Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

«ΚΥΡΙΕ ΣΟΙΜΠΛΕ, ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ!»

Οι Ελληνες ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, που έρχεται στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου: «Κύριε Σόιμπλε, φέρε πίσω τα κλεμμένα».
Οι γερμανικές αποζημιώσεις, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και οι κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες που εκτίθενται στα γερμανικά μουσεία είναι στη λίστα των εθνικών απαιτήσεων. Είναι τα δίκαια αιτήματα ενός λαού που πληρώνει με βίαιες ανατροπές στη ζωή του τις εμμονές της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας,
που φέρει την υπογραφή του Βερολίνου. Στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ έχει προσδιορίσει η Die Welt τις ελληνικές αξιώσεις αναφορικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική ναζιστική κατοχή. Ηεφημερίδα προειδοποίησε μάλιστα για τον «ηθικό κίνδυνο» που αντιμετωπίζει η Γερμανία, αρνούμενη να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα. Σε μία χώρα που θα είναι αλυσοδεμένη με δάνεια που δίνονται όχι για τη σωτηρία της, αλλά κυρίως για την αποπληρωμή των τόκων προς τους δανειστές. Η ελληνική οικονομία παραμένει στην εντατική των μνημονίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόλις προχθές ξέκοψε, εν συγχορδία με την Αγκελα Μέρκελ, το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
«Τι πρέπει να του ζητήσουμε»
Γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο και αλλαγή στο «φάρμακο» της λιτότητας θέτουν στην ατζένταΣαμαρά – Σόιμπλε κυβερνητικοί βουλευτές. Μεταξύ άλλων, ο Βύρων Πολύδωρας ζητεί από τον Bόλφγκανγκ Σόιμπλε διαγραφή του χρέους κατά 50%, ο Δημήτρης Κρεμαστινός ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ και ο Προκόπης Παυλόπουλος να σταματήσει να παραβιάζεται το Σύνταγμα. «Τα ελλείμματα της Ελλάδος στηρίζουν το εισόδημα των Γερμανών», τονίζει ο Φίλιππος Σαχινίδης και ζητεί να μπει οριστικό… φρένο στη φάμπρικα των μέτρων.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews
Τι φέρνει στις βαλίτσες του ο Σόιμπλε
Ταμείο όχι μόνο στο πρότυπο της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, αλλά και υπό γερμανικό έλεγχο, θα κουβαλά στις αποσκευές του την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επέλεξε να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Αθήνα, εν μέσω της δικής του προεκλογικής περιόδου και της δικής μας κοινωνικής αναταραχής.

Φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης είναι κατά την ολιγόωρη παραμονή του στην Ελλάδα να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) για την ίδρυση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως την τελευταία στιγμή. Από το Βερολίνο το πρόβλημα εντοπίζεται στην παντελή έλλειψη ανάλογου φορέα, στο πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε το ταμείο, που διαφημίζεται και από τις δύο πλευρές ως η απάντηση στο πρόβλημα ρευστότητας της πραγματικής αγοράς, να έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία από αυτή της… Ελλάδας.
Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ, ΛΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ και ΦΑΙΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗ, Ανταπόκριση: Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: