Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΞΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ

Σε τροχιά σύγκρουσης κινούνται ο πρώην Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου ενόψει της Προεδρικής εκλογής.
Στην πρόσφατη ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε την πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα χαράξει τα επόμενα βήματά του. Με φόντο την φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου και αναφορές στην πολιτική του παππού του Γ. Παπανδρέου αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός άνοιξε τη δική του πολιτική ατζέντα που έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του Κινήματος.
Ο πρώην Πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινούνται σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης η οποία μπορεί να ξεσπάσει με την παραμικρή αφορμή
Σε κάθε περίπτωση το πολιτικό παρών που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου από την Κρήτη, δείχνει ότι,
ο πρώην Πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κινούνται σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης η οποία μπορεί να ξεσπάσει με την παραμικρή αφορμή.

Η «γραμμή» Γιώργου

Η εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στην Κρήτη συμπεριελάμβανε όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν μία πολιτική παρουσία ενός Παπανδρέου, όπως επισημαίνουν στελέχη που πρόσκεινται στο «Παπανδρεϊκό» στρατόπεδο: μαζικότητα στην συμμετοχή του κόσμου, παρουσίαση ιδεολογικής και πολιτικής πλατφόρμας με αναφορές στις ρίζες της δημοκρατικής παράταξης, κατάθεση προτάσεων για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες σε νόμο που αφορούσε την ψήφιση νόμου με προαπαιτούμενα μέτρα, έστειλε μηνύματα από την Κρήτη με πολλαπλούς αποδέκτες κυρίως στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία χωρίς όμως να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Οπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου στο The TOC.gr, ο πρώην Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά θα ασκεί έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Με άλλα λόγια όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου στο The TOC.gr, ο πρώην Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά θα ασκεί έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα τους. «Ένας Παπανδρέου αποτελεί παράγοντα πολιτική σταθερότητας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έθεσε παράλληλα τις διαχωριστικές γραμμές τόσο από την συντηρητική δεξιά όσο και από την λαϊκίστικη αριστερά.
Για τον λόγο αυτό ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για τις αξίες του σοσιαλισμού στις οποίες πρέπει να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ με στόχο την αναγέννησή του «σε αντίθεση με την ταύτιση με την κυβέρνηση και τη ΝΔ όπως έχει συμβεί με την σημερινή ηγεσία», σημειώνουν παλαιά στελέχη του Κινήματος. Ο Γ. Παπανδρέου απέναντι στο τέλος του Μνημονίου έθεσε τον στόχο για την μεταπελατειακή Ελλάδα προβάλλοντας το έργο των κυβερνήσεων του για τις αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, σε μία περίοδο όπου στις αρχές της κρίσης το 2010 η Ε.Ε. δεν είχε διαμορφώσει δομές στήριξης των κρατών μελών. Παράλληλα στο εσωκομματικό πεδίο ο Γ. Παπανδρέου έκανε αναφορές στις ιδεολογικές ρίζες του σοσιαλισμού αρνούμενος με αυτόν τον τρόπο τον «κυβερνητισμό» που επιδεικνύει η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασίες με στελέχη εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς όχι ως τον φτωχό συγγενή του πολιτικού συστήματος αλλά ως τον πρώτο πόλο που θα διεκδικήσει την ανάληψη της εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κινήσεων Βενιζέλου για την συγκρότηση της «Δημοκρατικής Παράταξης» που μέχρι στιγμής καταγράφει μικρή συμμετοχή.

Το σχέδιο Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μελλοντική παρουσία του κόμματος στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ρεαλιστής και επικεντρώνει την πολιτική του στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την θετική ανταπόκριση που μπορεί να έχουν στον λαό οι εφαρμογές διορθωτικών πολιτικών όπως η καθιέρωση των 100 δόσεων στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την μελλοντική παρουσία του κόμματος στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Σε κάθε ευκαιρία όπου αναδεικνύονται αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή άλλους βουλευτές ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν χάνει ευκαιρία να αφήνει αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου για τον οποίο αφήνει υπόνοιες ότι καθοδηγεί όλες τις αντιδράσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί στα «τσογλάνια της Σύμης» που όπως είχε πει του επιτέθηκαν στην εκδήλωση στο Ζάππειο ενώ στο στενό του επιτελείο εκτιμούν ότι οι «παπανδρεϊκοί» έχουν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και έχουν κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια προαναγγελθείσα σύγκρουση

Στο πολιτικό πόκερ που παίζεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σαφές πότε θα γίνει η έκρηξη και θα μετουσιωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών σε σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης. Με δεδομένο ότι ο Γ. Παπανδρέου και βουλευτές που πρόσκεινται στο περιβάλλον του θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν φαίνεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει πεδίο σύγκρουσης που θα καθορίσει το μέλλον της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο. Σε αυτήν την πορεία όμως δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν κάποιοι παπανδρεϊκοί βουλευτές, τροπολογίες που θα αφορούν τμήμα των προαπαιτούμενων μέτρων όμως είναι- για παράδειγμα- οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: