Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΛΟΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ... ΔΝΤ

Το χαρτί της οικονομίας αξιοποιεί και πάλι η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από το κλίμα ακραίας πόλωσης με την αντιπολίτευση και την αρνητική επικαιρότητα που προκύπτει από τον πόλεμο με τη Δικαιοσύνη και την υπόθεση Καμμένου.
Mια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει «αντίδοτο» για το κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ η εισήγηση της Κομισιόν για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και επιθέσεις σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τον πρωθυπουργό, του οποίου η ομιλία στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κοζάνης ήταν επεισοδιακή, λόγω των συγκρούσεων συνδικαλιστών της ΔΕΗ με δυνάμεις της Αστυνομίας.
Κλειδί στις εξελίξεις για την έξοδο στις αγορές αποτελεί, ωστόσο, η απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με τη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται στις 20 Ιουλίου. Η κρίση του Ταμείου,
εάν το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο θα κρίνει με τη σειρά της και την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα success story στην οικονομία και να προχωρήσει τελικά σε έξοδο στις αγορές, η οποία προϋποθέτει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εάν δηλαδή το ΔΝΤ απλώς θα διαπιστώσει ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, άρα και η οικονομία στο ίδιο επίπεδο, τότε θα δυσκολέψει η έξοδος στις αγορές και θα ακυρωθούν τα θετικά μηνύματα που ήρθαν χθες από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς σχεδόν 6 στους 10 αγοραστές ήταν ξένοι επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται η «δοκιμαστική» έξοδος στις αγορές ουσιαστικά θα έχει μαξιλάρια ασφαλείας, αφού δεν θα πρόκειται για έκδοση νέου ομολόγου. Θα αφορά στο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν με αυτό, το 2014, επιχειρήθηκε ακριβώς μια αντίστοιχη δοκιμή εξόδου στις αγορές. Το ομόλογο ήταν τριετές και η απόδοσή του ήταν 3,5%. Έτσι, το σχέδιο προβλέπει ότι τώρα θα επιχειρηθεί να «αντικατασταθεί» αυτό το τριετές ομόλογο με πενταετές, ενώ το ποσό της αναχρηματοδότησης παραμένει ανοιχτό.
Την ίδια στιγμή, το μέτωπο της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναζωπυρώνεται, με αφορμή τη σύσταση Στουρνάρα να ολοκληρωθούν συμβολικές αποκρατικοποιήσεις πριν από την απόπειρα εξόδου στις αγορές. Σ’ αυτό το μήκος κύματος ήταν οι σημερινές δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα, ο οποίος κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να μην ασκεί πολιτική και να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο μαίνονται ο πόλεμος με τη Δικαιοσύνη και οι βολές της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καμμένου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια να ζητάει εκ νέου τη διερεύνησή της σε βάθος και να μιλά για «πάνδημο αίτημα». Αλλά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται πλέον οι φωνές που ζητούν να κληθεί ο υπουργός Άμυνας από τον αρμόδιο εισαγγελέα και να καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ενώ η συζήτηση στη Βουλή επί του αιτήματος της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα διεξαχθεί τελικώς στις 21 Ιουλίου και αναμένεται να εξελιχθεί σε άλλη μία σύγκρουση κορυφής, σε πολύ υψηλούς τόνους, από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας καλύπτει απόλυτα τον συγκυβερνήτη του.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: