Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ «ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ» (ΒΙΝΤΕΟ)…

Η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εκλογές τον Φεβρουάριο του 1964 με το μεγάλο ποσοστό του 53% και 171 βουλευτές. 
Ο Γεώργιος Παπανδρέου σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 1965, ενώ η οικονομία της χώρας είχε αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της και η ανεργία να υποχωρεί, εκδηλώθηκε μια διαφωνία μεταξύ Παπανδρέου και βασιλιά Κωνσταντίνου που άλλαξε ριζικά την πορεία της νεοελληνικής ιστορίας.
Η διαφωνία αφορούσε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά, τον οποίο ο Παπανδρέου είχε διαγράψει από την Ένωση Κέντρου και ο οποίος είχε την αμέριστη στήριξη του βασιλιά. Ως άνθρωπος των ανακτόρων,
δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν του είχε καμία εμπιστοσύνη. Σύντομα η διαφωνία μετατράπηκε σε σκληρή κόντρα.
Ο Παπανδρέου αρχικά πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο ο γιος του, Ανδρέας. Όταν ο βασιλιάς αρνήθηκε, πρότεινε να το αναλάβει ο ίδιος, αλλά ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε και πάλι. Μάλιστα η διαπραγμάτευση μεταξύ Πρωθυπουργού και Βασιλιά πραγματοποιήθηκε μέσω αλληλογραφίας και οι επιστολές του νεαρού Κωνσταντίνου, που δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα, προκάλεσαν έντονα αρνητικά σχόλια, καθώς θεωρήθηκε ότι ο Βασιλιάς απευθύνθηκε με μεγάλη θρασύτητα προς τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό….
Διαβάστε όλο το άρθρο εδω:

Δεν υπάρχουν σχόλια: