Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΑ

Με την προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) να λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, παρ' όλο που δικαιούνται έκπτωση 20%, θα πρέπει πρώτα να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, παρ' όλο που δικαιούνται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑΣυγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος, παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για κενά ακίνητα που ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα για το σύνολο του 2013. Θα πρέπει δηλαδή, η κατοικία ή το κατάστημα να μην είχε ηλεκτροδοτηθεί ούτε μία ημέρα, κάτι το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει γίνει. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι,

ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν το ξενοίκιαστο στο Ε9 -διαδικασία που ακολουθείται για πρώτη φορά φέτος- θα πρέπει να περιμένουν περίπου έως τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet για τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9 και στο Ε1. Μέσω αυτής, θα πρέπει να δηλώσουν το κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ώστε να υπολογιστεί εκ νέου η μείωση φόρων.


Αυτό όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν μία ακόμη «φουσκωμένη» δόση ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι η δεύτερη κατά σειρά.

Επιστροφή φόρου

Εάν από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.

Προβληματικός είναι ο προσδιορισμός της έκπτωσης για κενά ακίνητα που έχουν κοινό ρολόιΠαράλληλα, εάν μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, κατατεθεί και νέα τροποποιητική δήλωση μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση καινούρια εκκαθάριση του φόρου έπειτα από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου. Την ίδια στιγμή, προβληματικός είναι ο προσδιορισμός της έκπτωσης για κενά ακίνητα που έχουν κοινό ρολόι, καθώς κατά τη διασταύρωση των στοιχείων του Τaxisnet με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι αδύνατος ο εντοπισμός των κατοικιών που δεν ηλεκτροδοτούνταν το 2013.

Τέλος, δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει και τον επικαρπωτή και τον ψιλό κύριο ενός ακινήτου, ερώτημα αποτελεί πώς θα εντοπίζονται όσοι διαθέτουν ψιλή κυριότητα. Και αυτό επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν Ε2. Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου, ο πλήρης κύριος υποχρεούται στην καταβολή του συνολικού ΕΝΦΙΑ που βαρύνει το ακίνητο κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, με αποτέλεσμα στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να αναγράφεται μόνο το ποσοστό που του αναλογεί. Αντίστοιχα, αν για το ακίνητο έχει συσταθεί επικαρπία, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ, που βαρύνει το ακίνητο, επιμερίζεται μεταξύ του ψιλού κυρίου και του επικαρπωτή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: