Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

“Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ”! ΠΡΕΣΒΗΣ Ε.Τ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Του πρέσβη ε.τ. Ελευθερίου Καραγιάννη*
Η διαπραγμάτευση εμπεριέχει πάντοτε το στοιχείο του εκατέρωθεν συμβιβασμού θέσεων που όμως πρέπει να διακριθεί από το στοιχείο της υποχωρητικότητας.
Η σχέση μεταξύ συμβιβασμού και υποχωρητικότητας χαρακτηρίζει και το αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη αν αυτό είναι καλό ή κακό για τον ένα τον συμβαλλομένων ,αν είναι διμερής συμφωνία, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας μας με την Αίγυπτο.
Ο χάρτης που δημοσιοποιήθηκε από έγκυρη εφημερίδα και ιστολόγια και οι πρώτες επίσημες δηλώσεις σχετικά με την επιτευχθείσα συμφωνία ,
έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα γιατί η ανάγνωσή τους αντανακλά σε ένα βαθμό τις προθέσεις των συμβαλλομένων μερών ,δεδομένου ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. «Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του περιέγραψε, μεταξύ άλλων, την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ως «ιστορική ημέρα» την δε συμφωνία, “δίκαιη” η οποία είναι προς όφελος των δύο χωρών και λαών. Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες θα μιμηθούν αυτήν την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων με τις γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θαλάσσιου δικαίου, και ότι όλες οι χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αιγύπτου και της Ελλάδας τονίζοντας ότι η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει πανηγυρικά την πάγια θέση της χώρας μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ,μεταξύ άλλων, ότι «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου» προσθέτοντας ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές» και τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».
Από τον χάρτη και τις επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών προκύπτει ότι ο στόχος της συμφωνίας δεν ήταν αυτή καθ ‘ εαυτή η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών, αλλά η ακύρωση του γνωστού Τουρκολιβυκού συμφώνου οριοθέτησης.
Για τον λόγο αυτό το όριο του 28ο μεσημβρινού αποτέλεσε το σημείο που οδήγησε σε συμφωνία την διαπραγμάτευση που όμως είναι ημιτελής και εξαιρετικά ετεροβαρής για την Ελληνική πλευρά διότι παρά τις δηλώσεις των Ελλήνων επισήμων δεχθήκαμε μερική οριοθέτηση και σαφώς μειωμένη επήρεια των νήσων μας ( Ρόδος, Κρήτη ,κλπ)Τουτέστιν η Ελληνική πλευρά , αποδέχθηκε την τουρκική επιχειρηματολογία και υπονόμευσε τις θέσεις μας όχι μόνο στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία αλλά και στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Επίσης, αφήνει πεδίον διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας για οριοθέτηση με Αίγυπτο ανατολικά του 28ο μεσημβρινού, ενώ ενταφιάζει οριστικώς την οριοθέτηση μας με την Κύπρο. Έτι περαιτέρω, μπορεί να επετεύχθη, ως προβάλλεται, η ακύρωση του ούτως ή άλλως παράνομου και άκυρου Τουρκολιβυκού συμφώνου οριοθέτησης ΑΟΖ , υπό την προϋπόθεση όμως της τουρκικής αντίδρασης που ήδη εκδηλώθηκε , όμως υπονομεύσαμε και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με την Λιβύη διότι δεχθήκαμε ήδη μειωμένη επήρεια νήσων ,επιχείρημα που προέβαλε η Λιβυκή πλευρά κατά τις σχετικές διμερείς μας συνομιλίες.
Το επιχείρημα ότι απομένει συμπλήρωση οριοθέτησης με την Αίγυπτο στο ανατολικό τμήμα η οποία θα αποκαταστήσει την σημερινή εικόνα της υποχωρητικότητας, ανήκει στην σφαίρα των ευσεβών πόθων και τολμηρής φαντασίας.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί στρατηγική ήττα για την χώρας μας και ρίξαμε στον κάλαθο των αχρήστων κυριαρχικά μας δικαιώματα
*Ο πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Καραγιάννης είναι από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες και έχει διατελέσει ανώτατος διπλωματικός σύμβουλος πρωθυπουργών της Ελλάδος και Υπουργών Εθνικής Αμύνης. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης του europost.gr όπου δημοσιεύθηκε το άρθρο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: