Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ; ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ; ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ;

Σαράντης Μιχαλόπουλος  Κάτοικος Ιτέας

Και πάλι μία μεγάλη συζήτηση για το αν ήταν προετοιμασμένη η Πολιτεία για τον χιονιά που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική. Και πάλι η εύκολη (και βολική) προσέγγιση "εκ του αποτελέσματος κρίνεται η σωστή ή όχι αντιμετώπιση του έκτακτου φυσικού φαινομένου". Καμία προσπάθεια να αναλυθεί η κατάσταση, ώστε, και δικαιότερη να είναι η κρίση, αλλά και χρησιμότερα τα συμπεράσματα.

Στην εταιρία που δούλευα, όταν έμπαινες σε μία εγκατάσταση, το πρώτο που έβλεπες (και ήταν υποχρεωτικό να το βλέπεις) ήταν το "Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης". Και όχι μόνο το έβλεπε ένας άνθρωπος της εταιρίας που επισκεπτόταν την εγκατάσταση, αλλά το έβλεπε και όποια αρμόδια Αρχή ερχόταν σε περίπτωση ενός περιστατικού (π.χ. Πυροσβεστική, για φωτιά, Λιμενικό, για ρύπανση, κλπ.).

Και όχι μόνο το έβλεπαν οι επισκέπτες,

αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε τακτικές ασκήσεις. Δεν θα ξεχάσω τον εαυτό μου επάνω στην ταράτσα των Γραφείων της Εγκατάστασης Περάματος να μαγνητοσκοπώ τέτοιες ασκήσεις, παρουσία και του Διευθυντή μας και μετά να γίνεται ανάλυση του τρόπου αντίδρασης σε συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εστιατόριο της Εγκατάστασης, όπου δείχναμε φυσικά το βίντεο που είχαμε τραβήξει.

Δεν θα ξεχάσω την ¨προσομοίωση" ατυχήματος που φτιάχναμε (π.χ. ανατροπή βυτιοφόρου και πτώση του στη Λίμνη Μαραθώνα) με βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχναν οι ειδήσεις και την ενεργοποίηση όλου του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, με ενημέρωση ακόμη και των Κεντρικών Γραφείων στο Λονδίνο.

Σήμερα το πρωί (17.02.2021) έγινε ένας ακόμη μεγαλούτσικος σεισμός εδώ στην Ιτέα και αναλογίστηκα ποιο σχέδιο υπάρχει (αν υπάρχει) στην πόλη μας για περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού που μπορεί να οδηγούσε σε καταρρεύσεις κτιρίων. Και επίσης αναρωτήθηκα αν υπάρχουν οι άνθρωποι και τα μέσα για τις όποιες ενέργειες.

Σήμερα στον Διόνυσο που μένει η οικογένεια της μίας κόρης μου ακόμη δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Και όλοι αναθεματίζουν τους "αρμόδιους" που δεν είχαν φροντίσει να "πάρουν έγκαιρα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα". Και επίσης αναρωτιέμαι πόσοι γνωρίζουν την υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ για κλάδεμα των δένδρων, αλλά και το κόστος αυτής της "προληπτικής" ενέργειας και τη δυνατότητα να "χωρέσει" αυτή σε έναν προϋπολογισμό που εκ των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια είναι περιορισμένος.

Όμως τέτοια ερωτήματα προϋποθέτουν και κάποιες γνώσεις που δεν μπορεί να υπάρχουν σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που εμπλέκονται, είτε σε ενέργειες, είτε σε σχολιασμό και κριτική των γεγονότων.

Και πραγματικά νοιώθω απογοήτευση γι' αυτή την "ελαφρότητα" αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών θεμάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: