Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου για την πτώση των ποσοστών στις περιφέρειες. Τα συγκριτικά ποσοστά των περιφερειακών με τις εθνικές εκλογές του 2012
Αν και πολιτικοί αναλυτές αλλά και στελέχη των κομμάτων ομονοούν ότι το τελικό ταμείο θα γίνει την επόμενη των ευρωεκλογών, υπάρχουν παρ' όλα αυτά επιμέρους ποιοτικά αλλά και ποσοτικά στοιχεία που συγκρινόμενα καταγράφουν τη δυναμική των κομματικών σχηματισμών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Μια προσεκτικότερη ματιά και στις 13 εκλογικές περιφέρειες δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια εμφανή πτώση σε σχέση με τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012
Στο πλαίσιο αυτό δύσκολα αμφισβητείται το «ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο δήμο της χώρας, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής που επέτρεψε, όπως εκτιμά η πολιτική αγορά, να σωθεί η παρτίδα των πολιτικών εντυπώσεων. Ακόμα και αν ο δήμος Αθηναίων,
αλλά και η περιφέρεια «περάσει» στα χέρια των Καμίνη και Σγουρού, η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει εγγράψει στις τάξεις της παρακαταθήκη την οποία μπορεί να ρευστοποιήσει στο μέλλον προς ίδιον όφελος.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στην περιφέρεια Ιονίου που ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της ΝΔ Σπύρο Σπύρου. Ωστόσο από μια προσεκτικότερη ματιά και στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας προκύπτει το συμπέρασμα (σύμφωνα με πολιτικούς επιστήμονες) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια εμφανή πτώση σε σχέση με τα ποσοστά νίκης που είχε πετύχει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Ακόμη και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30,06% του Ιουνίου του 2012. Αντίθετα η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ «έκλεισε» τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης με 23,80%.
Ακόμη και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30,06% του Ιουνίου του 2012
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες:
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 22,36%. Την Κυριακή έπεσε στο 11,41%. Στο Βόρειο Αιγαίο, που η Κουμουνδούρου κατέρχονταν με αξιώσεις, όχι μόνο διαψεύστηκε από τα αποτελέσματα, αλλά μείωσε τα ποσοστά της από 22,34% στο 19,37%. Το ίδιο έγινε και στην Δυτική Ελλάδα όπου το ποσοστό του 28,88% των εθνικών εκλογών του 2012 έγινε τώρα 16,81%. Μεγάλη ήταν και η πτώση στην Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 20,75% τον Ιούνιο του 2012 και 11,05% την περασμένη Κυριακή. Αντίθετα στην Ηπειρο η Ολγα Γεροβασίλη διατήρησε περίπου τα ίδια ποσοστά (24,58% έναντι 26,46% ).
Στην Θεσσαλία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη όχι μόνο δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να παραμείνει στη δυάδα της περιφέρειας για το δεύτερο γύρο, αλλά έπεσε στο 13,31% από 25,92% που είχε λάβει το κόμμα της τον Ιούνιο του 2012. Στα Ιόνια Νησιά ο κ. Γαλιατσάτος έχει όπως προαναφέραμε κερδίσει τις εντυπώσεις αφού πέρασε με αξιώσεις στο δεύτερο γύρο, ωστόσο και στην περιφέρεια αυτή το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,54% από 31,62%. Στην Κεντρική Μακεδονία το εκλογικό ποσοστό μειώθηκε από 21,14% στο 11,74%. Στην Κρήτη από 30,67% στο 18,70%. Στο Νότιο Αιγαίο από 24,77% στο 18,40%. Στην Πελοπόννησο από 21,62% στο 15,70% και τέλος στην Στερεά Ελλάδα από 25,73% στο 18,70%.

Πολιτικοί επιστήμονες υπογραμμίζουν πάντως ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής σε περιφερειακό επίπεδο σχετίζονται άμεσα και με την προσωπικότητα των υποψηφίων που, ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, επηρεάζει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Αναφέρουν εξάλλου ότι το διακύβευμα μεταξύ περιφερειακών και εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με καθαρά πολιτικά κριτήρια και όχι αυτοδιοικητικά. Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα της ερχόμενης Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: