Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 18/8 και Παρασκευή 20/8 στις 9.15μμ

«Τι θα πει ο κόσμος» της Ιράμ Χακ

Υποψηφιότητα της Νορβηγίας για ΟΣΚΑΡ ξενόγλωσσης ταινίας το 2019

Ένα συνταρακτικά αληθινό αυτοβιογραφικό φιλμ για τις δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στην παράδοση και την ελευθερία.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Νίσα είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει στη Νορβηγία και δεν διαφέρει σε τίποτα από τους συνομήλικούς της: περνά τον ελεύθερο χρόνο της με την παρέα της παίζοντας μπάσκετ, χορεύοντας και φλερτάροντας.  Όταν όμως βρίσκεται στο σπίτι της πρέπει να είναι η τέλεια Πακιστανή κόρη. Η εύθραυστη αυτή ισορροπία που με τόση άνεση συντηρεί καθημερινά, σαν να πρόκειται για δεύτερη φύση της, καταρρέει απότομα όταν ο πατέρας της την πιάνει στο δωμάτιό της με ένα αγόρι.  

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

«Τα φιλμ με συγκλόνισε. Eχει μια πολύ δυνατή ιστορία που αφορά στις γυναίκες της πακιστανικής κοινότητας στη Δύση, αλλά κι αποκτά και μεγάλη καθολικότητα. Αυτά που λέει το έργο και ταιριάζουν τόσο πολύ με τον τίτλο «ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ» τα συναντάμε και σε άλλες κοινωνίες, και σε άλλες κοινότητες, και στην Ελλάδα φυσικά. Κινηματογραφικά άψογο από σενάριο, γραφή, κατάτμηση σκηνών, εξέλιξη ιστορίας, φωτογραφία ομοιογενή, η σκηνογραφική διεύθυνση κάνει τη διαφορά που έχει όμως επιλέξει σωστότατα τα χρώματα και δίνουν ενιαίο τόνο ανεξαρτήτως σημείου, ναι το έργο έχει αίσθηση περιβάλλοντος κι αυτό φροντίζεται κι από το σενάριο.» (Παν. Τιμογιαννάκης, pantimo.gr)

«Η σκηνοθέτης Ιράμ Χακ κινηματογραφεί την ιστορία μιλώντας σε απλή αλλά έντονη κινηματογραφική γλώσσα ικανή να αγγίξει όλους. Εκρηκτικό κοινωνικό δράμα, με μια συνταρακτική και θαρραλέα  ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας.» (cinepivates.gr)

«Ξεπερνώντας τα διαπολιτισμικά προφανή και τα κινηματογραφικά κοινότοπα, η Ιράμ Χακ αποκαλύπτει το πώς η οικογενειακή αγάπη μπορεί να γίνει η σκληρότερη –για όλους– φυλακή. Οι γνώριμες εικόνες της κερδίζουν με τη φυσικότητά τους και η διδακτική διάθεση υποχωρεί μπροστά στα ειλικρινή συναισθήματα» (athinorama.gr)

«Χωρίς να παραμελεί την αισθητική της ταινίας, η ταινία ενηλικίωσης της Χακ τολμά να μη θεωρεί τίποτε αυτονόητο, να ξεφεύγει έξυπνα από τον διδακτισμό και να πείθει σε μία, χωρίς μελόδραμα, ιστορία βίας που ξεκινά, πράγματι, από την οικογενειακή αγάπη.» (Εφ. των Συντακτών)

«Γεμάτη από αυτοβιογραφικά στοιχεία, η δεύτερη ταινία της Ιράμ Χακ, είναι ένα δυνατό δράμα γυναικείας ενηλικίωσης που δεν περιορίζεται στην αντιπαράθεση της δυτικής με την μουσουλμανική κουλτούρα.» (doc.tv)

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας  και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: