Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Φωτιές» άναψαν στην κυβέρνηση οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.Σύμφωνα με τον Χρήστο Πρωτόπαπα, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο δεν αποτέλεσε ποτέ απαίτηση της Τρόικας, αλλά προωθήθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο ΜητσοτάκηΈντονη ήταν η αντίδραση του Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του, μίλησε για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ξεκαθάρισε πως οι νέες αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελούσαν απαίτηση της Τρόικας, αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε αυτοβούλως το θέμα.
«Στο Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης είπε για κάποιο μισθολόγιο,
με δυο-τρία φύλλα “Powerpoint”. Δεν ήταν ολοκληρωμένο σχέδιο. Mίλησε και για μείωση του αρχικού μισθού των νεοεισερχομένων. Την παραμονή αυτής της σύσκεψης είχαμε ήδη θέσει θέμα στην προσύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου και εκεί είχε αποφασισtεί μετά από παρέμβαση και του Ευάγγελου Βενιζέλου, να μην τεθεί θέμα από εμάς. Tο τονίζω αυτό. Nα μην τεθεί θέμα από εμάς μείωσης του κατώτερου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης πήγε και το έθεσε μόνος του» τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

Αρκετοί «πράσινοι» και «γαλάζιοι» βουλευτές έκαναν λόγο για «προκλητική» συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της μάχη για να απεμπλακεί από το Μνημόνιο και να επιτύχει τη μόνιμη έξοδο στις αγορές με όσο το δυνατόν καλύτερα επιτόκια.

Πρώτος μισθός... 680 ευρώ

Το θέμα του βασικού μισθού έχει τεθεί επί τάπητος και αναμένονται ανατροπές μέσα στους επόμενους μήνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται μειώσεις από 2% έως 12% για περισσότερους από 600.000 δημοσίου υπαλλήλους με τον βασικό μισθό να πέφτει στα 680 ευρώ. Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.

Με τα νέα δεδομένα ο πρώτος βασικός μισθός στο Δημόσιο διαμορφώνεται στα 680 ευρώΟ υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται, θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας. Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του Δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικας. Για αυτόν το λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.

Σύμφωνα με το «Βήμα», η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Σε αυτήν την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: