Τρίτη 28 Μαΐου 2024

«ΈΚΑΨΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ»: ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Πηγή: ΕφΣυν

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες • Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έρευνα για «εγκλήματα πολέμου» •

Το Ισραήλ διέπραξε μεγάλη σφαγή αμάχων βομβαρδίζοντας προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε υποστελεχωμένα ιατρικά κέντρα -που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς. 

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό. «Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Έκαψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Τελ αλ-Σουλτάν», είπε ένας επιζών στο Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται την επίθεση αλλά υποστηρίζει πως έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», διαμηνύοντας πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς που είναι πλέον νεκρά. Ωστόσο η περιοχή ήταν προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας και ήταν γνωστό πως κατοικούν πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες – γεγονός που δεν απέτρεψε την ισραηλινή θηριωδία.

Φρικιαστικά βίντεο με καμένα, νεκρά παιδιά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, φανερώνοντας τα εγκλήματα που διαπράχθησαν. Σε ένα βίντεο, άνδρας ουρλιάζει και δείχνει στους διασώστες το σώμα ενός ακρωτηριασμένου και ακέφαλου παιδιού. Δεκάδες απανθρακωμένα και λιωμένα πτώματα στο έδαφος, ανάμεσα στα ερείπια, γυναίκες που ουρλιάζουν, νοσοκόμοι να τρέμουν, ενώ οι φλόγες τυλίγουν τη σκηνή της πόλης Τελ αλ-Σουλτάν, στα βορειοδυτικά της Ράφα. Στην πόλη έχουν καταφύγει 700 χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, ενώ βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ράφα χθες
«Τα περισσότερα πτώματα απανθρακώθηκαν και κάηκαν», σχολίασε ο δρ Mohammed al-Mughayyir, επικεφαλής των ομάδων Πολιτικής Άμυνας. «Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφα. 

Η Χαμάς κάλεσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που  διέπραξε ο ισραηλινός στρατός. 

Όλα αυτά συνέβησαν δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει κάθε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση που θα μπορούσε να βλάψει άμαχο πληθυσμό. Το Ισραήλ συνεχίζει την στρατιωτική δράση παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ακόμα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου», μετά από τρεις βομβαρδισμούς που έγιναν την 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι και τη 19η και 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο, σκοτώνοντας 44 αμάχους- ανάμεσά τους 32 παιδιά.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 εξ αυτών, ηλικιών μεταξύ 4 και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες. Την 20ή Απριλίου, βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Αμπντελάλ στην ανατολική Ράφα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους —16 παιδιά και τέσσερις γυναίκες— και να τραυματιστούν άλλα 4 παιδιά.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Human Rights Monitor.

Δεν υπάρχουν σχόλια: