Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας σε θέματα πρόληψης, το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Φωκίδας ενημερώνει το κοινό.

Η τελευταία πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (ΕSPAD) η οποία διεξήχθη και στο νομό μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Φωκίδας και τον ΟΚΑΝΑ το 2011, σε δείγμα 575 μαθητών (ηλικίας 14-19 ετών) κατέδειξε υψηλότερα ποσοστά χρήσης αλκοόλ του μαθητικού πληθυσμού του νομού μας σε σύγκριση,
με τα αντίστοιχα του συνόλου των μαθητών της χώρας.
Στηριζόμενο στην εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD, το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Φωκίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο οδικής ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διοργάνωσαν τον μήνα Απρίλιο εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής σε δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Σκοπός της συνεργασίας ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του νομού μας να κατανοήσουν τους λόγους που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα όταν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και παραβιάζεται ο Κ.Ο.Κ τόσο για όλα τα τροχήλατα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Γι' αυτό το λόγο, πραγματοποιήθηκε σε 336 μαθητές εκπαίδευση μέσα από βιωματική διαδικασία που αφορούσε στην οδική συμπεριφορά όχι μόνο των πεζών αλλά και των ποδηλατών. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση σε οδικές συμπεριφορές ζωτικής σημασίας όπως είναι η χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο ακόμα και στα πίσω καθίσματα καθώς και η χρήση κράνους στο ποδήλατο. Οι μαθητές της 6ης δημοτικού που συμμετείχαν ήδη σε πρόγραμμα πρόληψης χρήσης αλκοόλ είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν καλύτερα τις συνέπειες της χρήσης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από βιωματική άσκηση ειδικά προσαρμοσμένη στην ηλικία τους.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.) αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το έργο του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου αποτελεί δυστυχώς το γεγονός ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους στην χώρα μας. Κύριος σκοπός του είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια , την κυκλοφοριακή αγωγή , την έρευνα, την ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατεξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μέχρι το Μάιο του 2012 το Ι.Ο.ΑΣ. έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 23.000 παιδιά δημοτικών σχολείων της Αττικής και της Περιφέρειας.
Το Κέντρο Πρόληψης Νομού Φωκίδας ευχαριστεί θερμά το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κα Δανέλλη-Μυλωνά για την πολύτιμη προσφορά και συνεργασία της με το Κέντρο Πρόληψης καθώς και τις εμψυχώτριες κα Τζόβολου και Κα Ιωάννου για την πραγματοποίηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής «Κυκλοφορώ με ασφάλεια». Ευελπιστεί σε μελλοντική συνεργασία τόσο με το Ινστιτούτο όσο και με φορείς που υποστηρίζουν και ενισχύουν την φιλοσοφία και το έργο της πρόληψης, διότι πιστεύει πως η βασική ελπίδα μιας κοινωνίας στηρίζεται στην σωστή εκπαίδευση της νεολαίας που είναι και οι αυριανοί πολίτες της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η πρόληψη είναι στάση ζωής που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο ευ ζην.
Η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π.Χ.Ε.Ο. Νομού Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: