Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ», ΛΕΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 29/9 η διαδικασία «ανάκρισης» των υποψήφιων νέων Επιτρόπων από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, διαδικασία γνωστή στο Twitter ως#EPhearings2014.
Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που έδωσε ο νέος Επιτρόπος Περιβάλλοντος κ. Καρμένου Βέλλα (Μάλτα) σε ερώτηση Ούγγρου Ευρωβουλευτή σχετικά με την απαγόρευση του κυανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη διαδικασία παρακολουθεί από κοντά η συμμαχία «Bang! Ban Cyanide», στην οποία συμμετέχει και το «Παρατηρητήριο», που επιδιώκει να τεθεί αυτό το ζήτημα στο πρόγραμμα δράσης του νέου Επιτρόπου. Την απάντηση του κ. Βέλλα μετέφερε η Roxanna Pencea,
μέλος του Miningwatch Romania και δημοσίευσε το London Mining Network.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος πήρε σαφέστατα την πλευρά της βιομηχανίας και απάντησε:
«Υπάρχει μια οδηγία για τα εξορυκτικά απόβλητα  από το 2008. Με αυτήν,κυάνιο επετράπη στην εξόρυξη χρυσού με την προϋπόθεση ότι θαχρησιμοποιείται υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσειςΈνα ψήφισμα του2010 συνέστησε την απαγόρευσή τουΔεν υπάρχει καμία άλλη ουσία για να το αντικαταστήσει στην εκχύλιση του χρυσού. Από οικονομικήάποψηη απαγόρευση του κυανίου σημαίνει απαγόρευση τηςεξόρυξης χρυσού στην ΕΕ. Δύο προβλήματα εμφανίζονται:περιβαλλοντικά και οικονομικάΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβλέπει καιπεριμένει για τεχνικές μελέτες (…). Περιμένουμε να δούμε θετικέςτεχνολογίες για να αντικαταστήσουν το κυάνιο και μέχρι τότε είμαστε σεεγρήγορση και παρακολουθούμε τις όποιες αρνητικές πτυχές «.
Να το επαναλάβουμε: ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ.
Η απάντηση του κ. Βέλλα αφιερώνεται σε κάποια μεταλλευτική εταιρεία στη βόρεια Ελλάδα που ισχυρίζεται ότι θα βγάλει χρυσό από αρσενοπυρίτη (με μια ιδέα χαλκού…) με πυρομεταλλουργία «flash smelting»,  χωρίς κυάνιο. Μια τέτοια θαυματουργή μέθοδος, αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα ήταν πραγματική σωτηρία για τη βιομηχανία χρυσού, γιατί η χρήση κυανίου έχει γίνει αιτία σφοδρών συγκρούσεων με τους κατοίκους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Aποδεικνύεται όμως ότι πρόκειται περί επιστημονικής φαντασίας… Μάλιστα για αυτήν την απίθανη μέθοδο, η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει περιβαλλοντική έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία «παρέλειψε» να ελέγξει αν η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη! Δεν είναι περίεργο που όταν της ζητείται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δοκιμών που τεκμηριώνουν την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου, η εταιρεία επιδεικνύει μια αξιοπρόσεκτη μυστικοπάθεια: «Εμπιστευτικά τα στοιχεία για το flash smelting. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα αποκαλύψουμε»! Πράγμα που μάλλον συμβαίνει γιατί τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν…
Γι’αυτό και σιγά σιγά γίνονται προσπάθειες απενοχοποίησης του κυανίου και στη χώρα μας, αν και μέχρι στιγμής το μόνο έργο χρυσού για το οποίο ανοιχτά προτείνεται η χρήση του είναι το Πέραμα του Έβρου. Διαβάστε σχετικά το Nα επανερχόμαστε σιγά σιγά στο κυάνιο…
Και δυο λόγια σχετικά με το ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας για τα επόμενα πέντε χρόνια θα προϊσταται ο κ. Βέλλα. Αν μη τι άλλο, ήταν σαφέστατος: η χρήση κυανίου θέτει δυο ειδών προβλήματα, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι οπωσδήποτε  όλα αρνητικά. Τα οικονομικά όμως οδηγούν στην αποδοχή της χρήσης της επικίνδυνης αυτής ουσίας γιατί «δεν υπάρχει άλλη να την αντικαταστήσει». Ο Επίτροπος «Περιβάλλοντος» βγάζει το περιβαλλοντικό προσωπείο και μας δείχνει τα δόντια και τις προθέσεις της Επιτροπής. Η προτεραιότητα είναι η ανεμπόδιστη λειτουργία των επιχειρήσεων, ακόμα κι αν αυτή θέτει σε κίνδυνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η υγεία και η ασφάλεια. Οι πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να περιμένουν το επόμενο «ατύχημα»… Στην Τρανσυλβανία, στη Γαλικία ή μήπως στο Πέραμα; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bancyanide.euπάνω από 40 νέα μεταλλεία που θα χρησιμοποιούν κυάνιο προγραμματίζονται σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες και απειλούν κάποια από τα σημαντικότερα αποθέματα βιοποικιλότητας της ηπείρου.
bancyanide_pristine-nature
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το 2010 με αδιαφανείς διαδικασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε (πάλι) «ΝΑΙ» στο κυάνιο, αγνοώντας το Ψήφισμα που είχε υιοθετήσει με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο (488 ψήφους υπέρ, 48 κατά) και καλούσε την Επιτροπή “να εισηγηθεί την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κυανίου στις τεχνολογίες εξόρυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος του 2011″. Πολύ απλά, ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik «διαβουλεύτηκε» (και συμφώνησε) ΜΟΝΟ με τη μεταλλευτική βιομηχανία ότι αυτό το ψήφισμα δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί… Η άτυπη «απόρριψη» του ψηφίσματος ανακοινώθηκε σε θριαμβευτικό τόνο από τις μεταλλευτικές εταιρείες που «κάρφωσαν» τις αδειαφανείς συμφωνίες του Επιτρόπου, την ώρα που οι οργανώσεις πολιτών της Ε.Ε. προσπαθούσαν εγγράφως να πληροφορηθούν με ποιο τρόπο θα γίνει η απαιτούμενη διαβούλευση και δεν έπαιρναν καμία απάντηση. Αυτά περί «διαφάνειας», «δημοκρατίας» και «συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων»…
Αλήθεια, χρειαζόμαστε κι άλλες τέτοιες εικόνες φρίκης;
bancyanide_fishermen_300

ΠΗΓΗ.antigoldgr.org/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια: