Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Ναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας μιλώντας στο Militaire.gr την Παρασκευή, έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στο ΠΝ και για “μεγάλη μέρα”, αναφερόμενος στην προοπτική να ενταχθούν στο Στόλο δύο φρεγάτες Fremm. Όσοι είχαν κι έχουν σχέση με το ΠΝ είχαν την ίδια άποψη και διάθεση.
Και μετά ήρθε η γνωστή μιζέρια των πολιτικών! Δεν υποστηρίζει κανένας ότι δεν πρέπει να εξεταστούν οι όροι της εκμίσθωσης των φρεγατών. Αλλά πείτε μας καχύποπτους από τις πρώτες δηλώσεις, ανακοινώσεις και αντιδράσεις κομμάτων κάτι μας λέει ότι το θέμα των Fremm θα περάσει από 40 …κομματικά κύματα, χωρίς να μπορεί οποιοσδήποτε να στοιχηματίσει ότι θα έχει ευτυχή κατάληξη.
Θα πει κάποιος γιατί θα πρέπει να θεωρούμε ευτυχή κατάληξη την εκμίσθωση των Fremm, σ΄ αυτή τη δύσκολη για τους πολίτες οικονομική συγκυρία. Λογικό το ερώτημα και θα το απαντήσουμε με γεγονότα κι όχι με εκτιμήσεις.
Το ΠΝ, ο Στόλος μας, διαθέτει φρεγάτες της 10ετίας του ’70 που είναι είναι οι ‘S’ (τύπου Έλλη),
καθώς και φρεγάτες ‘ΜΕΚΟ’ (τύπου Ύδρα), που αποκτήθηκαν στις αρχές της 10ετίας του ’90! Έχουμε 2018 και όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έγινε ήταν ένας εκσυγχρονισμός σε κάποιες φρεγάτες ‘S’. Απόφαση που είχε αμφισβητηθεί από τον τότε Α/ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη, που υποστήριξε ορθά, πως θα ήταν προτιμότερο να αγοραστούν νέα πλοία. Αυτά περί το 2003! Έχουμε 2018 επαναλαμβάνουμε.
Την ίδια περίοδο “απέναντι”, οι “χρεοκοπημένοι” Τούρκοι υπό τη μέγγενη του ΔΝΤ, έριχναν πολλά λεφτά για να “χτίσουν” ναυτικό. Ναυπήγησαν μονάδες επιφανείας, οι οποίες μπορεί να μην είναι αυτό που θέλουν να παρουσιάσουν, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι νέα πλοία με αυξημένες δυνατότητες. Η Τουρκία “έχτισε” ναυτικό όχι μόνο για το Αιγαίο, αλλά για όλες τις θάλασσες του πλανήτη και έχει αρχίσει να κάνει “επίδειξη σημαίας” παντού. Στην νοτιοανατολική Μεσόγειο το ΄χουμε καταλάβει καλά αυτό.
Συνεπώς δεν υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καμία “κούρσα εξοπλισμών” στην οποία υποτίθεται δεν πρέπει να παρασυρθεί η Ελλάδα από την Τουρκία. Τρέχει μόνη της η Άγκυρα.
Οποιαδήποτε κανονική χώρα που θα αντιμετώπιζε τόσο σοβαρή στρατιωτική απειλή όπως η Ελλάδα, θα είχε κάνει τόσα χρόνια τα αυτονόητα. Θα είχε φροντίσει να κρατήσει ζωντανά τα ναυπηγεία της, θα τα είχε “συνδέσει” με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, θα είχε σχεδιάσει “σκαριά”, θα ναυπηγούσε πλοία. Εναλλακτικά αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, θα φρόντιζε με κάποιες αγορές να καλύψει το κενό. Η Ελλάδα όπως φαίνεται δεν είναι κανονική χώρα κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από τους εξοπλισμούς της.
Η κατάσταση όπως γράφουμε και ξαναγράφουμε είναι δύσκολη και τα δεδομένα συγκεκριμένα. Ή θα κάνουμε γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις για να “δυναμώσουμε” το Πολεμικό μας Ναυτικό, ή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μας προκύψουν στο Αιγαίο. Η σκέψη για την εκμίσθωση των Fremm είναι αυτή τη στιγμή μια λύση. Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η μοναδική πρόταση που υπάρχει και δείχνει να είναι καλή. Πρώτα απ΄ όλα γιατί το ΠΝ μ΄ αυτά τα πλοία περνά πραγματικά σε μια άλλη τεχνολογική εποχή.
Το κόστος είναι ένα θέμα που φυσικά θα πρέπει να μας απασχολήσει. Ακούγονται πολλά και διάφορα τα οποία είναι ακόμη σε επίπεδο εκτιμήσεων και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών. Για παράδειγμα ακούστηκε το ποσό των 100 εκατομμυρίων το χρόνο. Το ποσό χαρακτηρίζεται από ορισμένους υπερβολικό. Θα πρέπει να προσμετρήσουμε για πόσο χρόνο θα το πληρώνουμε και αν έχουμε σκοπό να εκμισθώσουμε τα πλοία με την προοπτική να τα αγοράσουμε.
Από την άλλη είναι νομίζουμε λογικό να σκεφτεί κάποιος, αν είναι πολλά αυτά τα χρήματα που ακούγονται για πλοία που όπως λένε οι ειδικοί, θα “κλειδώσουν” το Αιγαίο και δεν είναι πολλά, τα κοντά 50 εκατομμύρια δολάρια που πληρώσαμε για μερικά παροπλισμένα ελικόπτερα -τα Kiowa- τα οποία όπως λένε επίσης ειδικοί, δεν θα προσφέρουν τίποτα στο αμυντικό σύστημα της χώρας εκτός από περιττά έξοδα;
Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιζεριάζουμε και ας πάρουμε απόφαση ότι η χώρα, όπως όλες οι χώρες του πλανήτη, πρέπει ΚΑΙ να εξοπλίζεται.
https://www.militaire.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου