Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΠΙΓΕΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Στο αρχιπέλαγος Mergui στη Μιανμάρ, οι παραλίες είναι ονειρεμένες. 
Χρυσαφένια άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και στο βάθος πυκνή ζούγκλα που κάνει την προσέλευση κόσμου απαγορευτική. Τα 800 νησιά έχουν «εκμεταλλευτεί» το καθεστώς της Μιανμάρ και δεν έχουν γίνει -ακόμα τουλάχιστον- τουριστικοί προορισμοί. 
Εκεί όμως ζουν οι Moken, γνωστοί και ως τσιγγάνοι της θάλασσας,



Για χιλιάδες χρόνια, ο νομάδες Moken ταξίδευαν και ζούσαν στη θάλασσα Ανταμάν μεταξύ των νησιών Mergui της Μιανμάρ και στα νησιά της Ταϊλάνδης που βρίσκονται νότια. Οι τσιγγάνοι της θάλασσας, όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούν, στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ζουν σε βάρκες, σε αντίθεση με τους νομάδες που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Ταϊλάνδης, εκεί που ο μαζικός τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των Moken.


Το ψάρεμα είναι η βασική πηγή του εισοδήματός τους, ενώ οι χρηματικές συναλλαγές είναι κάτι σχετικά καινούριο γι αυτούς. Οι Moken επειδή τα περισσότερα χρόνια της ζωής τα πέρασαν μέσα στις βάρκες τους, ζούσαν από αυτά που έβρισκαν στη θάλασσα. Μάλιστα ήξεραν πως ότι δεν μπορούσε να βρεθεί ή να αλιευθεί από άλλους θα είχε μεγάλη αξία στην ξηρά, γι αυτό και προσπαθούσαν να είναι εκείνοι που θα το εντόπιζαν. Σήμερα όμως όλα έχουν αλλάξει. Οι ίδιοι χρησιμοποιούν χρήματα, ενώ έχουν μάθει να τρώνε junk food όπως noodles και αναψυκτικά.









Δεν υπάρχουν σχόλια: