Τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και τους διαγκωνισμούς των διαφορετικών πόλων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζοντας να ρίξει… δίχτυα στο «προοδευτικό κέντρο» και την μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά.
Μετά την παρουσία του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου «διαπίστωσε» απευθυνόμενος στο ακροατήριο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας ότι «είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν», ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να επιμείνει στο σχέδιο διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας αξιοποιώντας τις ρωγμές που προκαλεί η αξιοσημείωτη κινητικότητα στελεχών στον χώρο της κεντροαριστεράς. Η υλοποίηση του σχεδιασμού για την διεύρυνση του κόμματός του περνά μέσα από συγκεκριμένους «σταθμούς» με στόχο ένα «θεαματικό φινάλε» στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων που διοργανώνει το επιτελείο της Πειραιώς για τον Δεκέμβρη.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί – εντός και εκτός της ΝΔ – που,
θυμήθηκαν με αφορμή την χθεσινή γέφυρα της Άννας Διαμαντοπούλου προς τους κ.κ. Θεοδωράκη και Βενιζέλο την προαναγγελία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας προ μηνός. «Όταν ανοίγω τις πόρτες, κανένας δεν έχει δικαίωμα να τις κλείνει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ότι έχει αποφασίσει να… ψαρέψει συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δη του καραμανλικού μπλοκ είδαν πίσω από αυτήν την φράση αφενός μια κίνηση επίδειξης αρχηγισμού και αφετέρου μια έμμεση κατηγορία ότι δυνάμεις εντός του κόμματος θέλουν τις πόρτες κλειστές.
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρότι εκφράζει σχεδόν την βεβαιότητά του για την εκλογική αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, εντούτοις φλερτάρει ανοιχτά με την ιδέα της συγκρότησης ενός «ευρωπαϊκού μετώπου» που θα στηρίξει εν πολλοίς το σχέδιο διακυβέρνησής του. Οι ίδιοι επισημαίνουν την πρόσφατη συνύπαρξη του αρχηγού της ΝΔ με τους κ.κ. Θεοδωράκη, Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση για την Παιδεία – η εικόνα συγκρότησης ενός μετώπου με σημαία τις μεταρρυθμίσεις εναντίον του «επικίνδυνου λαϊκισμού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν διακριτή.
Την ίδια στιγμή όμως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούνται αναχώματα στις πιθανές συνεργασίες με πρόσωπα, κόμματα ή κινήσεις με εκσυγχρονιστικές ρίζες. Αναχώματα για μετεκλογικές συνεργασίες με το φλερτ όμως να ξεκινά με τις πλέον ευανάγνωστες πρωτοβουλίες από το φετινό Σεπτέμβριο.
Γι’ αυτό – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να ελέγξει τις όποιες εσωτερικές αντιδράσεις φαίνεται ότι αναζητεί την πλάγια οδό της συνεννόησης με τις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» πριν τις εκλογές. Στο πεδίο της ιδεολογικής σύγκρουσης για παράδειγμα (για την Παιδεία, τις ιδιωτικοποιήσεις κα.) θα καλέσει τις «μεταρρυθμιστικές δυνάμεις» να δώσουν μάχες κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας φιλοδοξώντας να πετύχει ισχυρά χτυπήματα.
Ταυτόχρονα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κάθε λόγο να επιδιώξει και να πετύχει την συρρίκνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ιδίως στη φάση που η Φώφη Γεννηματά βάζει το κορυφαίο στοίχημα της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης – μέσω και της διαδικασίας εκλογής ηγεσίας από την βάση καλώντας το Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν την θέση τους στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Στην Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν καλά ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προκειμένου να επισκιάσουν την κορυφαία διαδικασία εκλογής αρχηγού από την βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν αποκλείεται να «σκαρφιστούν» χτυπήματα κάτω από την ζώνη, «διοργανώνοντας» την τελευταία στιγμή πχ. δημοψηφίσματα ή Συνέδρια διεύρυνσης με την παρουσία στελεχών από την κεντροαριστερά.
Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι έτσι κι αλλιώς η σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό θα είναι σφοδρή και θα έχει πολλά επεισόδια από τον Σεπτέμβρη και μετά. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν ήδη αποδείξει ότι επιθυμούν διακαώς την διατήρηση του πολωτικού κλίματος προκειμένου να συμπιέσουν ανάμεσά τους τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και να αλιεύσουν ψηφοφόρους από τις δεξαμενές τους. Η πιθανή αποχώρηση, η διαγραφή ή η απόρριψη του καλέσματος της κυρίας Γεννηματά από την πλευρά του Στ. Θεοδωράκη στην κεντροαριστερά θα είναι μια εξέλιξη στην οποία – σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΣΥ – ποντάρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να πολεμήσουν την παράταξη στην φάση της δυναμικής επανεκκίνησής της, αλλά δεν θα το πετύχουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου