Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΚΕΡΝΑΕΙ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Μια άκρως σοβαρή υπόθεση που αφορά σε διαχείριση δημοσίου χρήματος εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας αποκαλύπτει το zougla.gr.
Την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν χαράτσια και υπέρογκους φόρους, χρήματα των φορολογουμένων από τα δημοτικά τέλη αποδεικνύεται ότι διετίθεντο (την τελευταία πενταετία) από τον Δήμο Άμφισσας και στη συνέχεια από τον Καλλικρατικό Δήμο Δελφών για την εξόφληση λογαριασμού ρεύματος παράνομου καταυλισμού Ρομά της περιοχής. 
Παράλληλα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι τοπικές Αρχές είχαν εγκαταστήσει ακριβώς δίπλα στον καταυλισμό παράνομη παροχή Φ.Ο.Π. (Φωτισμός Οδών και Πλατειών),
προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Ρομά. 

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το zougla.gr. φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αφορούν στον Δήμο Δελφών και χρήζουν αστυνομικής, οικονομικής, αλλά και δικαστικής διερεύνησης.

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 2012 όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για ένα... όργιο παρανομιών και αυθαιρεσιών που συντελείται εντός ζώνης Β` Δελφικού τοπίου με την ανοχή -ως φαίνεται- αλλά και τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής καθώς και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων.




Αφορμή για να ξεκινήσει η δημοσιογραφική έρευνα στάθηκαν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που παρουσίασε το zougla.gr τον Οκτώβριο του 2012 και έδειχναν Ρομά της περιοχής να τεμαχίζουν παλαιά οχήματα του Δήμου Δελφών, τα οποία, προφανώς, στη συνέχεια σκόπευαν να πουλήσουν για παλιοσίδερα. 



Ωστόσο, η υπόθεση κλοπής και φθοράς των δημοτικών οχημάτων, που προκάλεσε μεν την οργή της τοπικής κοινωνίας, παίρνει άλλη τροπή, αφού πιθανόν κάποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερίδιο από την πώληση των υλικών. Σημειωτέον, δε, ότι για τη συγκεκριμένη αποκάλυψη δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες -τουλάχιστον ακόμα- στον Δήμο Δελφών. Την υπόθεση έχει αναλάβει, πάντως, εδώ και καιρό το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας.



Την ίδια περίοδο, οι καταγγελίες επιχειρηματιών αλλά και κατοίκων της περιοχής περί αύξησης των κλοπών και της εγκληματικότητας πλήθαιναν, με αποτέλεσμα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να επικεντρωθεί αρχικά στην αδυναμία της τοπικής Αρχής να διαχειριστεί την κατάσταση. Όσο όμως προχωρούσε η έρευνα, τα στοιχεία έδειχναν ότι στην υπόθεση του παράνομου καταυλισμού εμπλέκονται δύο αντίπαλα «στρατόπεδα». Αυτοί που εκμεταλλεύονται τους Ρομά (για τους δικούς τους λόγους, π.χ. ψηφοθηρικούς) και αυτοί που εναντιώνονται στην ύπαρξη του καταυλισμού.

(Πανοραμική φωτογραφία του καταυλισμού-ζώνη Β` Δελφικού Τοπίου)


Έπειτα από την ανάδειξη του θέματος, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, είχαν υποβληθεί και μηνύσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση της εγκατάστασης των Ρομά στη συγκεκριμένη περιοχή να πάρει τη δικαστικό οδό. Τον Ιούλιο του 2013, παραπέμφθηκαν σε δίκη μέλη της πρώην Δημοτικής Αρχής Άμφισσας. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο πρώην δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος και οι Ιωάννου Αντώνης, Καριαμπάς Γιώργος, Προβιάς Δημήτρης, Βλαχοδημητρίου Θύμιος και Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος. 

(ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος)

(ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος)
Το δικαστήριο πρωτόδικα τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ έκαστος, για παραχώρηση ξένου οικοπέδου (της ΕΥΔΑΠ), προκειμένου οι Ρομά να φτιάξουν καλύβες -με τη χρηματοδότηση του δήμου- για προσωρινή εγκατάσταση.

Οι καταδικασθέντες έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο πρώην δήμαρχος κ. Ασημακόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου φέρεται να δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βλέπουν τι έγινε το 2007 και να μην κοιτάνε τι γίνεται το 2013». Σημειώνεται ότι, μετά τον Ασημάκη Ασημακόπουλο, δήμαρχος του Καλλικρατικού πια Δήμου Δελφών (όπου υπάγεται και η Άμφισσα) ανέλαβε ο Νικόλαος Φουσέκης.

Από το επιτόπιο ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2012 η ηλεκτρονική εφημερίδα στα παραπήγματα του παράνομου καταυλισμού, εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις παράγκες υπήρχε ηλεκτρικό. Η απορία, λοιπόν, πολλών κατοίκων της περιοχής ήταν πώς οι Ρομά εξασφάλιζαν ρεύμα, αλλά και ποιος πλήρωνε τον λογαριασμό.

(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε τον καταυλισμό)



Ενδεχομένως, κάποιος να σκεφτόταν ότι η ηλεκτροδότηση ήταν αποτέλεσμα ρευματοκλοπής. Όπως αποδείχθηκε όμως από το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Ο καταυλισμός ηλεκτροδοτούνταν από μια παράνομη παροχή Φ.Ο.Π. (Φωτισμός Οδών και Πλατειών) που τοποθετήθηκε με απόφαση της πρώην Δημοτικής Αρχής σε ρέμα δίπλα στους οικισμούς, απ’ όπου οι Ρομά με ειδικά καλώδια τραβούσαν ρεύμα. Ως εκ τούτου, το μόνο που δεν τους ενδιέφερε ήταν ο λογαριασμός, αφού... να ‘ναι καλά ο Δήμος Δελφών που συνέχισε να τον πληρώνει με τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών.





Η έρευνα
Στις 23 Νοεμβρίου του 2012, έπειτα από αίτηση που απέστειλε το zougla.gr στη ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) της περιοχής, προκειμένου να διευκρινιστεί αν όντως υπάρχει παροχή στο ρέμα δίπλα στον καταυλισμό, η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι πράγματι υφίσταται.



Το ερώτημα, λοιπόν, που εγείρεται είναι πώς η ΔΕΗ προχώρησε σε εγκατάσταση παροχής Φ.Ο.Π. μέσα σε ρέμα και εντός αρχαιολογικού χώρου, αλλά και με ποιανού εντολή.

Στις 22 Απριλίου του 2013 η ηλεκτρονική εφημερίδα επικοινώνησε με τον Καλλικρατικό πια Δήμο Δελφών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος ηλεκτροδότησης του καταυλισμού, το συνολικό ποσό που είχε δαπανηθεί μέχρι τότε καθώς και η μέθοδος πληρωμής.



Ρεύμα με τα χρήματα των… δημοτών
Η απάντηση ήρθε στις 8 Μαΐου του 2013, όταν η ΔΕΔΔΗΕ διευκρίνισε ότι όντως υπάρχει παροχή ρεύματος δίπλα στον καταυλισμό των Ρομά, με αριθμό 42833289. Μάλιστα, στο επίσημο έγγραφο αναφερόταν ότι από τις 8 Ιουλίου του 2008 έως τις 2 Απριλίου του 2013, οπότε και διεκόπη η παροχή (σ.σ.: μετά το ρεπορτάζ του zougla.gr), η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε ανερχόταν σε 8.421,29 ευρώ!

Στις 29 Μαΐου του 2013, ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, Δημήτρης Κοΐβαρης, με έγγραφο-απάντηση προς την ηλεκτρονική εφημερίδα, ανέφερε ότι ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης του παράνομου καταυλισμού Ρομά έχει εξοφληθεί μέσω των εισπραχθέντων από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας.







(o αντιδήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής)

(o αντιδήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής)
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος δήλωσε ότι, μόλις ενημερώθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα ότι ο καταυλισμός είναι παράνομος και συνάμα ηλεκτροδοτείται (!), έδωσε αμέσως εντολή να διακοπεί τόσο η παροχή ρεύματος όσο και νερού. Παράλληλα, όσον αφορά στο ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού πληρώνονταν από τον ίδιο τον δήμο του, δήλωσε άγνοια για το γεγονός και δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. 














«Γνώριζα, αλλά...»



(ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης)

(ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης)


Ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε τα «σκήπτρα» της περιοχής, γνώριζε για τον καταυλισμό και την παροχή ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, είχε άγνοια αφενός για το γεγονός ότι η παροχή ρεύματος ήταν παράνομη και αφετέρου ότι ο δήμος του ήταν αυτός που φρόντιζε να πληρώνει τους λογαριασμούς με τα χρήματα των πολιτών!

(Γιώργος Δρακάκης)

(Γιώργος Δρακάκης)
Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δελφών Γιώργος Δρακάκης μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε ότι τους Ρομά του καταυλισμού τούς εκμεταλλεύονταν για εκλογική πελατεία. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι κάποιος «τύπος», πιθανόν τοπικός παράγοντας, φρόντιζε ώστε ο λογαριασμός του ρεύματος να παραμένει χαμηλός…

Όσον αφορά στις ευθύνες του δημάρχου Νικόλαου Φουσέκη, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είχε άγνοια για το γεγονός ότι ο δήμος του εξοφλούσε με χρήματα των πολιτών το ρεύμα των Ρομά. «Δεν είναι δυνατόν να είσαι δήμαρχος και να μη γνωρίζεις τις δαπάνες σου» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία ότι ο Δήμος Δελφών πληρώνει το ρεύμα σε παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών, τα οποία -όπως είπε- βρίσκονται στον εισαγγελέα.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης απάντησης και έρευνας από τις αρμόδιες Αρχές -δικαστικές, αστυνομικές αλλά και οικονομικές- είναι τα εξής:

  • Ο δήμαρχος Δελφών, όταν ενημερώθηκε για την υπόθεση, αναζήτησε τους υπευθύνους στον δήμο, για να αποδώσει ευθύνες, ή αρκέστηκε στο να κλείσει απλώς η παροχή ρεύματος;
  • Αν ο ίδιος ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης, όπως ισχυρίζεται, δεν γνώριζε ότι ο δήμος του πλήρωνε το ρεύμα του παράνομου καταυλισμού, ποιος θα έπρεπε να το γνωρίζει;
  • Τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών που διατέθηκαν για τις παράνομες ενέργειες θα επιστραφούν ή όχι;
  • Τι έκανε ο κ. Φουσέκης, όταν πληροφορήθηκε ότι οχήματα του Δήμου Δελφών, αντί να καταλήξουν -όπως ορίζει ο νόμος- στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), έγιναν παλιοσίδερα προς πώληση από τους Ρομά; Ενημερώθηκε για την οικονομική ζημία που υπέστη ο δήμος του από την κλοπή δημόσιου υλικού;
  • Δεν γνώριζαν, λοιπόν, τι συνέβαινε στον Δήμο Δελφών ή έκαναν… τα στραβά μάτια;
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Όργιο παρανομίας στους Δελφούς
Ρομά έκαναν φύλλο και φτερό παλαιά οχήματα του Δήμου Δελφών
Eμφύλιος στην Άμφισσα για μια χούφτα μέταλλο
Η απάντηση του Δήμου Δελφών σε δημοσίευμα της zougla.gr
Εκτεθειμένος ο Δήμος Δελφών 


www.zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: