Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ...!!!

Κάθετα αντίθετος είναι σχεδόν σύσσωμος ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από ώριμη σκέψη και επεξεργασία των προτάσεων που έκανε εχθές ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Η πρόταση του υπουργού φαίνεται να έχει διοικητικά, πολιτικά αλλά και τεχνικά προβλήματα.
Απόλυτα συμφωνούν όλες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ότι με ένα τέτοιο σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει δήμος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία δεν θα μπορεί να παρθεί καμία απόφαση,
ούτε καν να ψηφιστεί προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα.

Σε πηγαδάκι δημάρχων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης διευκρίνιζε ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να αλλάξουν όχι μόνο ο Καλλικράτης αλλά και μια σειρά άλλων νόμων που προβλέπουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος θα γίνει ο απόλυτος άρχων, δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν και το δημοτικό συμβούλιο θα μετατραπεί σε γνωμοδοτική επιτροπή.  



Το ζήτημα όμως που βάζουν αρκετοί αιρετοί είναι και το πολιτικό. Μιλάμε λένε για την απόλυτη αποπολιτικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την στέρηση του δικαιώματος πολιτικής έκφρασης αφού η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν θα έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε πολιτικό στίγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα νεοδημοκρατών δημάρχων που συναντήθηκε με τον κ. Μιχελάκη του έθεσε και το θέμα των εκβιασμών από τους δημοτικούς συμβούλους σε περίπτωση εφαρμογής του νέου σχεδίου.

Εδώ, του είπαν, που ανήκουμε στην ίδια παράταξη και δεσμευόμαστε και από συγκεκριμένο πρόγραμμα και πέφτουμε θύματα προσωπικών πιέσεων από διάφορους δημοτικούς συμβούλους, φανταστείτε τι θα γίνει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία και να κάνουμε ένα έργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μιχελάκης αναγνώρισε την δυσκολία του εγχειρήματος και παρουσιάστηκε πολύ προβληματισμένος αλλάζοντας το κλίμα και λέγοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αποκομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παρθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις.

Στην συζήτηση πάντως με τους δημάρχους ο κ. Μιχελάκης δεν είχε απαντήσεις στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν.

Εντωμεταξύ μείζον τεχνικό θέμα μπαίνει και στην δημιουργία του ενιαίου ψηφοδελτίου που σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπεράσει τα 1.500 ονόματα και σε διαστάσεις τα οκτώ μέτρα. Ούτε για αυτό υπήρξε απάντηση.  

Η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ πάντως είναι ότι δεν συζητάνε εκλογικό νόμο εννέα μήνες πριν τις εκλογές καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: