Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΗΠΑ ΤΟΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΟ

“Ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα θα ήταν σίγουρα υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών” το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που θεωρείτο “επικίνδυνος άνθρωπος” για τα αμερικανικά συμφέροντα και “ανορθόδοξος αριστερός”, γι'αυτό και ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, “συμβούλευε” τους δικτάτορες της Ελλάδας, μετά την αποφυλάκισή του, να τον σκοτώσουν.
Οι αποκαλύψεις αυτές περιέχονται στο βιβλίο «CΙΑ - Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα» (εκδόσεις Λιβάνη), του δημοσιογράφου, Μ. Ιγνατίου και του διεθνολόγου, Μ. Ευρυβιάδη, που φέρνουν στο φως σειρά απόρρητων ντοκουμέντων της CΙΑ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου,
μέσω των οποίων σκιαγραφούνται το διαχρονικό μένος και ο αρνητισμός που έτρεφε η Ουάσιγκτον για τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ.
“Είναι ικανός να αλλάξει γρήγορα συμμαχίες και θέσεις αν αυτό εξυπηρετεί τα πολιτικά του συμφέροντα. 
Οι σημαντικές ρητορικές και οργανωτικές ικανότητες του Παπανδρέου καθώς και η πολιτική του οξύνοια τού επιτρέπουν να αντιπροσωπεύει τα πάντα για όλους τους ανθρώπους”, προειδοποιούσαν οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας τον Μπιλ Κλίντον το 1994, προ της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Απρίλιο του 1994 στον Λευκό Οίκο ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός.
“Μπορεί να μετατραπεί από σοσιαλιστική αναμορφωτή σε ριζοσπαστικό αριστεριστή ή σε σκεπτόμενο μετριοπαθή, όλα στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας”, προειδοποιούσαν οι συντάκτες του τηλεγραφήματος.
Ο θαυμασμός του Κλίντον και το παθολογικό μίσος του Ρέηγκαν.
Μεγάλο θαυμασμό έτρεφε για το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου ο Κλίντον, σύμφωνα με τους συγγραφείς, που κάνουν, μεταξύ άλλων, αναφορά στο εξαιρετικά θερμό κλίμα της θριαμβευτικής υποδοχής που του επεφύλαξε ο Λευκός Οίκος.
Το 1981 όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
Ο “υπαρκτός κίνδυνος” για τις ΗΠΑ να κερδίσουν τις εκλογές του 1981 ο Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ οδήγησε σε επανειλημμένες συσκέψεις των ειδικών, καθώς η άνοδος στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου ισοδυναμούσε για τις ΗΠΑ σχεδόν με καταστροφή, όσον αφορά στα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, σε μία εξ αυτών έλαβαν μέρος όλοι οι διευθυντές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών και των υπαρχηγών της ΝSΑ, της CΙΑ και της DΙΑ!
Προσδοκίες “να επέμβει ο στρατός” συμπεριλαμβάνονταν σε απόρρητες εκθέσεις που έφταναν στον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέηγκαν, ο οποίος έτρεφε παθολογικό μίσος για τον Ανδρέα, γι΄ αυτό και κράτησε κλειστή για εκείνον την πόρτα του Λευκού Οίκου, όπως άλλωστε και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.
Ήταν τέτοιο το μένος που έτρεφε η Ουάσιγκτον για τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ ώστε προτού ακόμη οριστεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών της 18ης Οκτωβρίου 1981 ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή να συνταχθεί ένα (νέο) ψυχολογικό πορτρέτο του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και μελέτες σχετικά με τις επιλογές που θα είχαν οι ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης του ΠαΣοΚ.
Το πρώτο προσχέδιο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1981, ενώ σε κάποιο από αυτά ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν δίσταζε να επισημάνει προς τους ανωτέρους του ότι “παρ΄ όλο που για πολλά χρόνια υπήρχε η υποψία ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολιτική συμπεριφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και στην παρανοϊκή νεύρωση, δίσταζα να επιχειρήσω να εδραιώσω αυτόν τον συσχετισμό”.
“Σας συμβουλεύουμε να τον σκοτώσετε”
Οπως γράφουν οι κκ. Ιγνατίου και Ευρυβιάδης, ο Αβρακότος, πράκτορας που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας, ομολόγησε στον παραγωγό του CΒS, Τζορτζ Κράιλσ ότι έλαβε εντολή από την Ουάσιγκτον να ενημερώσει τους δικτάτορες της Ελλάδας πως ήταν επιθυμία του προέδρου Λίντον Τζόνσον να αποφυλακιστεί ο Παπανδρέου,ο οποίος είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, και ότι αφού τους μετέφερε την επίσημη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης «τους συμβούλευσε να τον σκοτώσουν».


Δεν υπάρχουν σχόλια: