Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

Την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μεθοδεύει σταθερά πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ, αφήνοντας πίσω της πλέον τις διακηρύξεις περί της ανάγκης στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και τα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Υπενθυμίζεται πως ήδη, όπως έχει αναδείξει με ρεπορτάζ του το tvxs.gr, προωθούνται εν κρυπτώ Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, ξεκινώντας από το Ασκληπιείο Βούλας και τον Ερυθρό Σταυρό.

Ενδεικτική της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε ημερίδα στις 1-6-21 που διοργάνωσε το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά πως  «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας», ενώ  στη συνέχεια έκανε λόγο για «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

Παράλληλα, «φωτογράφισε» το κλείσιμο νοσηλευτικων ιδρυμάτων, κάνοντας λόγο για «ένα νέο ορθολογικό χάρτη με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20,30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται ότι τελικά είναι προβληματικά»,

Έντονη αντίδραση Γεννηματά

Οι εν λόγω επισημάνσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της επικεφαλής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Φώφης Γεννηματά, που  υπενθύμισε τις εμβληματικές στιγμές της κυβερνώσας παράταξης απέναντι στο ΕΣΥ (‘σοβιετικό’ σύστημα το αποκαλούσε κατά την ίδρυση του, ιδιωτικό τομέα επαγγελλόταν, πάγωμα κάθε πρόσληψης ή ανάπτυξης προ της πανδημίας κλπ)

Επίσης ο κ Τσίπρας υπενθύμισε ποιος πήρε την δόξα της τρόικα, στις απολύσεις υγειονομικών της Α’ βάθμιας και τις επίσημες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ του 2019.

«Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του ΕΣΥ. Προστάτης και στήριγμα όλων μας» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος η  κα Γεννηματά, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κινδυνεύει να καταστήσει το ΕΣΥ ένα «απαξιωμένο και φθηνό προνοιακό σύστημα, με κακοπληρωμένο ανθρώπινο δυναμικό και διαλυμένες υποδομές».

Ο Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό», στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι «ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους», όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983.

Είναι προφανές ότι πριν καλά-καλά υποχωρήσει  η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δυστυχώς ο  κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση. Αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους  (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων  προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών  Δημόσιας Υγείας της χώρας. Αυτό είναι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία. Το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της «κοβιντοποίησης» του επί ένα χρόνο. Η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη «χαριστική βολή».

«Από το χειροκρότημα στην διάλυση» σχολιάζει από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, που έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση του ΕΣΥ. «Θα στηρίξει τις ιδιωτικές κλινικές που αντί να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την είδαν ως μια τεράστια ευκαιρία κερδοσκοπίας» σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: