Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΚΛΩΤΣΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ... ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ, ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ! ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ EUROGROUP, ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Σχεδόν 11 ώρες συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά χωρίς αποτέλεσμα 
- Η Λαγκάρντ ήθελε χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016
- Όχι από τη Γερμανία και τους... δορυφόρους της, Φινλανδία και Ολλανδία
- Γιούνκερ: Είμαι λίγο απογοητευμένος, δεν ξέρω πότε θα πάρει η Ελλάδα τη δόση
- Παρέμβαση Μοσκοβισί υπέρ της Ελλάδας
- Γιατί διακόπηκε δυο φορές η συνεδρίαση

- Δε θα είναι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη-Παρασκευή) το ελληνικό ζήτημα
Ακόμη ένα ναυάγιο για την Ελλάδα. Ακόμη μια συνεδρίαση χωρίς αντίκρισμα, με την Ελλάδα βορά στις διαθέσεις Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ούτε αυτή τη φορά εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης. Κι ας μας αποθέωσαν ΟΛΟΙ γιατί κάναμε,
ό,τι μας ζήτησαν... Το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΔΝΤ δεν είχε νικητή. Είχε χαμένο όμως, την Ελλάδα. Και οι ισχυροί κλώτησαν το πρόβλημα σαν... τενεκεδάκι. Το πήγαν λίγο παρακάτω, τη Δευτέρα. Κερδίζουν χρόνο (ξανά) στην πλάτη μας...

Το Eurogroup αποφάσισε μετά από ολονυχτία να λήξει τη συνεδρίασή του περίπου στις 6 παρά το πρωί της Τετάρτης, μετά από σχεδόν 11 ώρες και συνεχόμενες διακοπές, χωρίς να έχουν οι 17 υπουργοί, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η Κριστίν Λαγκάρντ καταλήξει κάπου όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θα τα ξαναπούν την επόμενη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου. Ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο.

Η συνεδρίαση διακόπηκε πολλές φορές για να γίνουν διμερείς επαφές. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν συνεχώς στα... τηλέφωνα με το Μαξίμου. Και το κλίμα ήταν βαρύ. Η πλευρά του ΔΝΤ θεωρεί πως κάποιοι δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Για πρώτη φορά, δε δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου. Τυχαίο;

Για πρώτη φορά η Ελλάδα... αποθεώθηκε. Όλοι, μα όλοι, αναγνώρισαν πως έκανε όλα όσα της αναλογούσαν.
Ακόμη και στο επίσημο ανακοινωθέν εκφράζεται ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα ώστε να εκταμιευτεί η δόση. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε ο Γάλλος υπουργός, Πιέρ Μοσκοβισί. "Δεν αρκεί μια ανακοίνωση ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε. Οι Ευρωπαίοι δε μπορούν να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις", είπε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ στίλωσε τα πόδια και επέμεινε στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 και όχι έως το 2014. Επί της ουσίας, ήταν η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Φινλανδία) που δεν κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ. Ο Σόιμπλε διαφώνησε με το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα. Γιατί; "Γιατί δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή", εξήγησε ο Γερμανός υπουργός.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε πως η εξέλιξη τον απογοήτευσε. «Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες», είπε με αυστηρό ύφος όταν ρωτήθηκε σχετικά. Και για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στη συνεδρίαση της Νοεμβρίου. Εκτίμησε πως τη Δευτέρα θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Αλλά πάλι, όπως είπε, θα μπορούσε αυτό να έχει γίνει και σήμερα...

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014. Στο μεταξύ, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι προσπάθειες αυτές μαρτυρούν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΑ ΕΧΕΙ ΤΑΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΔΟΣ Η ΜΕΡΓΚΕΛ ? ΔΕΝ ΤΗΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 50 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΝΟΜΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ? ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΥΣΤΗΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΔΥΣΤΗΧΟΥΜΕ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΓΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ 1953 ΚΑΙ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ! ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΤΟ 40 ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ !