Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 Ιουνίου 2021

Ο παραλίμνιος αγωγός Μόρνου

βασική υποχρέωση του κράτους

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου, επίσκεψη - αυτοψία της Προέδρου και μελών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και Βουλευτών, στη Λίμνη του Μόρνου, στο πλαίσιο αυτοψίας για το έργο του παραλίμνιου αγωγού διαχείρισης λυμάτων των Κοινοτήτων και Οικισμών της περιοχής του ταμιευτήρα Μόρνου και του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου,.

Η επίσκεψη - αυτοψία αποτελεί συνέχεια της ενημερωτικής συζήτησης της Επιτροπής στη Βουλή,

μετά από σχετική αναφορά του Δημάρχου Δωρίδος κ. Γιώργου Καπεντζώνη.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της κατασκευής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και του παραλίμνιου αγωγού, διότι αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους, ως συνοδού έργου προστασίας της ποιότητας του νερού στην τεχνητή Λίμνη Μόρνου και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που διεκδικεί ο Δήμος Δωρίδος.

Ο ταμιευτήρας Μόρνου είναι ο  μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υδροδοτεί την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, δηλαδή υδροδοτεί το μισό και πλέον πληθυσμό της χώρας και ως εκ τούτου τα έργα που εξασφαλίζουν την ποιότητα του νερού είναι έργα ύψιστης εθνικής σημασίας.  

Το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο της σημασίας που δίνει για την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και του παραλίμνιου αγωγού, είχε αυξημένη παρουσία, αφού στην 5μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετείχαν 3 Βουλευτές του.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου Βουλευτής Ν.Δ Νομού Ηλείας, ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης, το μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ο κ. Ιωάννης Μπούγας Βουλευτής Ν.Δ Νομού Φωκίδας και ο κ. Γεώργιος Μουλκιώτης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Νομού Βοιωτίας.

Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειες υλοποίησης του παραλίμνιου ήταν και είναι πολύ σημαντικές, αφού για πρώτη φορά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 22/12/2011 με την καθοριστική συμβολή της τότε Βουλευτού Φωκίδας κ. Αφροδίτης Παπαθανάση.

Το  κράτος απένταξε το 2014 την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και του  παραλίμνιου αγωγού Μόρνου με προϋπολογισμό 17 εκατ. Το έργο με τις εκπτώσεις θα κόστιζε πολύ λιγότερο και θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της ποιότητας του νερού του ταμιευτήρα, αφού θα συγκέντρωνε τα λύματα όλων των παραλίμνιων οικισμών και του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου.

Αντί αυτού, το κράτος έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα, για τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου, περίπου 22 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων στον βιολογικό της Άμφισσας και συνεχίζει να δαπανά 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά τους. Κάνοντας προβολή για τα επόμενα 50 χρόνια λειτουργίας του, οι δαπάνες μεταφοράς, θα ξεπεράσουν τα 65 εκατ. σε σταθερές τιμές.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό το παράλογο του πράγματος.

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει την ένταξη της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων Μόρνου στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση, ως έργου εθνικής σημασίας, καθώς και την ανάληψη από το κράτος των δαπανών λειτουργίας του.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι με τον παραλίμνιο δεν λύνεται μόνο κάποιο σοβαρό πρόβλημα του Δήμου Δωρίδος. Με τον παραλίμνιο εξασφαλίζεται ουσιαστικά και οριστικά η ποιότητα του νερού που καταναλώνει ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας.

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: