Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το κύμα προσφύγων και μεταναστών που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.
Πρόσφατα στη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, γινόταν δημόσια λόγος για κίνδυνο να μείνουν αφύλακτα τα σύνορα.
Κάτοικοι των περιοχών, στα ελληνικά χωριά Δίκαια και το Ορμένιο στο τριεθνές, αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων εισέρχονται στην Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από την Τουρκία, και ειδικότερα από την Ανδριανούπολη, στη Βουλγαρία, στο Καπιτάν Αντρέεβο του δήμου Σβιλεγκραντ, και από εκεί στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία, εκτός των εκατομμυρίων Σύριων, ζουν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί, καθώς και πρόσφυγες και μετανάστες από άλλες χώρες, τόσο της Μέσης Ανατολής, όσο και της Αφρικής.
Πρόσφατα, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας,
Και πρόσθεσε: «Ο στρατός έχει εκπονήσει δύο διαφορετικά σχέδια για τη φύλαξη των δύο πλευρών των συνόρων μας, των συνόρων μας με την Τουρκία και των συνόρων μας με την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε 1050 στρατιώτες και 145 μέσα. Δεν πρόκειται μόνο για τροχοφόρα και μηχανήματα επιτήρησης, αλλά για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων που φυλάνε τα θαλάσσια σύνορά μας».
Όσον αφορά «την ενίσχυση της Συνοριακής Αστυνομίας της Βουλγαρίας με στρατιωτικές μονάδας, στα συνοριακά σημεία που είναι απαραίτητο, απαιτούνται περίπου 2.100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Στρατού», αναφέρει ο ίδιος.
Να σημειωθεί πως στη Βουλγαρία υπάρχουν υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Έχουν γίνει δύο φορές εκλογές, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι, κατά την προσφυγική κρίση στον Έβρο, με την Τουρκία να εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες, απειροελάχιστοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας. Αντίθετα, άπαντες «εστάλησαν» στα ελληνικά σύνορα.
Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια πολύ λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκαν προς τη Βουλγαρία.
Άξιον προσοχής είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ, διατηρούσαν αρκετά καλές σχέσεις, ενώ η Σόφια σε πολλές περιπτώσεις, εντός της ΕΕ, «άδειασε» την Ελλάδα. Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο των τουρκικών επιθετικών κινήσεων πέρυσι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: lawandorder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου