Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΝΟΥΜΕΡΟ 2 - ΑΚΡΩΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011, έχει προκαλέσει γενετικές καταστροφές, μείωση των πληθυσμών της βιοποικιλότητας αλλά και δραματικές αλλαγές στους μη ανθρώπινους οργανισμούς, από τα φυτά και τις πεταλούδες μέχρι και τα πουλιά της περιοχής.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών και Ιάπωνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «εμπειρικές μελέτες για τα πουλιά, τις μαϊμούδες, τις πεταλούδες και τα έντομα της περιοχής καταδεικνύουν ότι,

πολλά είδη έχουν επηρεαστεί ραγδαία από το ραδιενεργό υλικό που απελευθερώθηκε με το ατύχημα της Φουκουσίμα».

Η χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια -ακόμα και σε μικρές ποσότητες-, οδηγεί σε γενετικές καταστροφές και μεταλλάξεις των κυττάρων.


Οι επιστήμονες συνέκριναν τη Φουκουσίμα με το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ και διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκαν χελιδόνια με μη φυσικές άσπρες κηλίδες στη φτερούγα τους. «Αυτή η ανωμαλία βασίζεται σε μετάλλαξη του μιτοχονδριακού DNA από τη ραδιενέργεια», επισημαίνεται στη μελέτη.



Γενετικές μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί και σε είδη πεταλούδων της Φουκουσίμα -πλέον οι περισσότερες από αυτές γεννιούνται με πιο μικρό μέγεθος, μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης, μεγάλη θνησιμότητα και μορφολογικές ανωμαλίες - χαρακτηριστικά που περνάν από γενιά σε γενιά.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μπορεί άλλα είδη πεταλούδων να γεννιούνται με φυσική αντίσταση στη ραδιενέργεια, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών...

Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για χρηματοδότηση νέων ερευνών στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, προκειμένου να μπορέσουν με τα δεδομένα που θα συλλέξουν να προβλέψουν  τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της απελευθέρωσης ραδιενέργειας της Φουκουσίμα.



Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών προκαλούν πολύ μεγάλους φόβους στους επιστήμονες, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα υπάρξουν στην υγεία των ανθρώπων που εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες από το πυρηνικό ατύχημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: