηριότητας και από την άλλη η μη κοινωνικά ευαίσθητη συμπεριφορά κάποιων ομάδων του πληθυσμού κάνουν τη μη διασπορά αδύνατη, το μόνο που μένει είναι να προστατεύσουμε μόνοι μας τη ζωή μας, έστω και στις περιπτώσεις μικρής πιθανότητας «κακής μόλυνσης».

Αυτή την απλή λογική δεν δέχονται οι αρνητές του εμβολιασμού και επιστρατεύουν χίλια δύο έωλα επιχειρήματα, διαστρεβλώνοντας πολλές φορές ακόμη και τοποθετήσεις ανθρώπων που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τις δικές τους απόψεις.

Γιατί όμως το κάνουν αυτό ; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αρμόδιο να δώσω απαντήσεις. Κάποιος άλλος όμως εύλογα θα σκεφτόταν λόγους όπως :

·         φόβου για το άγνωστο,

·         ακραίας άρνησης των αρχών συγκρότησης των κοινωνιών, που σημαίνει ότι δεν νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας,

·         ανεπάρκειας αντίληψης της πραγματικότητας,

·         κουτοπονηριάς, καθώς κάποιοι θα σκέφτονται «άσε τους άλλους να κάνουν το εμβόλιο ώστε να φτάσουμε, μαζί με τις νοσήσεις, στο αναγκαίο επίπεδο ανοσίας της κοινότητας, και έτσι εμείς «να την βγάλουμε καθαρή»

Δυστυχώς, η άρνησή τους αυτή βρίσκει ερείσματα και σε «επιστημονικές» απόψεις που διατυπώνονται από κάποιους, που από τον τίτλο τους και μόνο θεωρούνται «ειδικοί» και «αξιόπιστοι».

Θα αναφερθώ και πάλι στον κ. Κούβελα, που σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του λέει :

«Όταν δηλαδή εμφανίζεται φάρμακο, πολλά υποσχόμενο, για μορφή καρκίνου, όπου ήδη νοσούν μερικά εκατομμύρια άνθρωποι, που περιμένουν το σωτήριο προϊόν, και το αξιολογούμε επί ένα έτος πολύ προσεκτικά ή στην καλύτερη με accelerated διαδικασία σε ένα εξάμηνο, ποια η διαφορά με τα παρόντα εμβόλια; Η αγωνία των ασθενών διαφέρει ή η ζωή τους έχει άλλη αξία;».

Ερώτηση : Πόσα είναι αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο ; Πως συγκρίνεται ο αριθμός αυτός με τον αντίστοιχο αριθμό αυτών που έχουν προσβληθεί από τον COVIT-19 ; Για τον πρώτο αριθμό, δεν έχω στοιχεία. Για τον δεύτερο, διαβάζω σε επίσημα αρχεία ότι πλησιάζουν τα 228 εκατομμύρια. Πόσοι θάνατοι από καρκίνο έχουν συμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ; Από τον COVIT-19 πάντως έχουν φθάσει τους 4.680.000. Γιατί λοιπόν ο κ. Κούβελας διατυπώνει μία σαφή κατηγορία για τον τρόπο αντιμετώπισης από επιστήμονες και αρχές των δύο αυτών περιπτώσεων ασθενειών, χωρίς να αναζητά ό ίδιος τους λόγους «προτεραιοποίησης» του COVIT-19 ; Μήπως τελικά, απλώς «λαϊκίζει» ;

Αντίστοιχο παράδειγμα μπορώ να αναφέρω και με άλλον επιστήμονα (Γιώργος Παυλάκης, Ερευνητής Ιατρός) που λέει : «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν βρίσκονται έξω από τα σχολεία και τις εκκλησίες συνεργεία που θα κάνουν εμβολιασμούς». Αλήθεια, δεν βλέπει ή δεν μαθαίνει για τις αντιδράσεις γονιών και «πιστών», που φθάνουν να μηνύουν τους εκπαιδευτικούς για το ότι δεν επιτρέπουν σε μαθητές να μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας χωρίς μάσκα και self test ; Φυσικά και το βλέπει και το ξέρει. Γιατί όμως το λέει ; Ίσως για να δείξει και αυτός ότι έχει τη λύση «στο τσεπάκι», χωρίς να νοιάζεται για το ότι με έναν τέτοιο ακραίο τρόπο εξαναγκασμού, το μόνο που θα κατάφερνε είναι να κάνει τους «αρνητές» ήρωες.

Είναι σαφές σε μένα ότι τα μεγάλα προβλήματα των κοινωνιών αναδεικνύουν και την διαχρονική διαστρωμάτωση των κοινωνιών σε ποικίλες ομάδες που ποτέ δεν θα αλλάξουν. Επομένως, η προσπάθεια της ανθρωπότητας να δαμάσει την μάστιγα που λέγεται COVIT-19 θα είναι τιτάνια, καθώς θα πρέπει να υπερπηδηθούν μεγάλα εμπόδια, και επιστημονικά αλλά και κοινωνικά. Και στα πλαίσια αυτά είναι αναπόφευκτη η ενίσχυση των μέτρων «υποχρέωσης» και των αρνητών να συμμορφωθούν, ακριβώς όπως αντίστοιχα μέτρα «υποχρέωσης» των κάθε είδους αρνητών άλλων θεσμών και κανόνων των κοινωνιών υιοθετούνται και εφαρμόζονται παντού και πάντα, παράλληλα όμως, και μία εντονότερη εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς είναι παραπάνω από αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: