Το όνομα «μαύρη χήρα» φέρει η δηλητηριώδης αράχνη που τσίμπησε ένα μωρό μόλις 10 μηνών στην Αμφιλοχία, με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να το σώσουν, μιας και του έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην καρδιά, στο έντερο και στο νευρικό σύστημα του.
Το συγκεκριμένο είδος αράχνης ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της φυλετικής κανιβαλιστικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει, κατά την οποία το θηλυκό τρώει το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα και ανήκει στο γένος Latrodectus.
Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.
Η ενήλικη θηλυκή αράχνη «μαύρη χήρα» είναι περίπου 2 cm σε μήκος, έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα και μερικά είδη φέρουν κόκκινη-πορτοκαλί κλεψύδρα ή σημάδι στο κοιλιακό τμήμα. Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, μισό σε μέγεθος από το θηλυκό, καφέ ή γκρι χρώματος, και είναι ανίκανο να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ανθρώπους.
Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει,
κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.
Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.
Η ύπαρξη της στην Ελλάδα
Τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα τρία πιθανά κρούσματα της αράχνης “μαύρης χήρας”. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και το τρίτο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όλοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κάθιδροι με έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από το δήγμα, αλλά και στην περιοχή της όσφυος ή των κάτω άκρων, συμπτώματα από το καρδιοναπνευστικό και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας.
Μετά την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάρρωσαν πλήρως και εξήλθαν από τα νοσοκομεία. Ένας μόνο εκ των ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ανάρρωσε όμως πολύ σύντομα.
Δύο τα περιστατικά της «μαύρης χήρας»
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το βρέφος, από αράχνη τσιμπήθηκε και μια γυναίκα σε ορεινό χωριό της Τριταίας, καθώς έκανε αγροτικές εργασίες. Η γυναίκα ένιωσε το τσίμπημα, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Παίρνοντας όμως στη συνέχεια το αυτοκίνητο για να επιστρέψει στην Πάτρα δεν αισθάνθηκε και έχασε τις αισθήσεις της.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου η γυναίκα πέρασε δύσκολες ώρες, καθώς χρειάστηκε να περιμένει το αντίδοτο από την Αθήνα που θα εμπόδιζε την επέκταση του δηλητηρίου που είχε δεχθεί από την αράχνη. Ευτυχώς τελικώς όλα πήγαν καλά και η γυναίκα σώθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου