Η επιχείρηση ξεκίνησε εν μέσω θέρους δίχως να αποδοθεί τότε, από όλες σχεδόν τις πλευρές, η δέουσα σημασία. Με μια πονηρή τροπολογία, που είχε εισαχθεί τον Ιούλιο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κύρωση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, ο κ. Βορίδης επανέφερε τη θέση του Γραμματέα ως επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με καθήκοντα παράλληλα με αυτά του Συντονιστή. Για αρκετά χρόνια, η θέση του επικεφαλής είχε κυρίως υπηρεσιακό χαρακτήρα. Κι ενώ η νέα αυτή διάταξη άφηνε ασαφή τα κριτήρια επιλογής των Γραμματέων, τώρα που παίρνει σάρκα και οστά το εγχείρημα επιβεβαιώνεται ότι θα είναι όχι απλώς πολιτικά πρόσωπα αλλά “βαμμένα” κομματικά στελέχη της ΝΔ.
Oι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι αυτοτελείς διοικητικές μονάδες που έχουν συσταθεί από το 2011 με αποστολή “τις εκτελεστικές και ελεγκτικές δραστηριότητες του κράτους στην περιοχή ευθύνης τους”. Συνολικά είναι επτά καλύπτοντας το σύνολο των 13 Περιφερειών όπου υπάρχουν οι αιρετοί περιφερειάρχες, ως εξής: Αττική, Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο, Αιγαίο, Κρήτη.
Όπως αναφέρουν λοιπόν οι πληροφορίες, στην Αττική ο κ. Βορίδης τοποθετεί ως πολιτικό Γραμματέα της Περιφέρειας -που θα λειτουργεί και ως καπέλο στον προγραμμένο από το Μέγαρο Μαξίμου Γ. Πατούλη- τον Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο. Κομματικό στέλεχος από την εποχή της ΟΝΝΕΔ, δήμαρχος Χαλανδρίου, υποψήφιος αντιπεριφειάρχης Αττικής υπό τον Β. Κικίλια το 2010 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ το 2014, ο Γρ. Ζαφειρόπουλος ήταν αδελφός και του δολοφονημένου το 2017 (και στενού φίλου επίσης του Μ. Βορίδη) Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Στην άλλη μεγάλη αποκεντρωμένη διοίκηση, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τοποθετείται ο πολιτευτής της ΝΔ και πρώην δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης ο οποίος έχει ήδη προβεί σε ενημερώσεις τοπικά. Όπως λέγεται πάντως η επιλογή αυτή έχει κάνει έξαλλο τον τοπικό βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Χρήστο Κέλλα με τον οποίο βρίσκονται σε εμπόλεμη σχέση ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τοποθέτηση αυτή ο κ. Τζανακούλης “συγκρατήθηκε” εντός των κομματικών τειχών καθώς φερόταν έντονα δυσαρεστημένος και αναζητούσε νέο πολιτικό χώρο για να στεγαστεί.
Από τα ονόματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τις άλλες περιφέρειες ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η περίπτωση του Σεραφείμ Λιάπη που αναλαμβάνει Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Παλιό κομματικό στέλεχος και αυτός, πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ επί εποχής Πετραλιά το 2009, αποτυχών υποψήφιος βουλευτής στην Ευρυτανία και ξάδελφος του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη. Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε Πελοπόννησο – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιο προορίζεται επίσης ένα κομματικό στέλεχος προερχόμενο από την Κόρινθο, ο Δημήτρης Μήλιος, ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό κατείχε τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Η σπουδή του κ. Βορίδη να φέρει το καλοκαίρι τη σχετική διάταξη - πλαίσιο είχε συνδεθεί με τις διεργασίες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Υπήρξαν όμως και έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Μάλιστα αν και οι νέες θέσεις είναι πολιτικές και τα πρόσωπα θα μπορούν να παυθούν εφόσον αλλάξει η κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις αυτές επιχειρείται να δημιουργηθούν “υποστυλώματα” στο χώρο της Αυτοδιοίκησης για την επόμενη ημέρα των όποιων αρνητικών για τη ΝΔ (που φαίνεται ότι θα είναι και αρκετά) στις περιφερειακές κάλπες του Οκτωβρίου του 2023. Στο μεταξύ εγκαθίστανται -με ορίζοντα την ερχόμενη άνοιξη-νέοι μηχανισμοί με αυστηρή εκλογική αποστολή για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι έως τώρα σε πολλές από τις Περιφέρειες οι αιρετοί περιφερειάρχες αν και γαλάζιοι είτε κρίνονται ανεπαρκείς και αποτυχημένοι είτε τους καταλογίζονται προσωπικές στρατηγικές. Όσον αφορά τα παράπλευρα ζητήματα, οι αμοιβές του κάθε γραμματέα -που θα έχει απολαβές ειδικού γραμματέα υπουργείου- καθώς και των τεσσάρων τουλάχιστον συμβούλων που θα τον πλαισιώνουν, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ τον μήνα…
Ανδρέας Καψαμπέλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου