Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ; ΝΟΜΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ;

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με 100 ευρω. 
Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα φέρνει πολλές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ μέχρι και σε 100 δόσεις, εφόσον το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013. Εντύπωση προκαλεί το ότι
νομιμοποιούνται άνευ προστίμου τα αυθαίρετα της Εκκλησίας και της ΔΕΗ.
Επίσης, παρέχεται έκπτωση 50% για την «τακτοποίηση» της κύριας κατοικίας των μακροχρόνια ανέργων. Παραμένει η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή,
μετά το «κλείσιμο» της προθεσμίας υποβολής νέων δηλώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας.
Σε ό,τι αφορά τα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες, γράφει το iefimerida.gr,με την πληρωμή παραβόλου και προστίμου θα δίνεται αναστολή κυρώσεων για 30 έτη, ενώ για την πλήρη νομιμοποίησή τους θα πρέπει να αγοράζεται συντελεστής δόμησης ίσος με την παρανομία του κτιρίου.
Τα προ της 9ης Ιουνίου 1975 ακίνητα, με αποκλειστική χρήση κατοικίας, θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με 500 ευρώ εφάπαξ.
Για τα προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.
Για κάθε τακτοποίηση αυθαιρεσίας σε παραδοσιακό οικισμό ή σε διατηρητέο κτίριο, θα πρέπει να εξετάζεται από επιτροπή η μορφολογική και αισθητική του ένταξη στο δομημένο περιβάλλον.
Επιπλέον, ιδρύεται η Τράπεζα Γης, για την ηλεκτρονική διαχείριση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή.
Ο νέος νόμος, που υπεβλήθη προ ημερών για νομικό έλεγχο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2014, και των διατάξεών του θα μπορούν να επωφεληθούν και όσοι είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία με τον ν. 4014/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια: