Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 15% το 10ετές ομόλογο - Καταποντίζεται η λίρα

Ολοένα και περισσότερο βυθίζεται η τουρκική οικονομία, έναν μήνα περίπου πριν από τις εκλογές. Η τουρκική λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3%, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία.
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών «γλείφουν» τις πληγές τους σήμερα, μετά από μία ακόμη σκληρή εβδομάδα, όπου οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο τα επηρέασαν αρνητικά,
με την Αργεντινή και την Τουρκία να κινούνται σε τροχιά μεγάλων απωλειών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Η τουρκική λίρα «φλέρταρε» με ένα νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα λάβει μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου νομίσματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 15%. Η λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3% μετά από δύο εβδομάδες που είχε καταγράψει, επίσης, απώλειες.

DW: Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία

Ναι μεν η Τουρκία εμφάνισε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς αξιόπιστα τα επίσημα στοιχεία, τα προβλήματα είναι εξόφθαλμα. Η ανεργία είναι υψηλή -κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. «Ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση», επισημαίνει ο Ερντάλ Γιαλτσίν, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ανώτατη Σχολή της Κωνσταντίας (HTWG). Ο καθηγητής κάνει ακόμη λόγο για μεγάλα κατασκευαστικά έργα του κράτους, αλλά και δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στηρίζονται σε δάνεια.
Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση –σοβαρότατο πρόβλημα για μια χώρα που εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Ο ρυθμός του πληθωρισμού κυμαίνεται αυτό το διάστημα στα επίπεδα του 11% -υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον στόχο που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση της λίρας. «Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια για να διατηρήσει τη βασισμένη στην κατανάλωση ανάπτυξη», εξηγεί ο Ερντάλ Γιαλτσίν. Υπογραμμίζει ότι «η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: