«Ρελάνς» Γεννηματά που ταράζει τα νερά της Κεντροαριστεράς! «Πάμε σε εκλογή από τη βάση τον Οκτώβρη»
Παλμός και πάθος ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά την πρώτη ημέρα του.
Τον τόνο έδωσαν οι ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και των επικεφαλής των κομμάτων και σχηματισμών που απαρτίζουν τη ΔΗΣΥ, ενώ ξεχωριστή σημασία είχαν τόσο η ομιλία του Κώστα Σημίτη όσο και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ΣΕΦ και κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, καθώς το θερμόμετρο στο Φάληρο έδειχνε έως και 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι,
η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και προς όλα τα στελέχη που εγκατέλειψαν το Κίνημα. «Γυρίστε όλοι σπίτι σας», είπε χαρακτηριστικά. Μοναδική εξαίρεση, όπως πρόσθεσε, αποτελούν όσοι βρήκαν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή έκλεισε οριστικά την πόρτα της συνεργασίας στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η Φώφη Γεννηματά έδωσε επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, αιφνιδιάζοντας με την πρότασή της για εκλογή ηγεσίας από τη βάση το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να διεξαχθεί και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, ενώ θα καταρτιστεί και Επιτροπή Δεοντολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης εκλογές, αποκλείοντας έτσι εμμέσως και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ τόνισε ότι η ΔΗΣΥ είναι μια παράταξη καθαρά ευρωπαϊκή. Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα για στήριξη προς τη μεσαία τάξη, για την οποία τόνισε ότι διαρκώς φτωχοποιείται. Περιγράφοντας εξάλλου το σχέδιο «Ελλάδα», τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά του είναι η ρήξη με την αναξιοκρατία, η εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της καθημερινότητας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η ανεξάρτητη και ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, η ρήξη με την αναξιοκρατία και η διαφάνεια παντού.
Ενωτικό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα για τη συγκρότηση του μεγάλου φορέα της Κεντροαριστεράς και μάλιστα από τη βάση, όπως ακριβώς το 1981, κινηματικά. Παράλληλα, «κάρφωσε» την κυβέρνηση Τσίπρα για τα 100 δις ευρώ με τα οποία φόρτωσε τους Έλληνες πολίτες μετά το καλοκαίρι του 2015 και το τρίτο Μνημόνιο, ενώ ιδιαίτερα καυστικός ήταν και απέναντι στον Κώστα Καραμανλή και τη ΝΔ, αποκαλώντας τον πρώην πρωθυπουργό ως «πρωθυπουργό της χρεοκοπίας».
Αντίστοιχα ενωτικός ήταν και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλύοντας τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με το δικό του διορατικό τρόπο. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει στην ουσία εξαπατήσει τους εταίρους, οι οποίοι δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Για τον φορέα της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συσπείρωση δεν πρέπει να έχει διαχωριστικές γραμμές και πως πρέπει να επιλεγεί μια ηγεσία που θα εξασφαλίζει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, με το νέο αυτό κόμμα να στελεχώνεται από νέα πρόσωπα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος πρότεινε να στηθούν δύο κάλπες. Η μία για την εκλογή προέδρου του νέου φορέα και η δεύτερη για να ληφθεί απόφαση εάν πρέπει ο φορέας αυτός να είναι ενιαίος ή πολυτασικός. Ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα ζήτησε και ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών, ενώ ο Απόστολος Πόντας της ΕΔΕΜ τόνισε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι η έκρηξη των ορίων του προοδευτικού χώρου.
Σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έκανε άνοιγμα προς τη ΔΗΣΥ, ζητώντας συνεργασία στα δύσκολα. «Με πολλούς από εδώ μέσα έχουμε συνεργαστεί σε δύσκολους καιρούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους μετά την περιπέτεια της υγείας του, κράτησε χαμηλούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν και ζήτησε για την Κεντροαριστερά ένα κίνημα που δεν θα είναι, όπως είπε, άθροισμα επιτελείων, αλλά ένα κίνημα που θα επαναφέρει την κοινή λογική.
Από τη δική του πλευρά, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τη συντηρητική παράταξη και ιδεολογία γενικότερα, υπαινισσόμενος ότι ο μοναδικός δρόμος για την Κεντροαριστερά και κατ’ επέκταση το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΣΥ είναι – κατά τον ίδιο – να στοιχηθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ζήτημα ανέκυψε, εξάλλου, στην «Ώρα Αποφάσεων» με τον Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα Γεννηματά και πως θέλει να πάρει το λόγο στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανακοίνωση από την «Ώρα Αποφάσεων», με την οποία διαγράφεται από τη νεοσύστατη κίνηση. «Αν θέλετε το πιστεύετε», σχολίασε στο Facebook δηκτικά ο ίδιος.
Το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με ομιλίες στελεχών – μεταξύ των οποίων και του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι – ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια (workshops) με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών, επιστημόνων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου