Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:NΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Σε μία «καυτή» ομιλία προχώρησε στο συνέδριο του ΣΕΦ, το παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξαπέλυσε τα «βέλη» του σε όσους χειροκρότησαν των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του, ζήτησε την άμεση αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και την επιστροφή στις σοσιαλιστικές αξίες του καταγγέλλοντας το μνημόνιο και προειδοποίησε ευθέως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με παράδοση των κομματικών τους ταυτοτήτων ένα συνεχίσει το κίνημα σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση.
Όλη η ομιλία του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου είχε ως εξής:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Υπάρχουν στιγμές μοναδικές και ανεπανάληπτες και στην προσωπική μας διαδρομή και στην ιστορία του κινήματός μας. Μια τέτοια στιγμή (ίσως η κορυφαία) είναι η στιγμή που πρωτακούσαμε τον Ανδρέα Παπανδρέου να εξαγγέλλει την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, είναι οι στιγμές που ζήσαμε όταν το όνειρο και η ελπίδα συναντούσαν έναν αποφασισμένο λαό τον Οκτώβριο του '81, είναι οι μεγάλες αποφάσεις που άλλαξαν την εικόνα της χώρας και της κοινωνίας και οδήγησαν στο προσκήνιο έναν ολόκληρο λαό, είναι το '89, η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα και ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
Τι χειροκροτήσαμε σύντροφοι; Σε ποιόν απλώσαμε το χέρι; Είναι η δικαίωση του '93, είναι οι μεγάλες και κρίσιμες στιγμές μετά το 1996, τα αδιέξοδα και οι συγκρούσεις, είναι όλα αυτά που ζήσαμε τόσα χρόνια. Υπάρχει και η άλλη πλευρά: Εκείνη της απογοήτευσης, της ήττας, της διάψευσης, της λανθασμένης πορείας και των λανθασμένων επιλογών.
Είναι οι στιγμές που τα οράματα συγκρούονται με τις πολιτικές πράξεις, που η ηθική ηττάται από την ανηθικότητα ενός αρρωστημένου πολιτικού συστήματος, που οι αρχές υποχωρούν και γίνονται είδος προς διαπραγμάτευση, που κυριαρχούν οι αδυναμίες, οι αυλές και οι συσχετισμοί, που συγκρούεσαι με την καρδιά σου, με το λαό, με την ιστορία σου.
Είμαστε όμως ΕΔΩ.
Και είμαστε ΕΔΩ γιατί κανένας δεν μπορεί να διαγράψει από την καρδιά μας, όσα ζήσαμε, όσα πιστεύουμε, όσα ονειρευόμαστε, όσα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για αυτήν την παράταξη. Ακόμη και σε αυτές τις στιγμές της απαξίωσης, του συμβιβασμού, της λάθος κατεύθυνσης, έρχεται ο απλός κόσμος να σου πει ότι είσαι υποχρεωμένος να σέβεσαι και την ιστορία και την προσφορά του κινήματος. Για αυτό είμαστε ΕΔΩ. Για αυτό είμαι ακόμα εδώ. Και είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς μισόλογα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οφείλουμε να μετράμε τη συνέπειά μας με τις απαιτήσεις του σήμερα, με τις προκλήσεις του αύριο. Με τη σθεναρή παρέμβασή μας στις σύγχρονες αντιφάσεις της πραγματικότητας και της ζωής και όχι με αφηρημένες και αναντίστοιχες επικλήσεις σε παλιές σωστές και σήμερα ξεπερασμένες θέσεις. Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά αν θέλουμε να πάμε μπροστά και μακριά. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε πρώτα εμείς και μετά όλοι οι άλλοι, φίλοι και αντίπαλοι, ότι τα οράματά μας, οι ιδέες οι στόχοι και οι πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ έρχονται με αγώνες από πολύ μακριά.
Αυτή η αγωνιστική πορεία και η εξέλιξη δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ και από κανέναν. Για αυτό οφείλουμε να είμαστε ένα Κίνημα με μνήμη και συνείδηση, με ευθύνη και σεβασμό για την πορεία μας. Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε φωτεινή προοπτική με νικηφόρες μάχες σε αυτή την ατελείωτη πορεία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αναρωτηθούμε ανοιχτά και μεγαλόφωνα για το παρόν μας, ακονίζοντας τη γνώση , την οξυδέρκεια, την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα μας, μέσα στη δίνη , την πολύμορφη κρίση και τις δυσκολίες της σημερινής πραγματικότητας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Για εμάς υπάρχουν και κόκκινες γραμμές και δεδομένα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Με κανέναν και για κανένα λόγο.
1.Το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε σαν κυρίαρχη έκφραση ενός μαζικού, αριστερού και προοδευτικού ρεύματος με ριζοσπαστικό πατριωτικό, πολιτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του σαν σύγχρονο και ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό κίνημα, κατάφερε και να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες και να εκφράσει μια συγκεκριμένη προοπτική για το λαό και την πατρίδα. Για αυτό ρίζωσε στις καρδιές του λαού. Για αυτό νίκησε.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συνοδοιπόρος της συντήρησης, ούτε τελάλης νεοφιλελεύθερων πολιτικών και απόψεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν υπηρετεί το λαό, αν αποτελεί την κινητήρια δύναμη προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας.
2.Το ΠΑΣΟΚ της νεοφιλελεύθερης στροφής, της οργανωτικής διάλυσης και της πολιτικής ανυποληψίας ηττήθηκε με τρόπο καθαρό. Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν μας εκφράζει. Και δεν εκφράζει κανένα πλην ίσως μιας μικρής, προβληματικής και ανιστόρητης ομάδας ανθρώπων και στελεχών.
3.Το ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτό εκφράστηκε σε επίπεδο πολιτικό, οργανωτικό, συνδικαλιστικό και κυρίως κυβερνητικό.
4.Ο δυισμός ανάμεσα στον υποτιθέμενο προοδευτικό λόγο και την συντηρητική πρακτική τελειώνει ΕΔΩ σε αυτό το Συνέδριο. Σοσιαλδημοκράτες που διαλύουν την κοινωνία δεν υπάρχουν. Κεντροαριστεροί που συναινούν σε απολύσεις, φτώχεια, απογοήτευση, και συντηρητικοποίηση της κοινωνίας δεν υπάρχουν.
Αριστεροί που σε Κυβερνητικές θέσεις συμβιβάζονται και πυροβολούν κάθε κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχουν. Σοσιαλιστές που επιτίθενται σε κάθε κοινωνική κατάκτηση και συνυπογράφουν τη μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στη χώρα, δεν υπάρχουν. Σήμερα επιλέγουμε τι είμαστε, με ποιους είμαστε και που θέλουμε να πάμε το λαό και την κοινωνία.
5.Το ΠΑΣΟΚ του κυβερνητισμού και του καθεστωτισμού τελείωσε. Το κόμμα του κράτους στη συνείδηση του κόσμου δεν υπάρχει και για εμάς αυτό σημαίνει απλά πράγματα:
Αποχώρηση από την Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, οριοθέτηση πολιτικών, ξεκαθάρισμα επιλογών και στροφή και πάλι στο λαό ΤΩΡΑ. Αντί να ακουμπάμε και να συνεργαζόμαστε με τους βασικούς υπαίτιους της μεγάλης καταστροφής της χώρας, να ξαναβρούμε την κοινωνία και τις ανάγκες του λαού. Αυτή η προσβολή της συνείδησης των δημοκρατών αλλά και της ιστορίας και της διαδρομής μας να τελειώσει. Δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους κ. Βορίδηδες και το κ. Σαμαρά. Δεν ταυτίζονται τα πιστεύω μας, ίσα – ίσα που συγκρούονται. Πρέπει να το καταλάβετε.
6.Τέλος με το ψευδοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Αυτοί που διεκδίκησαν κυβερνητικές ευθύνες και διέλυσαν κάθε προσπάθεια συνεργασίας το προηγούμενο διάστημα, έχουν την ευθύνη για τις επιλογές τους. Αντί να αυτομαστιγωνόμαστε και να αναρωτιόμαστε τι θα γίνει ας αναρωτηθούν εκείνοι, για το ποιες πολιτικές αποφάσεις θα πάρουν ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογικές περιπέτειες! Η αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μαζί της, δεν σημαίνει ούτε ακυβερνησία, ούτε εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ούτε στις πρώτες εκλογές(Μάιο), ούτε στις δεύτερες(Ιούνιο) εντολή να κυβερνήσει. Η ''Ν.Δ." διεκδίκησε με κάθε τρόπο και τελικά απέσπασε εκλογικά την ευθύνη της κυβέρνησης. Και έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης.
Εκεί το έταξε ο λαός, δύο φορές (Μάιο και Ιούνιο). Από τη θέση αυτή, θα αξιοποιήσει όλα τα προσφερόμενα από το Σύνταγμα μέσα για να προχωρήσουν τα πράγματα προς όφελος της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ψήφος ανοχής, η ψήφος περιστασιακής στήριξης είναι μεταξύ των προσφερόμενων αυτών μέσων.
Αλλά και η αρνητική ψήφος (όταν η δεξιά-κεντροδεξιά - ακροδεξιά συμπαράταξη είναι εμφανής), καθώς και η κριτική και η αντιπαράθεση στη βουλή και στην κοινωνία, η έμπρακτη ανάδειξη των άλλων λύσεων και της διαφορετικής πρότασης αποτελούν μέσα και τακτικές που θα χρησιμοποιηθούν. Γενικότερα, η αυτόνομη στάση, η αυτόνομη πορεία, ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός είναι τα κομβικά στοιχεία για την επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ.
Το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ. Όλοι τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
7.Το ΠΑΣΟΚ των συσχετισμών, των ομαδοποιήσεων, των μεγαλοστελεχών και των δορυφόρων ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Νέα όργανα παντού. Συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα. Συλλογική και ενιαία ηγεσία ικανών και άξιων και προοδευτικών να οδηγήσουν την παράταξη μπροστά σε μια σοσιαλιστική προοπτική. Αποστρατεία όσων κουράστηκαν και όσων προκάλεσαν. ΤΕΛΟΣ οι ρόλοι και οι κατανομές αξιωμάτων. Ανανέωση παντού. Ανανέωση που να σηματοδοτεί τη στροφή στην κοινωνία. Ανανέωση με πολιτικούς όρους, με συγκεκριμένα κριτήρια και με συνείδηση της παράταξης. Άξιος είναι αυτός που έχει αποδείξει ότι μπορεί και όχι αυτός που θεωρείται «δικός» μας. Οι προτάσεις για το καταστατικό κατατίθενται προς ψήφιση στο σώμα του Συνεδρίου.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του δεν συμβιβάστηκε με τις κεντρώες λογικές αλλά τις αφομοίωσε και τους έδωσε νέο πιο ριζοσπαστικό περιεχόμενο.
Το ΠΑΣΟΚ για τον κόσμο αλλά και για εμάς έχει περιεχόμενο όσο μπορεί να εκφράζει και να προωθεί ένα πρόγραμμα ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, που αφορά το Έθνος, τους θεσμούς, την οικονομία και την κοινωνία. Είναι αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει θετικά με την πρόταση ενός νέου ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ. Να δεσμευτούμε απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στο λαό, απέναντι στη χώρα.
Το ΠΑΣΟΚ της δεξιάς πολιτικής, της συγκυβέρνησης με το κ. Σαμαρά, της λεηλασίας των εργαζομένων, των συντηρητικών απόψεων, της αποϊδεολογικοποίησης, της οπισθοχώρησης και του εναγκαλισμού με τις παρυφές της νέο-συντήρησης δεν μπορεί να ανακάμψει, δεν μπορεί να αναγεννηθεί. Μπορεί μόνο να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Πάντως δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ. Για αυτό το λόγο αντί να κατασκευάζονται ιδεολογήματα που δεν μπορούν να σταθούν στην απλή λογική, που επιτείνουν την ιδεολογική σύγχυση και συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, οφείλει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, καθοριστικές για τη συνέχειά του. Αποχώρηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ από την Κυβέρνηση Σαμαρά : Για να σηματοδοτήσει μια διαφορετική πρόταση και να μπορεί να πείσει ότι εκφράζει κάτι διαφορετικό. Παραδοχή των λανθασμένων επιλογών που οδήγησαν στην Ελλάδα του μνημονίου. Θα είναι μια γενναία πράξη, ύψιστης πολιτικής ευθύνης, απέναντι στο λαό και τους ανθρώπους που στρατεύτηκαν σε αυτό. Συζήτηση, επεξεργασία και κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Με κεντρικούς άξονες την αναγκαιότητα επαναδημιουργίας μιας κοινωνίας συνοχής, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας για τον καθένα, την πολιτική διαπραγμάτευση για την οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και τέλος τη συμμετοχή με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης όλων σε μια προσπάθεια ανασύνταξης, δημιουργίας και βηματισμού προς το μέλλον. Όχι λαϊκισμός, όχι υποσχέσεις, όχι ανεδαφικές προσεγγίσεις.
Η αλήθεια γυμνή, καθαρή και ειλικρινής για όλους. Όχι μόνο για τους φτωχούς και τους διαλυμένους από την κρίση. Όποιος θεωρεί μονόδρομο τις μονεταριστικές πολιτικές δεν μπορεί να μιλά στο όνομα του ΠΑΣΟΚ.
Αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, πολιτική και ηθική, το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ. Δεν μπορεί να υπάρξουν ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε πρόταση προς ψήφιση, για αποτροπή νέων μέτρων, για καταγραφή της θέσης μας ενάντια σε απολύσεις, για πολιτικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Τέρμα τα λόγια . ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Επαναπροσδιορισμός και οριοθέτηση της ιδεολογικής μας φυσιογνωμίας. Οφείλουμε να απαντήσουμε θετικά και επιθετικά.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Κάποιοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει για να τους εξυπηρετεί. Είναι αυτοί που μπορούν να αναζητήσουν την εξυπηρέτηση και σε άλλους χώρους. Εγώ λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει για να εκφράζει και να υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες της κοινωνίας. Κάποιοι θεωρούν ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με τεχνοκρατικούς όρους.
Ομάδες τεχνοκρατών που καταθέτουν προτάσεις. Κείμενα και θέσεις πλήρως αποιδεολογικοποιήμενα. Αναφορές σε πολιτικά συστήματα άλλων χωρών και άλλων κοινωνικών δεδομένων. Ουδέτερες προσεγγίσεις και αποθέωση του καπιταλισμού. Στελέχη χωρίς συνείδηση παράταξης. Διαγραφή της ιστορίας μας και των πολιτικών παρακαταθηκών.
Τα κόμματα παράγουν πολιτική συντρόφισσες και σύντροφοι. Τα κόμματα αφουγκράζονται την κοινωνία και τις διεργασίες που γίνονται σε αυτήν. Τι είναι η πολιτική πρόταση; Μελέτη για την κυκλοφοριακή κίνηση; Μπορεί κάποιος χωρίς συνείδηση της παράταξης, χωρίς εμπειρία πολιτική, χωρίς θεωρητική κατάρτιση να προτείνει πολιτικές;
Κάποιοι θεωρούν ότι ο «μεσαίος χώρος» είναι κάτι ουδέτερο, χωρίς αντιθέσεις, χωρίς αναζητήσεις, χωρίς κοινωνικές αναφορές. Είναι αλλού.
Είναι η πολιτική προσέγγιση των εθισμένων στη συντήρηση. Για αυτό και τον επικαλούνται.
Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν φταίνε οι πολιτικές αλλά μόνο τα πρόσωπα. Δεν φταίνε οι κυβερνητικές επιλογές αλλά το όνομα. Δεν φταίει ο άκρατος κυβερνητισμός αλλά τα σύμβολα. Δεν φταίει η συντηρητική μεταστροφή αλλά όσοι υπερασπίζονται τις αρχές μας.
Δεν φταίνε οι καθεστημένες εξουσίες, η ταύτιση θεσμών με πρόσωπα, η έλλειψη ευδιάκριτης πολιτικής σε τάξεις και στρώματα του πληθυσμού, δεν φταίει ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Κινήματος προς το Κράτος, δεν φταίνε οι διαχειριστικές πρακτικές και δεξιόστροφες λογικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάρρευση.
Εμείς λέμε ότι όταν ένα προοδευτικό κίνημα, μετατρέπεται με τις πολιτικές που ασκούνται σε συμπαραστάτη της συντήρησης, σε εκφραστή συμφερόντων αντίθετων με τις τάξεις που εξέφραζε, σε μίζερο θεατή μιας συντηρητικής παλινόρθωσης στη χώρα, όταν απαλλάσσονται όλοι των ευθυνών που έχουν και πυροβολούνται μόνο τα στελέχη μας, όταν δεν υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας και παραχαράσσουμε τις ιδέες μας τότε ναι η απαξίωση είναι το επόμενο βήμα.
Η νέα πορεία για να είναι πραγματικά αναγεννητική, θα πρέπει να αναιρεί από την οργάνωση και το κίνημα αυτά τα χαρακτηριστικά. Στις «κατεστημένες εξουσίες» να απαντήσουμε με κατοχύρωση αρχών ανακλητότητας, εναλλαγής και συλλογικού ελέγχου. Στις «απολίτικες αντιπαραθέσεις» να απαντήσουμε με πραγματική πολιτικοποίηση της οργάνωσης και των διαδικασιών της, με ουσιαστική σύνθεση και ενιαία δράση.
Στην «ταύτιση θεσμών με πρόσωπα» να απαντήσουμε με συλλογικές διαδικασίες που διαμορφώνουν πολιτική την οποία τα πρόσωπα καλούνται να υλοποιήσουν. Στη «θεωρία του πολιτικού κόστους» ή «στη θεωρία των μονόδρομων» να απαντήσουμε με προβολή της κοινωνικής αναγκαιότητας και των απαιτήσεων μιας πολιτικής που στοχεύει στην αλλαγή της κοινωνίας.
Στην «αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής» να απαντήσουμε με την κατοχύρωση της ουσιαστικής αντιπαράθεσης των ιδεών, απόψεων και πρακτικών, που ξαναφέρνουν την πολιτική στο προσκήνιο σαν ζωντανή και δημιουργική πράξη αλλαγής και όχι με την αντιπαράθεση των γενεών.
Σήμερα πρέπει να υπερβούμε τον αρνητικό μας εαυτό.
Να εκφράσουμε και πάλι το κοινωνικά επιθυμητό, αλλά να μπορούμε να ξεχωρίσουμε το πραγματικά αναγκαίο και να προσδιορίσουμε το εφικτό.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε και πάλι την πολιτική μας αυτονομία σαν σύγχρονος θεσμός κοινωνικής αλλαγής, αρνούμενοι το διαμεσολαβητικό χαρακτήρα και ρόλο, που άλλοι ετοίμασαν για εμάς.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσουμε την αναγκαία αυτογνωσία.
Να μπορέσουμε να ανατρέψουμε και να μετασχηματίσουμε δομημένες σχέσεις εξουσίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μετάβαση από το προσωπικό – ατομικό στο συλλογικό, στη λήψη των αποφάσεων. Σήμερα πρέπει να στρατευτούμε όχι σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές προτάσεις. Όχι με τους εαυτούς μας αλλά με την κοινωνία. Όχι με τη συντήρηση αλλά με την πρόοδο και ότι βοηθά να κρατηθεί όρθια και η χώρα και η κοινωνία.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Καταθέσαμε τις προτάσεις στο διάλογο του Συνεδρίου. Δυστυχώς μόνο διάλογος δεν έγινε. Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Ίσως να ήταν και η τελευταία. Επιμένουμε και θα επιμένουμε στην ανάγκη προοδευτικού επαναπροσανατολισμού της παράταξης. Θεωρούμε ότι η αγωνία του απλού κόσμου, τα ερωτηματικά των παλιών συντρόφων, η απορία του λαού μας για την πορεία αυτού του κινήματος μπορούν να απαντηθούν με προοδευτικό πρόσημο.
Θεωρούμε ότι η ευθύνη όσων αποφασίζουν ή όσων έχουν το βάρος της διαμόρφωσης των συνθηκών ανάκαμψης του κινήματος δεν είναι απλά μεγάλη αλλά ιστορική και μοναδική.
Πιστεύουμε ότι η παράταξη μπορεί να ξανασυναντήσει τα οράματά της, τις αρχές της και τις αξίες της. Μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, που την έχασε στα κύματα των μνημονίων και των αδιέξοδων πολιτικών. Μπορεί να ξανασταθεί δίπλα στον απλό κόσμο, στα 2/3 της κοινωνίας που ζει στα όρια της φτώχειας, στον μισθωτό, στο συνταξιούχο, στο νέο και τη νέα στον άνεργο, στις οικογένειες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
Θα είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία ή σε όσους της επιτίθενται; Θα είμαστε ΠΑΣΟΚ ή κάτι άλλο; Θα είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας ή θα τις ξεπουλήσουμε στο παζάρι των σκοπιμοτήτων;
Θα είμαστε η καρδιά της σύγχρονης, δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς ή το αποπαίδι της Κεντροδεξιάς; Θα είμαστε αυτοί που υπηρετούμε τα πιστεύω μας ή όσοι συμβιβαζόμαστε με την αναγκαιότητα που άλλοι την ορίζουν;
Θα είμαστε με την Ελλάδα που ανεξάρτητη θα πορευτεί στο μέλλον της ή με τη χώρα που θα στενάζει κάτω από τα πόδια των σύγχρονων κατακτητών; Θα είμαστε με το λαό ή με τους εκπροσώπους των τραπεζικών συμφερόντων;
Θα είμαστε μπροστά ή πίσω από τις ιστορικές μας ευθύνες; Θα δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητα ή θα μείνουμε με την πλαστή που μας χορήγησαν χωρίς τη θέλησή μας;
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
«... Ο αγώνας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Εθνική μας Αναγέννηση για μια Δημοκρατική και Σοσιαλιστική Ελλάδα, στηρίζεται στην αρχή πως η Εθνική μας Ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας, πως η Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Κοινωνικής Δικαοσύνης, πως η κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της πολιτικής Δημοκρατίας...». Το όραμά μας είναι αυτό. Δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε. Γι' αυτό είμαστε στο ΠΑΣΟΚ.
Το όραμά μας απαιτεί τη δικαίωση και την εκπλήρωση μέσα από ανοιχτές, ελεύθερες και δημοκρατικές διαδικασίες. Απαιτεί μόχθο, δημιουργική προσπάθεια, θυσίες και αγώνες. Εμείς σε αυτό το ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε τη ζωή μας. Εμείς σε αυτό το ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε την ψυχή μας. Σε κάτι άλλο, που δεν θα μας εκφράζει, δεν θα μας εμπνέει, σε ολίγο από ΠΑΣΟΚ απλά θα καταθέσουμε τις ταυτότητές μας».


Read more:
 http://www.newsbomb.gr/politikh/story/284491/panagiotakopoylosna-fygoyme-tora-apo-tin-kyvernisi-samara#ixzz2MJRiJLxa

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΕ..ΦΟΥΛΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΖΕΒΟΥΑΡ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ..ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ..


http://www.youtube.com/watch?v=AsNdSGjZo04&feature=player_embedded

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΧΩΡΤΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΑΣ κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΕ ! ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΧΩΡΤΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ??? ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2013 ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ 1981 κυριε ! ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΑΣ ΝΟΥΜΕΡΟ ! ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΧΥΑ ΛΟΓΙΑ! ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΟ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟ ΑΠΛΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΙΣΩ !!! ΑΡΚΕΤΑ ΦΑΓΑΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΡΟΚΑΝΙΣΑΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΛΕΨΑΤΕ ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ! ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ! ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΩΡΑ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ !!! Η ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΠΟΣΟ ΑΡΧΙ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΗΣΟΥΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ !!! Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΠΛΕΟΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΟΚ !!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ, ΕΣΕΝΑ ΕΣΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΙΧΑΝΕ ΓΙΑ..ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ..