Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΕΝΑΝΤΙ 21 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ «ΣΦΥΡΙ» Η ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ «ΧΡΙΣΤΙΝΑ» (EIKONEΣ)

Εχει φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ. Λαμπερές δεξιώσεις, δείπνα, αλλά και στιγμές χαλάρωσης λάμβαναν χώρα στην υπερπολυτελή θαλαμηγό «Χριστίνα Ο.» του Ελληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία βγαίνει στο «σφυρί» έναντι 21 εκατομμυρίων δολαρίων.
Κατασκευασμένο το 1943, το σκάφος ήταν αρχικά μία καναδική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του Πολέμου, ήταν ένα από τα πολλά περισσευάμενα σκάφη και το 1954 ο Αριστοτέλης Ωνάσης το αγόρασε έναντι 34.000 δολαρίων. Μετά από σειρά εκτεταμένων και πανάκριβων ανακαινίσεων,
έγινε το επίκεντρο λαμπερών δεξιώσεων και πάρτι τη δεκαετία του 1950.
Στη θαλαμηγό φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, οι Κένεντι, η Μέριλιν Μονρόε, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τζον Γουέιν και πληθώρα άλλων. Μάλιστα, το 1956 ο πρίγκιπας Ρενιέ και η Γκρέις Κέλι έδωσαν τη γαμήλια δεξίωσή τους στη «Χριστίνα».
Η θρυλική θαλαμηγός ήταν επίσης ο τόπος που έζησαν το μεγάλο τους έρωτα ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλας, μέχρι το 1968, οπότε και έληξε άδοξα, καθώς στη ζωή του έλληνα κροίσου μπήκε η χήρα του Τζον Κένεντι, Ζακλίν Μπουβιέ, γνωστή ως «Τζάκι».
φωτογραφία: Daily Mail
φωτογραφία: Daily Mail
Τζάκι και Ωνάσης παντρεύτηκαν πάνω στη «Χριστίνα Ο» στο Σκορπιό, ένας γάμος που κράτησε έξι χρόνια και σημαδεύτηκε από την αρχή του έως το τέλος του από ολέθρια γεγονότα. Ο 24χρονος γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του, η πρώην σύζυγός του Τίνα Λιβανού πέθανε από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών, αλλά και η ζωή της Χριστίνας που ήταν πολυτάραχη.
φωτογραφία: Daily Mail
φωτογραφία: Daily Mail
Το 1975 ο Ωνάσης έφυγε από τη ζωή και η θαλαμηγός παραχωρήθηκε στην κόρη του, Χριστίνα. Εκείνη με τη σειρά της την κληροδότησε στην ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρικό γιοτ.
Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει άνετα 36 καλεσμένους στα 18 υπνοδωμάτια του, διαθέτει χερούλια κατασκευασμένα από δόντια φάλαινας, έργα τέχνης, όπως έναν αυθεντικό πίνκα του Ρενουάρ, αίθουσα για σπα και ελικοδρόμιο.
Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια: