Με τοποθέτησή του στο Twitter, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρεται στις εξελίξεις που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την Αγιά Σοφιά και την μετατροπή της ή μη σε τζαμί.
«Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός και ένα αρχιτεκτονικό μνημείο (ο θόλος της είναι απορίας άξιον πως στηρίζεται). Έτσι έμεινε για περίπου 1000 χρόνια μέχρις ότου βεβηλώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Ουδείς αμφισβήτησε τη στρατιωτική νίκη των Τούρκων. Η λογική τους είναι αμφισβητήσιμη και η ευαισθησία τους. Καλό είναι να το ξανασκεφτούν. Όσο για τον Ερντογάν, έχουν ξανακρεμάσει οι Τούρκοι Πρωθυπουργό. Θυμάμαι κάποιον Μεντερές που δεν τον ξέρει πια κανείς στη χώρα του», αναφέρει χαρακτηριστικά στο tweet του ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεντερές
Ο Μεντερές διετέλεσε Πρωθυπουργός στην Τουρκία,
για μία δεκαετία από το 1950 έως το 1960 και ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τους διωγμούς χιλιάδων Ελλήνων στα «Σεπτεμβριανά» του 1955.
Στις 27 Μαΐου 1960 ξέσπασε στρατιωτικό κίνημα υπό τον στρατηγό Τζεμάλ Γκιουρσέλ. Ο Μεντερές, καθώς και εκατοντάδες στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος, συνελήφθη.
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 1961, έπειτα από διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από 10 μήνες, η πολύκροτη πολιτική δίκη εκατοντάδων στελεχών του καθεστώτος Μεντερές έφτασε στο θλιβερό τέλος της. Οι δίκες διήρκεσαν ένδεκα μήνες και διεξήχθησαν στη νήσο Πλάτη (τουρκ. Γιασίαντα) των Πριγκιπονήσων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, εκτελώντας εντολές της στρατιωτικής χούντας που κυβερνούσε, ανακοίνωσε την αποτελούμενη από 1.600 σελίδες απόφασή του, σύμφωνα με την οποία 15 ηγετικά στελέχη του καθεστώτος Μεντερές καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Μεντερές καταδικάσθηκε μεταξύ άλλων και για την οργάνωση του ανθελληνικού πογκρόμ της 6ης–7ης Σεπτεμβρίου 1955. Ωστόσο, εκείνο που βάρυνε ώστε να καταδικασθεί εις θάνατον ήταν η κατηγορία για παραβίαση του τουρκικού συντάγματος. Πέραν του πρωθυπουργού, μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο περιλαμβάνονταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ζορλού, ο υπουργός Οικονομικών Χασάν Πολατκάν, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρεφίκ Κοραλτάν και Κιράζογλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εμίν Καλαφάτ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Μεντερές, Μπαχά Ασκίτ, τρεις ακόμη βουλευτές του κόμματος αυτού κ.α. Τριάντα ένας ακόμη καταδικάστηκαν σε ισόβια. Λίγες ώρες αργότερα η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας του καθεστώτος αποφάσισε να εκτελεστούν μόνο οι Μεντερές, Ζορλού και Πολατκάν, μετατρέποντας σε ισόβια δεσμά τις θανατικές καταδίκες των υπολοίπων 12. Την αυγή του Σαββάτου, 16 Σεπτεμβρίου, οι Ζορλού και Πολατκάν εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού, ενώ ο Μεντερές οδηγήθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας με υπνωτικά χάπια.
Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στη νήσο Ιμραλί, στη νότιο θάλασσα του Μαρμαρά, όπου και απαγχονίσθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου