Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ν. Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΦΩΚΙΔΑΣ - ΨΑΡΟΜΥΤΑ: ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΨΑΡΟΜΥΤΑ: Όχι στις ανεμογεννήτριες, κάλεσμα για ενότητα και μέτωπο αντίδρασης
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ακρωτήριο Ψαρομύτα του Δήμου Δωρίδος, που θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τοπική οικονομία, γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδος και της ΔΗΜ.Τ.Ο Δωρίδος της Νέας Δημοκρατίας.
Ενώ με δημόσιες τοποθετήσεις τους συμφωνούν στο γεγονός ότι κακώς εγκαθίστανται στη συγκεκριμένη περιοχή, τσακώνονται για το ποιος πήρε την τελική απόφαση χορήγησης άδειας εγκατάστασή τους, για να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης, αποπροσανατολίζοντας τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας  από τα πραγματικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν όχι μόνο στην περιοχή αυτή, αλλά και γενικότερα στη Δωρίδα.
Για την ενημέρωση και μόνο των πολιτών πρέπει να αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος γνωμοδότησε στις 30/10/2014, ομόφωνα αρνητικά,
σε σχέση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αρχικά γνωμοδότησε στις 6/3/2017, ομόφωνα αρνητικά, στη συνέχεια ακύρωσε την απόφαση της επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους και με νεώτερη απόφαση στις 27/4/2017, γνωμοδότησε  κατά πλειοψηφία θετικά.
Ο Υπουργός Πολιτισμού της τότε Κυβέρνησης ενέκρινε στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 15/1/2015, ενώ ακολούθησαν στη συνέχεια αποφάσεις και άλλων υπηρεσιών, για να εγκριθεί τελικά η παραπάνω μελέτη και από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή από τη σημερινή Κυβέρνηση, που αν ήθελε μπορούσε να το σταματήσει, με δύο σχετικές αποφάσεις της στις 27/7/2015 και 9/5/2016, προκειμένου στις 13/10/2016 να δοθεί στη συνέχεια από τη σημερινή Κυβέρνηση, η άδεια εγκατάστασης των  ανεμογεννητριών στην Ψαρομύτα. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αφελείς.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι η περίεργη αλλαγή στάσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αγνόησε τη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Δωρίδος, όπως έκανε και πρόσφατα με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην Πάνορμο, εμφάνισε την Αυτοδιοίκηση διασπασμένη και ουσιαστικά άναψε το πράσινο φώς στην εγκατάσταση.
Μεγάλες ευθύνες έχουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Επιτροπής που προέρχονται από τη  Φωκίδα, διότι έχουν γνώση των περιοχών που θα επιβαρυνθούν περιβαλλοντικά και συνακόλουθα θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ενδεχόμενα δεν γνωρίζουν ούτε καν τις περιοχές για τις οποίες γνωμοδοτούν.
Συμπερασματικά, όσες φορές ο Δήμος και η Περιφέρεια είχαν την ίδια γραμμή πλεύσης, παρά το γνωμοδοτικό χαρακτήρα των αποφάσεων τους, καθιστούσαν δύσκολη έως αδύνατη την ανατροπή τους από την κεντρική διοίκηση.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φωκίδας παίρνει ξεκάθαρη θέση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και τοποθετείται αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο ακρωτήριο Ψαρομύτα του Δήμου Δωρίδος, διότι πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που θα υποστεί σοβαρή αλλοίωση, αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα απαξιωθεί το κηρυγμένο νεώτερο μνημείο που είναι ο Φάρος της Ψαρομύτας.
Επιπρόσθετα η εκχέρσωση που πραγματοποιήθηκε έφερε στο φως αρχαίο κτίριο που πρέπει να αξιολογηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μεμονωμένο κτίριο ή για αρχαίο οικισμό και να πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης και των ορίων του οικισμού.
Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία που έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τουρισμό, θα είναι καταστροφική, αφού υποβαθμίζονται και τελικά εξαφανίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προσέλκυσης επισκεπτών, που είναι εκτός των άλλων και η γραφικότητα του τοπίου. Η επιλογή αυτή, θα οδηγήσει τελικά σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου στο μαρασμό και συνακόλουθα το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό τους στην ανεργία.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα δούμε συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Αθηνών – Πατρών και της Ιόνιας οδού και τη σύνδεσή της με την Εγνατία οδό, δεδομένα που θα καταστήσουν την περιοχή εύκολα προσβάσιμη και συνακόλουθα επισκέψιμη.
Τα δυνατά στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας είναι οι φυσικές ομορφιές της, τα βουνά, οι γραφικές παραλίες, οι κόλποι και τα καθαρά νερά της, που έμειναν ανέπαφα. Αν τώρα τα καταστρέψουμε εγκαθιστώντας ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες σε κάθε ύψωμα και ιχθυοκαλλιέργειες στους όμορφους κόλπους της, θα έχουμε όλοι ευθύνη για την καταστροφή αυτή.
Δεν είμαστε κατά της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και κάθε άλλης παραγωγικής επένδυσης, η εγκατάστασή τους όμως πρέπει να γίνεται σε χώρους που δεν προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία και σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού κλάδου, δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των άλλων.
Εμείς, ως Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, αρθρώνοντας νέο πολιτικό λόγο και πρακτική, καλούμε τους πολίτες, τα πολιτικά κόμματα, τον Βουλευτή του Νομού, το Δήμο, την Περιφέρεια, τους επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, καθώς και όποιον άλλο έχει ανάλογο ενδιαφέρον, να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν, να δημιουργήσουμε μέτωπο κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και του οικονομικού μαρασμού της περιοχής, για να σταματήσουμε όσους στο βωμό του κέρδους καταστρέφουν την πατρίδα μας.
Έφτασε η ώρα για συνεννόηση, αρκετά με τις κοκορομαχίες, τους διαχωρισμούς και τις άγονες αντιπαραθέσεις, που έχουν κουράσει τους πολίτες.

Γραφείο Τύπου

Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλως την Φωφη!!!!!