Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Βελτιωτικές αλλαγές έγιναν στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, το οποίο ολοκληρώθηκε σε δεύτερη ανάγνωση και την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί από το Α” Θερινό τμήμα της Ολομέλειας. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος….

Καλαφάτης, απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που απέκτησαν μέσω του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κληθούν από κοινού να καταβάλουν μόνο ένα παράβολο αξίας 500 ευρώ. Ακόμη, το πρόστιμο θα μειωθεί κατά 70% για τις μονογονικές οικογένειες, όπως ισχύει και για τις τρίτεκνες,
ενώ κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ πέραν του νόμιμου όγκου.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντίθετα το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε πως με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται για πρώτη φορά πολεοδομικά κριτήρια σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση και τόνισε πως πλέον λαμβάνονται υπόψη και το μέγεθος της αυθαιρεσίας και ο χρόνος κατασκευής της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο οριοθετούνται οι εξαιρέσεις σε ακινήτων σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Επιπλέον χαρακτήρισε αναγκαίες τις σκληρές ποινές που επιβάλλονται «για να υπηρετήσουμε το αύριο της Ελλάδος και να σταματήσει το φαινόμενο των αυθαιρέτων», όπως είπε.
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, ενώ ανέφερε πως δεν ορίζονται δικλείδες ασφαλείας για την αυθαίρετη δόμηση. Παράλληλα ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία δίνεται η δυνατότητα με προεδρικό διάταγμα να καταργείται ή να συγχωνεύεται δημόσιος οργανισμός ή φορέας, τονίζοντας ότι αυτός ο τρόπος υποκαθιστά τη Βουλή.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες για την τροπολογία και των άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: