Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνέντευξη της Φώφης Γεννηματα στη Real News στον Βασίλη Σκουρή. Η κ. Γεννηματά θέτει ψηλά τον επόμενο εκλογικό στόχο υποστηρίζοντας οτι «οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».
Εντύπωση όμως προκαλεί και η απάντηση της στην ερώτηση για τις «γέφυρες προγραμματικού διαλόγου» που επιχειρεί να στήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. H επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κάθετη: «Κύριε Σκουρή, δεν εκβιάζω και δεν εκβιάζομαι, πολύ περισσότερο από τους συνεταίρους των ΑΝΕΛ. Με τους οποίους, αποδεδειγμένα πια, συνδέονται με κοινό αξιακό, ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αυτό θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Σε κάθε περίπτωση ,
πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και επειδή η λωτοφαγία έχει και τα όρια της, όλοι πια το έχουν αντιληφθεί. Το πραγματικό δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας. Τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει! Με την πολιτική του ανέστησε τη δεξιά και υπήρξε στρατηγική του επιλογή – από όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση – να συγκαλύψει συνειδητά τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης του 2004-2009. Η Νέα Δημοκρατία δικαίως θα συμπεριλάβει ιστορικά τον κ. Τσίπρα ως μέγα χορηγό της».
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
- Κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν πως με τις πυρκαγιές εκδηλώθηκε σχέδιο για να υπάρξει έκρυθμη κατάσταση στη χώρα. Πώς το σχολιάζετε κυρία Γεννηματά;
Κάποιοι είναι τόσο αδίστακτοι ώστε επικαλούνται «σχέδιο κατά της χώρας» για να συγκαλύψουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις φωτιές και για να συσκοτίσουν τις ευθύνες ενός τουρίστα Πρωθυπουργού που σε ώρες εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε να συνεχίσει τις διακοπές του σε άγνωστο κρησφύγετο. Η επίκληση συνομωσιών που δεν υπάρχουν είναι άλλο ένα κλασικό τέχνασμα που η κυβέρνηση δανείζεται από την εργαλειοθήκη των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Όμως το μοναδικό σχέδιο κατά της χώρας είναι η χωρίς σχέδιο διακυβέρνηση του κ.Τσίπρα, που όσο παραμένει στην εξουσία προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
2. Πώς κρίνετε την απόδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Και τι πρέπει να γίνει;
Σήμερα προέχει να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι πληγέντες με ταχύτατες διαδικασίες και να αναδασωθούν οι περιοχές. Από εκεί και πέρα οι δασικές πυρκαγιές μπορούν και να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται. Αυτό έχει γίνει με σχέδιο και με επιτυχία κατ’ επανάληψη. Προϋποθέτει βέβαια την έγκαιρη οργάνωση της Πυροσβεστικής και τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές σε όλες τις κρίσιμες δασικές ζώνες. Κυρίως όμως απαιτείται βούληση, οργάνωση και αίσθημα ευθύνης για να εφαρμοστεί, που στο σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα αποδεδειγμένα αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Γι’ αυτό οι φωτιές στα δάση δεν είναι η εξαίρεση. Πύρινα μέτωπα υπάρχουν παντού: υπάρχουν στην οικονομία όπου η φορολογία καταπίνει κάθε ικμάδα από την παραγωγή, στην παιδεία που χειραγωγείται από τον πολιτικό δογματισμό, στη Δικαιοσύνη που δέχεται πρωτόγνωρες επιθέσεις για να υποταχθεί στην πολιτική εξουσία.
3.Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει όντως να εξαντλήσει την τετραετία; Εσείς, πότε προβλέπετε να στηθούν κάλπες;
Η «διαστολή» του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης, με δόσεις αυταπάτης. Παρά το γεγονός ότι η διαστολή αυτή, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμη, αλλά έχει ήδη εξανεμιστεί, ο εθισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα αξιώματα σε συνδυασμό με την κατάρρευση της λαϊκής αποδοχής αναγκάζει την κυβέρνηση να οχυρωθεί στο καταφύγιο της εξουσίας. Όμως η ραγδαία πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση θα επισπεύσει την ώρα των εκλογών και η αποδοκιμασία θα είναι εκκωφαντική.
4. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει στη “R” πως προτίθεται να μεταθέσει τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2019 για τα μέσα φθινοπώρου του ιδίου έτους, Συμφωνείτε;
Σχέδια μικροκομματικών ασκήσεων για να συντηρούν εκλογικά σενάρια περί δήθεν εξάντλησης της τετραετίας. Σχέδια όμως που γίνονται και θα παραμείνουν επί χάρτου, και θα σκορπίσει στους πέντε ανέμους η σκληρή πολιτική πραγματικότητα.
5. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εξακολουθεί να σας απευθύνει πρόταση για προγραμματικό διάλογο για μετά τις εκλογές και να σας κατηγορεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα είστε- περίπου- “δεκανίκι της ΝΔ”…
Κύριε Σκουρή, δεν εκβιάζω και δεν εκβιάζομαι, πολύ περισσότερο από τους συνεταίρους των ΑΝΕΛ. Με τους οποίους, αποδεδειγμένα πια, συνδέονται με κοινό αξιακό, ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική και αυτό θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε δεκανίκι κανενός. Σε κάθε περίπτωση , πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και επειδή η λωτοφαγία έχει και τα όρια της, όλοι πια το έχουν αντιληφθεί. Το πραγματικό δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας. Τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει! Με την πολιτική του ανέστησε τη δεξιά και υπήρξε στρατηγική του επιλογή – από όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση – να συγκαλύψει συνειδητά τις μεγάλες ευθύνες της διακυβέρνησης του 2004-2009. Η Νέα Δημοκρατία δικαίως θα συμπεριλάβει ιστορικά τον κ. Τσίπρα ως μέγα χορηγό της.
6. Την αντιπολιτευτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη πώς την κρίνετε;
Δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης παρά τα όποια happenings. Φοβάται το θόρυβο ίσως για να μην ξυπνήσουν τα ρήγματα της Νέας Δημοκρατίας, για να μην ενοχληθεί η φιλοκυβερνητική πτέρυγα της Δεξιάς. Κυρίως για να μην συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν διαθέτει κανένα προοδευτικό πρόγραμμα. Το μόνο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται στα ξεπερασμένα trickle-down economics, δηλαδή στην οικονομική δοξασία ότι οι μη προνομιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν παρά να ζουν από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις οικονομικές δραστηριότητες των ισχυρών. Κατά συνέπεια, κατά τον κ. Μητσοτάκη η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση όσων διαθέτουν ήδη τα περισσότερα. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές η προοδευτική παράταξη στάθηκε πάντοτε απέναντι. Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχει ισχυρές πολιτικές αναδιανομής για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας
7. Στελέχη -και από το χώρο της κεντροαριστεράς- έχουν ταχθεί υπέρ της συγκρότησης αμέσως μετά τις εκλογές μιας “προεδρικής πλειοψηφίας”, που θα κυβερνήσει τη χώρα, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020. Βλέπετε θετικά την πρόταση αυτή;
Η προοδευτική παράταξη ποτέ δεν διστάζει να βγαίνει μπροστά, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να καλεί και τις άλλες παρατάξεις να αναλάβουν τις δικές τους. Ωστόσο, τονίζω πάλι ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα προγραμματικός διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο με τους όρους του παρελθόντος. Ο καταλύτης στη διαμόρφωση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας, είναι ο λαός που θα μιλήσει στην επόμενη κάλπη. Δεν θα είχε κανένα νόημα σήμερα, διάλογος είτε με μια νεοφιλελεύθερη Δεξιά που ψάχνει συνεταίρους ευκαιρίας χωρίς να έχει σχέδιο για τον τόπο, είτε με μια μεταλλαγμένη Αριστερά που ακούει ήδη τα «βήματα των Εριννύων» να πλησιάζουν.
8. Θα επαναλάβω ξανά την ερώτηση που σας έχω κάνει και παλαιότερα: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν να συμμετάσχουν στην ίδια κυβέρνηση, εσείς θα αρνηθείτε κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας με το πρώτο κόμμα; Θα αφήσετε τη χώρα να πάει σε νέες εκλογές;
Γιατί θεωρείτε δεδομένη τη σειρά εκλογής των κομμάτων; Όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει υπερβάσεις και να διαψεύδει τις προβλέψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση και όσο υποχωρεί τόσο οχυρώνεται στην εξουσία για να εξαντλήσει την τετραετία. Η Νέα Δημοκρατία έχει δημοκοπικό προβάδισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πείθει ούτε τον τρισυπόστατο εαυτό της. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η προοδευτική παράταξη επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012 όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις.
9. Στα “δικά” σας τώρα κυρία Γεννηματά. Έως πότε θα περιμένετε το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη να απαντήσουν στην πρότασή σας για συμμετοχή στο νέο φορέα; Και ποιο είναι το τελικό χρονικό όριο για την εκλογή αρχηγού και του Συνεδρίου;
Με απόφαση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπάρχει μια καθαρή πρόταση με συγκεκριμένα χρονικά όρια. Όλες οι σχετικές διαδικασίες θα διασφαλιστούν ως προς την αξιοπιστία και την διαφάνεια τους από την επιτροπή υπό τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, μια προσωπικότητα με εγνωσμένο κύρος και προσφορά στην επιστήμη και στη Δημοκρατία. Όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και το ΠΟΤΑΜΙ με τον κ. Θεοδωράκη, έχουν ήδη κληθεί να πάρουν έγκαιρα τις τελικές τους αποφάσεις για την συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση για την αναγέννηση της παράταξης. Ο προοδευτικός κόσμος κουράστηκε από το ..κοσκίνισμα και απαιτεί επιτέλους να …ζυμώσουμε στη δημοκρατική παράταξη.
10. Καλωσορίσατε την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για την ηγεσία. Μια υποψηφιότητα που προφανώς έχει διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά από τη δική σας. Πρώτον, που διαφέρετε, δεύτερον, δεν ανησυχείτε μήπως δεν κερδίσετε και τρίτον ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της δικής σας υποψηφιότητας;
Σέβομαι κάθε στέλεχος του ευρύτερου χώρου που θέλει να αναλάβει μέρος της ευθύνης να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά για την παράταξη και την πατρίδα.
Μην ξεχνάτε ότι με δική μου πρωτοβουλία άνοιξε η διαδικασία εκλογής από τη βάση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν βλέπω ως αντίπαλο κανέναν ανθυποψήφιο . Είμαστε συνοδοιπόροι. Το δικό μου όραμα για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα όραμα ενότητας που συσπειρώνει σε μια μεγάλη και ενιαία παράταξη τα μεγάλα ρεύματα της προοδευτικής σκέψης και τις προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, και της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, μαζί με τους πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής και του μόχθου, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν αφαιρούμε και δεν διαιρούμε την παράταξη. Προσθέτουμε δυνάμεις και πολλαπλασιάζουμε. Μόνο έτσι ενώνουμε, αλλάζουμε και προχωράμε. Δημιουργούμε το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να δώσει την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Μόνο έτσι θα πετύχουμε μέσα στην Ευρώπη του σήμερα και του αύριο. Μόνο έτσι θα πετύχει η κοινωνία και η χώρα μας στους καιρούς των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ειρήνη.
11. Θεωρείτε φυσιολογικό ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος να μην διαψεύδει τα περί ίδρυσης νέου κόμματος;
Ο κ. Βενιζέλος είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ιστορικό στέλεχος του Κινήματος από το 1989, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Γιώργου Παπανδρέου και φυσικά αντιπρόεδρος κυβερνήσεων που από το 2009 ως το 2015, όποια λάθη κι αν έγιναν, συγκρούστηκαν ευθέως με έναν επιθετικό και καταστροφικό λαϊκισμό και εργάστηκαν με θάρρος και αυταπάρνηση μέσα σε κλίμα διχασμού και μίσους για τη διάσωση του τόπου από μια χρεοκοπία που θα άφηνε τους Έλληνες χωρίς ψωμί, χωρίς παιδεία, χωρίς ελευθερία και χωρίς αξιοπρέπεια. Με όλες αυτές τις ιδιότητες και τις περγαμηνές θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τη νέα μεγάλη πρόκληση της παράταξης και δεν θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του κοινού εγχειρήματος. Αντίθετα, όλοι αναμένουμε ότι θα στρατευθεί στην πρώτη γραμμή με λόγο, ρόλο και διακριτή θέση που αρμόζει στην μακρά κοινοβουλευτική, κυβερνητική και ακαδημαϊκή του διαδρομή.
12. Τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ τη συζητάτε; Και βλέπετε θετικά την πρόταση για στήσιμο και δεύτερης κάλπης για τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων;
Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε ιστορικά τον καταλύτη για την ενότητα και τη συσπείρωση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και τη διαμόρφωση όρων για μια πλειοψηφική πρόταση εξουσίας. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εμπόδιο, αλλά αντίθετα είναι δύναμη που κινητοποιεί και ανοίγει νέους δρόμους, είναι εγγύηση και προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η δυναμική του νέου ενιαίου φορέα, θα κρίνει και τις εξελίξεις σε σχέση με τα κόμματα που συμμετέχουν. Τις τελικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις πάρει κανένας άλλος , εκτός από τα μέλη τους για λογαριασμό τους.
13. Με το χέρι στην καρδιά. Με πόσους πολίτες θα είστε ικανοποιημένοι να συμμετάσχουν στην εκλογή της ηγεσίας; Και με τι ποσοστό στις εκλογές;
Η ανοιχτή διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας είναι μόνο η αφετηρία. Θα είμαι ικανοποιημένη όταν η ενεργοποίηση της παράταξης στο σύνολό της, η οποία ξεκινάει με την ανοιχτή διαδικασία του φθινοπώρου, οδηγήσει στην ανατροπή των συσχετισμών, στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη και στο άνοιγμα μιας νέας προοπτικής με ελπίδα, ασφάλεια και σταθερότητα για τη χώρα και το λαό μας. Αυτό επιδιώκουμε και θα το πετύχουμε.
14. Την παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη πώς την κρίνετε;
Οι παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη έχουν πάντοτε συνέπεια και ουσία. Με την πρόσφατη παρέμβασή του υπενθύμισε σε όλους τον κεντρικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στη δημιουργία μιας παράταξης που ενώνει και εκφράζει γνήσια και αυθεντικά το Κέντρο και την Αριστερά. Μια παράταξη που έπαιξε ρόλο πρωταγωνιστικό στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, στην Πρόοδο, και την εδραίωση της Δημοκρατίας. Στην προώθηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όπως έγινε στη συνέχεια και με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Επομένως, είναι σαφές ότι το παράδειγμα, η διορατικότητα, η πολιτική σκέψη και πράξη του Ανδρέα έρχεται από το μέλλον και αποτελεί εφόδιο και κίνητρο για τη νέα αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου