Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΦΩΤΟ: ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ!

ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
 ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΕΙ  
 Το εξοχικό του Χίτλερ στην Βαυαρία σύντομα θα ανακαινιστεί. Η ανακαίνιση θα στοιχίσει εκατομμύρια δολάρια και αυτό αυτομάτως φέρνει στο προσκήνιο τα πολυτελή εξοχικά διαφόρων τύραννων που πέρασαν το κατώφλι της ιστορίας. 
Πολλά από αυτά είναι ανοικτά για το κοινό. Απο το πυρηνικό καταφύγιο του Τίτο στο εξοχικό του Στάλιν, στη βίλα του Μουσολίνι, όλα αυτά και πολλά αλλα εχουν γίνει τουριστικά αξιοθέατα.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν μια επίσκεψη σε τέτοια μέρη χρησιμεύει ως ένα μάθημα ιστορίας ή εαν προσβάλει την μνήμη αυτών - των εκατομμυρίων - που πέθαναν υποφέροντας κάτω απο αυτα τα καθεστώτα.
Θα είναι τουλάχιστον δυσάρεστο και άβολο για κάποιον,
να ποζάρει μπροστά από τον φακό ως τουρίστας σε μέρη όπου το Τρίτο Ράιχ διέπραξε τα πιο σκοτεινά του εγκλήματα. Ωστόσο, η διατήρηση αυτών των σημείων, ίσως να χρησιμεύει στην υπενθύμιση αυτών των φρικαλεοτήτων.

Εύκολα μπορεί να πάει κανείς σε αυτή τα μέρη… το αν θέλει κανείς να πάει Άκη αυτί είναι άλλο θεμα!

Αδόλφος Χίτλερ - Η Φωλιά του Αετού, Βαυαρία

Αυτό το ορεινό καταφύγιο κοντά στην πόλη Berchtesgaden στις Βαυαρικές Άλπεις ήταν αρχικά ένα μέρος όπου ο Χίτλερ μπορούσε να δεχθεί διάφορους επισκεπτόμενους αξιωματούχους.

Το σαλέ δεν ειναι κάποιο τυχαίο σαλέ καθώς είναι προσβάσιμο μέσω ενός ανελκυστήρα 124 μέτρων τοποθετημένος εντος του βουνού.

Στο ίδιο βουνό, μια βάση των Ναζί - η Berghof - βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε.

Η Φωλιά του Αετού (Kehlsteinhaus, στα γερμανικά), ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ανοιχτή ως εστιατόριο και κέντρο πληροφόρησης - και μια αναβάθμιση/ανακαίνιση 22.500.000 δολαρίων έχει πρόσφατα ανακοινωθεί.

Οι επισκέπτες φθάνουν στο σπίτι ανεβαίνοντας το βουνό στον ορειχάλκινο ανελκυστήρα του Χίτλερ.





Ιωσήφ Στάλιν, Ντάχα, Σότσι, Ρωσία

Στα περίχωρα της ρωσικής Μαύρης Θάλασσας στο θέρετρο Σότσι - όπου έγιναν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014 - βρίσκεται η θερινή κατοικία του Ιωσήφ Στάλιν.

Η αγαπημένη κατοικία του Στάλιν κατασκευάστηκε ειδικά,  με φοίνικες απο την Καλιφόρνια και ειδικές θέσεις για τους ελεύθερους σκοπευτές.

Τώρα ειναι ενα μικρό μούσειο στο οποιο βρίσκεται ενα κέρινο ομοίωμα του Σοβιετικού ηγέτη, τοποθετημένο μπροστά απο το παλιό του γραφείο.




Μπενίτο Μουσολίνι - Βίλα Τορλόνια, Ρώμη

Το νεοκλασικό κτίριο Villa Torlonia ήταν η κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι απο το 1925 εώς το 1943.

Ο ιταλός δικτάτορας εγκατέστησε ένα γήπεδο του τένις στην βίλα όπου επίσης έγιναν και διάφορες προβολές ταινιών.

Τώρα το σπίτι του δικτάτορα ειναι ένα σύμπλεγμα από μουσεία, με το τμήμα τεκμηρίωσης στο υπόγειο να παρουσιάζει ταινίες από τα χρόνια της βίλας επί Μουσολίνι.




Φρανσίσκο Φράνκο - Palacio Real del Pardo, Μαδρίτη

Το ισπανικό αντίστοιχο της Βίλα Τορόνια είναι το Παλάτι -Palacio Real del Pardo -, όπου ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο έμενε για ενα μεγάλο μέρος της δικτατορίας του.

Το καταφύγιο στην κορυφή του λόφου τώρα χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για διαφορους αρχηγούς κρατών που επισκέπτονται την Ισπανία και θέλουν να ειναι ασφαλές. Ωστόσο οταν δεν υπάρχουν αξιωματούχοι στην πόλη ειναι ανοικτό για το κοινό.






Ναπολέων Βοναπάρτης: Château de Fontainebleau, Γαλλία


Σε μία από τις πιο εγωιστικές στιγμές της ζωής του, ο Ναπολέων αποφάσισε να ξοδέψει μια περιουσία για την πλήρη ανακαίνιση του Château de Fontainebleau.

Ήθελε το ακίνητο, που βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα από το κέντρο του Παρισιού, να ειναι καλύτερο ακόμη και απο το παλάτι των Βερσαλλιών.

Ο αυτοκράτορας είχε την αυτοκρατορική του αυλή στο Fontainebleau, περισσότερο από 1.000 άτομα μπορούσαν αν μεινουν στο Chateau.

Το κοινό μπορεί να θαυμάσει το περίφημο 'παλατι' με την διακόσμηση να ειναι απο την περίοδο του Ναπολέωντα καθημερινά μόνο με 11 ευρώ!



Γιόσιπ Τίτο: Καταφύγιο D-0 ARK, Βοσνία

Το καταφύγιο του Γιόσιπ Τίτο στο Konjic στην Βοσνία, κατασκευάστηκε ως κέντρο ελέγχου για στρατιωτικές επιχειρήσεις και ως ιδιωτικο καταφύγιο για τον πρόεδρο και την οικογένειά του.

Το καταφύγιο - το οποίο ηταν μυστικό μέχρι την δεκαετία του 90- με την ονομασία D-0 ARK ειναι ένας λαβύρινθος από υπόγειες σήραγγες, αίθουσες συνεδριάσεων, και χώρους διαμονής.

Τώρα, για ένα καλοκαίρι μόνο, εχει μετατραπεί σε έργο τέχνης.

Το Project Biennale έχει γεμίσει τους ζοφερούς διαδρόμους του με δεκάδες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.




Βασιλιάς Ζογκ: St. Katharine's Parmoor Αγγλία

Αφου τον έδιωξαν απο την Αλβανία το 1939 έμεινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Ρίτζ στο Λονδίνο πριν την μετάβαση του στο Parmoor House στην περιοχή του Buckinghamshire για σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο πρώην αγροικία φέρει τωρα την ονομασία St. Katharine's Parmoor και ειναι ενα θρησκευτικό καταφύγιο στο οποίο συνήθως τα σαββατοκύριακα κάνουν κρατήσεις ομάδες και κατα την διάρκεια της βδομάδας ατομα που ειναι συνήθως μόνα.

Υπάρχει λίγη βασιλική μεγαλοπρέπεια - Εχει απλά, λιτά δωμάτια με τις κότες να τρέχουν ελεύθερες στους γύρω κήπους.




Αδόλφος Χίτλερ: Wolf's Lair, Πολωνία


Σκόπιμα χτισμένο δεκάδες χιλίομετρα μακριά από τον πολιτισμό στα δάση της βορειοανατολικής Πολωνίας, το 'σπίτι του λύκου' ήταν ενα απο τα αρχηγεία των Ναζί.

Ο Χίτλερ πέρασε συνολικά σχεδόν τρία χρόνια εδώ. Ήταν επίσης εκει οπου σχεδιαστηκε το σχεδιο δολοφονίας Stauffenberg - που απέτυχε μόνο επειδή η αίθουσα συσκέψεων άλλαξε την τελευταία στιγμή.

Ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος είναι τώρα ξενοδοχείο που προσφέρει διάφορες περίεργες δραστηριότητες, όπως ειναι οι περιηγήσεις σε στρατιωτικά οχήματα.



Πηγή - CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: