Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ - ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου των ενστόλων, καθώς και της «προσωπικής διαφοράς».
Έτσι, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει το δεύτερο πακέτο αναδρομικών για τους Στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.
Στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4472/2017, για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων, τις οποίες ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών τουλάχιστον δύο ετών (2017-2018) σε περίπου 250.000 εν ενεργεία αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς.
Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει για δύο θέματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται αλλά κρίνονται διαφορετικά.
Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιό τους,
το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το δεύτερο αφορά στην «προσωπική διαφορά» που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που ελάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Ειδικότερα:
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό, τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν στα επίπεδα που ορίζονται με τις διατάξεις του παλαιού νόμου 3205/2003, όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις των νόμων 4093/202 και 4307/2014 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο ενδεχόμενο αυτό, οι ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν για την περικοπή των αποδοχών τους μέχρι και για το έτος 2016. Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.
Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά», τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά, για τα έτη 2017 και 2018, τα ποσά που αναλογούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα οι ένστολοι και αυτών που ελάμβαναν έως τον Ιούλιο του 2012. Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αντωνακόπουλο, η «προσωπική διαφορά» που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων «πατάει» πάνω σε διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του ν. 4472/2017 (νέο ειδικό μισθολόγιο) ορίστηκε ότι αν από τις ρυθμίσεις προκύπτουν μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν οι ένστολοι στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική.
Ωστόσο, ως βάση υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς χρησιμοποιήθηκε το ύψος των αποδοχών που ελάμβαναν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας με τις διατάξεις του νόμου 4307/2014 οι οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου και τη διάταξη της προσωπικής διαφοράς τότε διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στις αποδοχές των ενστόλων και ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των αναδρομικών με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα.

Τα σενάρια για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Μεταξύ άλλων, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει το «κύμα» των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώνονται συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει διεκδικώντας την επιστροφή αναδρομικά των κομμένων συντάξεων και των δώρων κατά την περίοδο των Μνημονίων.
Το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 – όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές – μέχρι και τον Μάιο του 2016 – όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οι περικοπές που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές αγγίζουν πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: