Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

Τι πρέπει να περιμένουν οι συνταξιούχοι από τις  9 Ιούλη και τι όχι   
  
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά πρωινάδικα, επιδιδόμενοι αμφότεροι στην ωραιοποίηση της εικόνας της, στη δήθεν αποκατάσταση των τεράστιων αδικιών που έγιναν στους συνταξιούχους, έκαναν το μαύρο άσπρο, σερβίροντας συνεχή ψέματα.
    Π Ο Ι Ε Σ    Ε Ι Ν Α Ι    Ο Ι     Α Λ Η Θ Ε Ι Ε Σ  ! !
    Α ) Στις 9 Ιούλη αναμένετε μέρος μόνο των  κλεμμένων αναδρομικών σε μέρος μόνο των συνταξιούχων…και για να εξηγούμαστε….
    Αυτά τα αναδρομικά θα τα πάρουν όσοι (και μόνον όσοι) είχαν άθροισμα σύνταξης κύριας και επικουρικής  πάνω από 1300 ευρώ και τον Ιούνη του ’16 τους μειώθηκε η επικουρική κατά 50% περίπου. Αυτό το μέτρο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας,
 αφορά μόνο 162.000 πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 6,0% των συνολικών 2.600.000 συν/χων.
   Αυτές οι  επικουρικές συντάξεις συνολικά μειώθηκαν κατά 75% [κατά μέσο όρο (μ.ο.)] τα χρόνια των μνημονίων. Με τα ποσά που επιστρέφονται η επικουρική σύνταξη θα φτάσει από το 25% στο 42% κατά μ.ο. Δηλαδή παραμένει κλεμμένο  το 58% της επικουρικής σύνταξης!
   Τον Ιούνη του ΄16 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του νόμου Κατρούγκαλου επέβαλε αυθαίρετα (δια ροπάλου) τις περικοπές αυτές χωρίς αυτές να είναι θεσμοθετημένες δια νόμου, δηλαδή να τις «νομιμοποιήσει». Μετά τους πολύχρονους και συνεχείς αγώνες των συνταξιουχικών σωματείων και της Ομοσπονδίας μας ήρθε το Συμβούλιο Επικρατείας  (ΣτΕ) να αποφασίσει ότι οι περικοπές είναι παράνομες και αντί να μας δικαιώσει επιστρέφοντάς μας τα κλεμμένα από τον Ιούνη του ΄16 έως τον Οκτώβρη του ΄19, νομιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της παρανομίας, επιβάλλοντας την επιστροφή μέρος μόνον των κλεμμένων! Δηλαδή από τα κλεμμένα 48 μηνών (Ιούνης ’16 - Ιούνης ‘20) επιστρέφει μόνο τους 8 μήνες (από τον Οκτώβρη του ΄19)!!!
   Σαράντα λοιπόν συντάξιμες επικουρικές αποδοχές αν και παράνομα κλεμμένες δεν αποδίδονται στους δικαιούχους συνταξιούχους!!! Α ρε ανεξάρτητη δικαιοσύνη! Ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ τίμησε την τότε πρόεδρο του ΣτΕ και μαζί με τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των άλλων κομμάτων πλην ΚΚΕ)   την εξέλεξαν Πρόεδρο Δημοκρατίας.
   Β ) Από το Φθινόπωρο του ΄20 αναμένονται και «οι αυξήσεις» στις συντάξεις όσων ήτανε ασφαλισμένοι με πάνω από 30 χρόνια εργασίας!! Αυτές αφοράν ένα μόνο μέρος συνταξιούχων και κυρίως αυτών που «βγήκαν» στη σύνταξη από το 2016 (ν. Κατρούγκαλου) και μετά. Όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι πριν το ΄16, με 35 και 40 χρόνια ασφάλισης δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς του ν. Κατρούγκαλου. Το παρακάτω παράδειγμα είναι ενδεικτικό:
    Ασφαλισμένος στα βαρέα (Μεταλλεία) με 10.500 μέρες ασφάλισης δηλαδή 35ετία και μέσο όρο μικτών αποδοχών 2000 ευρώ, πριν τον νόμο Κατρούγκαλου έπαιρνε συνολικά κύρια και επικουρική σύνταξη 2000 ευρώ το μήνα και για 14 συντάξεις, περίπου 28.000 ευρώ το χρόνο. Μετά τον νόμο Κατρούγκαλου - και τον νόμο Βρούτση με αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης (επειδή δούλεψε πάνω από 30 χρόνια) - παίρνει το μήνα 1240 ευρώ και για 12 συντάξεις 15000 το χρόνο, δηλαδή παίρνει 13.000 ευρώ ή – 43,33% λιγότερα «βγαίνοντας» μάλιστα στη σύνταξη 6 χρόνια αργότερα. ΔΕΝ πρόκειται δε να πάρει ΚΑΜΙΑ αύξηση για φέτος (όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της) μιας και η προσωπική διαφορά που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και διατηρεί στο ακέραιο (εκεί που θα τον καταργούσε) ο νέος νόμος ΝΔ και  Βρούτση είναι περίπου 200 ευρώ. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν επιπλέον εισφορές για τα επιπλέον χρόνια εργασίας με τεράστιες μειώσεις των συντάξεών τους που ΔΕΝ πρόκειται να αναπληρωθούν, παρά μόνο μετά από 10 έως και 15  χρόνια!!!
    Γ ) Με βάση  τους μνημονιακούς νόμους απαγορεύτηκαν οι όποιες αυξήσεις στις συντάξεις έως το τέλος του 2021. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 παράτεινε την απαγόρευση μέχρι το 2022 βάζοντας στο χέρι 250 εκατομμύρια, γι’ αυτή τη χρονιά, που θα πήγαιναν στις αυξήσεις!

    Έτσι από το Γενάρη του 2023 οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται με βάση συντελεστή που θα διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Κοντολογίς «πιάσε  το αυγό και κούρευτο»!!! Για να πάρει αύξηση ο συνάδελφος του παραπάνω παραδείγματος θα πρέπει να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά του και με υποθετικές αυξήσεις της τάξης του 1% έως 2% ετησίως, αυτό θα γίνει μετά θάνατον ή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!!!
   Δ)  Αργά η γρήγορα το ΣτΕ θα αποφασίσει και για τα «αναδρομικά» που έχουμε λαμβάνει και που έχουν ξεσαλώσει εδώ και 11/2 χρόνο περίπου και τα διάφορα μεγαλό-δικηγορικά γραφεία αλλά και μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης και κυρίως τα γνωστά πρωινάδικα. Αυτό που δεν μας λένε είναι ότι όπως και στα επικουρικά το ΣτΕ θα νομιμοποιήσει τις τεράστιες απώλειες (του 50%) των συντάξεών μας. Θα μας πετάξουν ένα ξεροκόμματο, το πιο πιθανόν σε πάρα πολλές δόσεις, αν και όποτε αντέχουν τα δημοσιονομικά, (σύμφωνα με δηλώσεις του Βρούτση στις 4/7/’290) και η κλοπή θα συνεχίζεται κανονικότατα και στο διηνεκές!!! 
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αυτά τα ίδια επιτελεία, αλλά και τα παπαγαλάκια τους που από τη μία μοιράζουν «αυξήσεις για όλους» από την άλλη σπέρνουν τη σύγχυση και το φόβο τι μας λένε; «Ο ΕΦΚΑ ψυχορραγεί» τα «επικουρικά διαλύονται», «δεν αντέχει η οικονομία» και άλλα φοβικά που τα έχουμε ακούσει με κάθε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και δώ, κοντά 50 χρόνια. Προαναγγέλλουν στην ουσία ότι μετά των πακτωλό δεκάδων δις που θα μοιραστούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με διάφορους τρόπους, ακόμη και με μείωση αλλά και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, απο όσες από αυτές δεν θα χαριστούν, ελέω κορωνοϊού, θα έρθει και η ώρα για να  στείλουν σε εμάς και τα παιδιά μας τη λυπητερή. Για να πληρώσουμε εμείς και μόνον εμείς τα σπασμένα όπως την προηγούμενη δεκαετία!! Αυτοί οι ίδιοι που θα αδειάζουν από χρήμα τον ΕΦΚΑ αυτοί οι ίδιοι θα νομοθετούν ξανά μανά τις νέες περικοπές εν ονόματι του «εθνικού καλού».
        Όλα τα παραπάνω να μας γεμίσουν με το πείσμα του δίκιου μας. Ότι όσα μας περικόψανε τα πληρώσαμε όλο των εργασιακό μας βίο, διπλά και τρίδιπλα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Οι συντάξεις μας και τα «δώρα» μας, είναι καταβεβλημένες εισφορές κάθε μήνα επι 14 μήνες, κάθε χρόνο σε όλη την εργάσιμη ζωή μας!!Αυτά ζητάμε και μόνον αυτά. Αυτά που μας κλέψανε και συνεχίζουν να μας κλέβουν.
   Συνάδελφοι,
  Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα επιτελεία αυτού του συστήματος μας θεωρούν βάρος. Η πανδημία αποκάλυψε και κάποιους από τους τέτοιους μύχιους πόθους του. Σε κάποιες χώρες το είπανε καθαρά αφού μάλιστα πήρανε και μέτρα ώστε να ξαλαφρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από περιττούς ασφαλισμένους. Στην Ισπανία πανηγύρισαν γιατί ο αντίστοιχος ΕΦΚΑ, το Μάρτη του ’20 αριθμούσε 130.00 λιγότερους ασφαλισμένους. Στη Μ Βρετανία και στη Σουηδία που εφαρμόστηκε η ανο(η)σία της αγέλης τα θύματα ήταν υπερ πολλαπλάσια από άλλες χώρες και σχεδόν όλα από τους συνταξιούχους. Στις ΗΠΑ και Βραζιλία πεθαίνουν συνάδελφοί μας,  υπερήλικες, φτωχοί και ανασφάλιστοι  αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι, από ένα σύστημα που έχει θεοποιήσει τον Καιάδα!
   Την οργή μας, το θυμό του λαού τον αντιλαμβάνονται αυτά τα επιτελεία και με χουντικής προέλευσης διατάγματα απαγορεύουν και τη συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες. Οι απαγορεύσεις αυτές τους επιτρέπουν  να επιβάλλουν κι άλλα σκληρότερα μέτρα. Ετοιμάζονται από τώρα για τη την νέα οικονομική ύφεση, τη νέα κρίση. Η ρήτρα μηδενικού ελλείματος, η προσωπική διαφορά, ο αυτόματος κόφτης είναι εργαλεία που ψήφισαν όλα τα κόμματα που πέρασαν από τις κυβερνήσεις την τελευταία 10ετία και που τα έχουν έτοιμα για κάθε χρήση
     Ο αγώνας μας είναι πλέον μονόδρομος. Σε αυτό το δρόμο θα πορευθούμε, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτός ο αγώνας, η μαζικότητά του, θα φέρνει νίκες. Όπως τις επιστροφές έστω μέρους των επικουρικών και των συντάξεων που τις παίρνουμε όσοι  δικαιούχοι χωρίς αιτήσεις και αγωγές. Όπως τη συμμετοχή μας στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
    Με εμπιστοσύνη στην Ομοσπονδία μας και στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, με εγγραφή στο Σωματείο μας, στην Ένωσή μας, να ετοιμαζόμαστε για αυτούς τους νέους αγώνες  που έτσι κι αλλιώς θα γίνουνε γιατί το απαιτεί η ίδια η ζωή. Αγώνες και για να περιφρουρήσουμε ότι έχουμε αλλά και για να διεκδικήσουμε να φέρουμε  πίσω την κλεμμένη μας ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: