Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΝΔ
Συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου συζητά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης-αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αργύρης Παπαστάθης στο ΒΗΜΑ- πάνω στη βάση επιστολής από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.
Τυχόν επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την χαριστική βολή στην ΝΔ τήν οποία έχει μείνει μόνος να υπερασπίζεται ο Αδωνης Γεωργιάδης. Ηδη ακούγονται νέα ονόματα για την ηγεσία της ΝΔ όπως ο Κωστής Μουσουρούλης.

Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει,
δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις και θα μπορούσε να θεωρηθεί τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, αλλά να ονομαστεί τελικά συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την πρώτη συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου χωρίς τα «τοξικά» σημεία, δηλαδή το 1/3 που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Παράλληλα φαίνεται ότι το αίτημα για κατάργηση της τρόικας μπορεί να γίνει αποδεκτό αν επιτευχθεί το deal, ωστόσο δεν είναι ανακοινώσιμη η συμβιβαστική φόρμουλα που μελετούν Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Αθήνα.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συζήτηση της πρότασης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και οριστικοποίηση του σχεδίου, εάν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει καταβολή των υπολοίπων δόσεων του προηγούμενου προγράμματος ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ.  ευρώ των επιστροφών κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Στόχος είναι να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στο σχέδιο θα συμπεριληφθεί μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Το νέο πρόγραμμα εφόσον συμφωνηθεί θα αφορά και την μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- και θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμείνει στο 1,5% του ΑΕΠ.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1, 49% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πρόταση

 

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει:
- Μια συμφωνία- γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
 
- Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό
 
- Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ
 
- Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps
   *Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.
 
Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.


Κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, χθες το βράδυ (παρόντες από ελληνικής πλευράς, ήταν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος), η κυβέρνηση διαπίστωσε καλή διάθεση και από την άλλη πλευρά. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης.      

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ...
ΑΠΑΝΤΑ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΕΛΕΙ..
ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..
ΑΦΟΥ ΓΙΑΝΗΣ ΤΟ 70% ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ.. ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΣΚΙΖΑΤΕ.. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ..ΒΓΑΖΑΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.. ΛΕΓΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ..ΠΙΝΟΣΕΤ.. ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ.. ?
ΤΟΤΕ Ο ΠΑΑΝΔΡΕΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΑΙΣΗ ΟΛΩΝ .. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ... ΤΟ 30% ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ..ΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ.. ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ.. ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΑΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΛΤΟΥΜΠΕΣ ΠΟΥΚΑΝΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ...... ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΝΗΣ?