Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

O ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΕΡΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε μια κίνηση έμπρακτης στήριξης της χώρας μας, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερός και πιστός στα φιλελληνικά του αισθήματα, προχωρά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.
Ο λόγος για την πραγματοποίηση του συμποσίου-δείπνου με θέμα «Επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας», που διοργανώνεται στις 3 Οκτωβρίου στο 583 Park Avenue της Νέας Υόρκης από την οργάνωση «The Hellenic Initiative», με την υποστήριξη του πρώην «πλανητάρχη». 
Πρόκειται για μια συνάντηση προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς από τον χώρο των επιχειρήσεων, των γραμμάτων και της τέχνης, που θα κλήθουν να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα,
προσφέροντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια για μια θέση δίπλα στον πρώην πλανητάρχη...
Σύμφωνα με πληροφορίες του συναδέλφου Δημήτρη Κουνιά στο ρεπορτάζ που υπογράφει στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" στην εκδήλωση θα τιμηθούν ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Muhtar Kent, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Coca Cola, και ο κ. Ανδρέας Ν. Λιβέρης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Dow Chemical Company. Ωστόσο, η έκπληξη θα είναι η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να δώσει το παρόν, μιας και τις ημέρες εκείνες θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες για επαφές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της «The Hellenic Initiative» όλα τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν μέσω του συμποσίου θα διατεθούν σε προγράμματα για την υποστήριξη της ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας. Εξάλλου, το ιδρυτικό της κείμενο της οργάνωσης σημειώνει πως πρώτος στόχος της είναι η συγκέντρωση 100 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση μεμονωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο της Ελλάδας, αλλά και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σημειώνεται, πως τα το κόστος των εισιτηρίων για το ξεχωριστό δείπνο κυμαίνεται ως εξής: 100.000 δολάρια για αυτούς που θα επιλέξουν να παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κλίντον, 50.000 δολάρια για αυτούς που θα βρεθούν στα διπλανά τραπέζια, 25.000 δολάρια για τα τραπέζια των «προστατών» της Ελλάδας, 15.000 δολάρια για τους «υποστηρικτές» της χώρας μας. Τα οικονομικότερα εισιτήρια είναι αυτά των 2.500 και 500 δολαρίων.

Τελετάρχης θα είναι ο αρκαδικής καταγωγής πρώην πολιτικός σύμβουλος του Μπίλ Κλίντον και νυν παρουσιαστής σε τηλεοπτικές εκπομπές αμερικανικών δικτύων George Στεφανόπουλος, ενώ το παρόν αναμένεται να δώσουν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο ελληνοαμερικανός υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης John Catzimatidis με την σύζυγό του Margo και άλλοι επιφανείς οικονομικά εύρωστοι ομογενείς επιχειρηματίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει την υποστήριξή του στην Ελλάδα, μετά το ξέσπασμα της οικονοικής κρίσης. Τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους στην ετήσια Concordia Summit, όπου συμμετείχαν ηγέτες από όλο τον κόσμο και στελέχη επιχειρήσεων, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις προσπάθειες της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα και ότι οι Έλληνες εργάζονται 25% περισσότερες ώρες από ό, τι οι Γερμανοί».
Τότε, μάλιστα, ο Μπιλ Κλίντον, επαίνεσε και τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έχει κάνει για να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ. Ο ίδιος τρεις μήνες πριν είχε βρεθεί στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο συντονισμένης πρωτοβουλίας σημαινόντων Ελληνοαμερικανών, η οποία αποσκοπεί στην αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας, αλλά και στην έμπρακτη προώθηση ενεργειών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Ο γαμπρός του Μαρκ Μεβζίνσκι επενδύει στη Eurobank
Ο πρώην «Πλανητάρχης» δεν είναι ο μόνος της οικογενείας Κλίντον που δείχνει ενδιαφέρον για την χώρα μας, αλλά και ο γαμπρός του, ο οποίος, όπως είχαν αποκαλύψει πριν λίγο καιρό τα «Π», κινείται έντονα για την αγορά του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Συγκεκριμένα, εταιρία που ελέγχεται από τον Μαρκ Μεζβίνσκι έχει υποβάλλει προσφορά από κοινού με τη Rothschild και το fund Thirdpoint για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού έναντι ποσού 1 δισ. ευρώ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το ΤΧΣ.
Η προσφορά αυτή αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τη μετοχή της Eurobank η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το ΤΧΣ. Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν της τάξεως των 5,8 δισ. Ευρώ και κάλυψε αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας ύψους 2 δις Ευρώ. Η κίνηση Μεζβίνσκι εκτιμάται ότι αποτελεί πιστοποίηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για την οποία είχε αναφερθεί με θετικά λόγια ήδη από τα τέλη του 2012.
Σημειώνεται, πως ο 35χρονος σύζυγος της Τσέλσι Κλίντον και γόνος βαθύπλουτης εβραίικής οικογένειας πολιτικών δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Εργάστηκε στην Goldman Sachs και μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του έστησαν ένα νέο hedge fund το Eaglevale Partners, ενώ έχει στενές σχέσεις με ελληνομερικανούς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας όπως ο Αντριου Λιβέρης, ο Ντιν Μητρόπουλος, ο Τζον Κάλαμος, ο Τζορτζ Σακελλάρης και οΤζορτζ Στάμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: